Strona 37 z 90 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 897

Wątek: 5Dmk2 czy 7D

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Takie porównania nie mają żadnego sensu, bez odniesienia ich do konkretnych potrzeb fotografującego. Przecież to zupełnie inna bajka.Kiedyś mialem okazje pofocić 7D i uznałem, że dla potrzeb reporterki wystarczy mi 50D i jakieś porządne szkła. Jak uzbieram kupię sobie dodatkowo 5D bo to magiczna puszka do portretów
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec

Domyślnie

może faktycznie macie racje z wyższością 5DmkII.
    Na swoim etapie fotograficznej wiedzy nie dostrzegam jeszcze różnic, ale z drugiej strony nie znam nikogo kto po przesiadce z 7D na 5DmkII żałowałby decyzji (a parę osób już to zrobiło)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Ilość megapikseli w przeliczeniu na 1 cm2 wynosi:
    dla 5D - 1.5 MP/cm2; dla 5Dmk2 - 2.4 MP/cm²; a dla 7D - 5.4 MP/cm²

No to najlepszy jest 5D, a nie 5DII. Czyżby zadziałał marketing, a nie oczywiste fakty?
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Ilość megapikseli w przeliczeniu na 1 cm2 wynosi:
    dla 5D - 1.5 MP/cm2; dla 5Dmk2 - 2.4 MP/cm²; a dla 7D - 5.4 MP/cm²

No to najlepszy jest 5D, a nie 5DII. Czyżby zadziałał marketing, a nie oczywiste fakty?
    Ilu fotografów tyle opinii co do wpływu upakowania pikseli na jakość zdjęć. Praktycznie temat porównywalny do debaty nad wyższością świat Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia.
    Mimo wszystko uważam że zależy to głównie od jakości konstrukcji samej matrycy. Wiem że prawa optyki są stałe, zbytnie upakowanie mija się często z celem, ale jeszcze nie tak dawno każdy rasowy fotograf brzydził się wziąć do ręki cyfrówkę. A jak jest dziś? Technologie idą do przodu. Za 10 lat zapewne obecne aparaty "2D" dołączą do zabytkowej kategorii "analogi" a główne wątki będą dotyczyły fotografii 3D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Argument z cropem wydaje mi się nieco przesadzony. Z 5DII można sobie spokojnie wyciąć obrazek z 20/30D, do tego mniej szumiący. Do amatorskich odbitek wystarczy, no w każdym razie do 30x45. Problem z AF jest faktem, ale znów, zależy do czego ma być zastosowany. Jeśli jest szansa pstryknąć trzy fotki w serii, to praktycznie się nie zdarzam, żeby chociaż jednej nie trafił, a jak trafi, to... sam miód

Co do szkieł, to gietrzy nie napisał całej prawdy. Na cropie masz EF 27-88/4,5, jeśli chcesz uzyskiwać takie same obrazki jak z FF.
    co do obrazka wyciętego z 5dm2 to w porównaniu do 20/30d szum jest o wiele wiekszy,więc nie pisz domysłów!
    Co do odpowiedzi na główny post ,to może złotym środkiem będzie canon 1D Mark 3

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Od kiedy??

Mam 20D i 5D2 i nie raz i nie dwa robilem porownania - szum 1EV mniejszy. Do tego patrzac 1:1 jest wiecej detalu i lepsza ostrosc, bo jednak AF (centralny) jest celniejszy w 5D2 niz 20D. Mam oba i to co pisze domyslem czy "zaslyszanym w necie" nie jest.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iAdam Zobacz posta
    Ilu fotografów tyle opinii co do wpływu upakowania pikseli na jakość zdjęć. Praktycznie temat porównywalny do debaty nad wyższością świat Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia.
    Mimo wszystko uważam że zależy to głównie od jakości konstrukcji samej matrycy. Wiem że prawa optyki są stałe, zbytnie upakowanie mija się często z celem, ale jeszcze nie tak dawno każdy rasowy fotograf brzydził się wziąć do ręki cyfrówkę. A jak jest dziś? Technologie idą do przodu. Za 10 lat zapewne obecne aparaty "2D" dołączą do zabytkowej kategorii "analogi" a główne wątki będą dotyczyły fotografii 3D
    Tutaj wystarczy sobie porównać cropa z 7D i 350D, żeby jasno sobie uświadomić, że 8-10mpix dla cropa to jest max, wszystko wyżej jest porównywalne do powiększenia obrazu w PSie
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mar9 Zobacz posta
    co do obrazka wyciętego z 5dm2 to w porównaniu do 20/30d szum jest o wiele wiekszy,więc nie pisz domysłów!
    Pokażesz ten szum?
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Domyślnie

szumy obu aparatów są zbliżone-5dm2 szumi oczywiście trochę mniej,lecz ma tylo niecałe 4klatki na sekundę wobec 8,Af też ma archaiczny -9 czujników jak w 20D,te 6 niewidocznych już w 5d m 1 nie dawały zauważalnej korzyści.Natomiast AF w 7D poszedł do przodu nie jest może tak dobry jak w jedynkach,ale ptaka w locie śledzi w miarę pewnie.Crop w 7d powoduje,że fotkę z 5dm2 trzeba wiele powiększyć by dać ten sam fragmeny co w 7d i szumy podczas kropowania nie zmaleją.Sądzę ,że to aparaty którymi zupełnie co innego się robi 7d -przyroda,ptaki,5dm2 śluby,portrety,krajobraz.
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

szumy obu aparatów są zbliżone-5dm2 szumi oczywiście trochę mniej,lecz ....
    Jakiś niezdecydowany jesteś dzisiaj.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Strona 37 z 90 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów