jeżeli jesteś pstrykaczem od czasu do czasu i kółeczko nastaw masz ustawione na zielony prostokącik - bierz 550d
... jeżeli chcesz coś więcej - pozostaje 50d*
* jeżeli mówimy tylko i wyłącznie o robieniu zdjęć
pozdrawiam :-D
No tak, rzeczywiście zrobienie zdjęcia na manualu w 550d jest nie wykonalne więc lepiej sobie odpuść!! Ludzie co za brednie. To, ze 50d jest większy, stabilniejszy i ma więcej pokręteł przez co łatwiej się nim obsłużyć to fakt. Ale nie każdy musi się kierować tym kupując aparat.
Wiecznie trąbicie o tej magnezowej obudowie. Oglądnijcie ten film
http://www.youtube.com/watch?v=D1tTBncIsm8
I powiedzcie mi czy te plastiki są do ****? Zakładam, że nikt nigdy tak nie potraktuje swojej puszki, a to co przeszły na tym filmie i dalej działają też coś znaczy.
Wybór zależy indywidualnie od każdego. Jeśli po obmacaniu sprzętu lepiej pasuje 50 to kupuje. Jeśli wystarczy mi 550d i jego "plastiki" + filmy to biorę to badziewie. Obydwoma można zrobić świetne zdjęcia jak i gnioty.
A jak komuś potrzebna 50d głównie ze względu na większy lans a nie to co oferuje to wybór -prosty.
tomod gdybyś miał rację to wszyscy jeździli byśmy Matizami.
Wygoda użytkowania też ma znaczenie. 550D może mieć nie co lepszą matrycę bo jest nowszy ale to nadal obudowa entry level.
1.Chuck ma zawsze racje,
2. Jeśli Chuck nie ma racji patrz pkt.1
Ja wymienilem 400 na 50 tylko ze wzgledu na to , ze 50 jest wieksza , ciezsza i lepiej mi sie nim operuje . Jak go mam przewieszonego na ramieniu , to po 10 minutach odczuwam jego wage.
I najwazniejsze , lepiej mi sie go trzyma w rece , ze wzgledu na wielkosc i gumy na obudowie. Pokretla stosunkowo wieksze do obudowy , jak dla mnie lepiej sie tym operuje i ustawia.
Widzę, że powoli dyskusja schodzi na jakieś dziwne tory... że xxxD to dla amatorów, a xxD profesjonal pełen.
Wszystko się rozchodzi o wygodniejsze użytkowania: budowa przycisków itp., wielkość bryły.
Oto chodzi.Zamieszczone przez Chuck
Ale ja nie generalizuje.
Tylko przedstawiam sprawę: Po pierwsze trzeba określić swoje potrzeby:
1. Potrzebuje aparat, który dobrze leży w dłoni, ma dobrą ergonomię oraz nie zależy mi na filmach, chce mikro regulacje itp - wybór jest prosty 50d.
2. Jeśli wiem, że czasem fajnie nakręcić film i tego potrzebuję, nie zależy mi tak na ergonomii a i zdjęcia mogę zrobić przyzwoite, mniejsze plastikowe body mi nie przeszkadza - wybieram 550d.
Innych możliwości w tym zakresie cenowym nie widzę. Wszystko zależy od potrzeb.
Jeśli mamy do wyboru puszki z dwóch różnych półek, to trza brać tą z wyzszej półki.
Robienie pociechom filmów lustrzanką to istna paranoja
Przecież 50D jest pod każdym względem lepsze, to nad czym tu się zastanawiać![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Możesz rozwinąć? Co w tym paranoicznego robić film lustrzanką?
Na forum niedawno ktoś wrzucił film kręcony właśnie 550d i wyszedł ciekawie. .
No i rzeczywiście 50D pod względem kręcenia filmów jest lepsze!
Nie przeczę, że do robienia samych zdjęć 50D i tu się nie ma nad czym zastanawiać. Do filmów już nie bardzo..