Strona 5 z 29 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 286

Wątek: szumy czy ..... czyli o najnowszych cropach

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Należę do tych, których "crop" od czasu zakupu 5DII lezy w szufladzie i psuje się z nieużywania.
    Ale ty jesteś w innej sytuacji. To oczywiste że FF jest lepsze od APS-C i jeśli masz oba, po co używać APS-C ? Ale jeśli kogoś stać tylko na jeden aparat i zastanawia się nad zakupem, mówienie mu że FF jest milion razy lepszy a APS-C jest tylko dla niedzielnych pstrykaczy to bzdura.

550D:

http://farm5.static.flickr.com/4103/...410475b7_b.jpg

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

tu nie chodzi o rozmiar zdjecia, a o pewne efekty ktorych cropem nie osiagniesz. Landszaft na f22 bedzie taki sam z ff i cropa, ale juz portret np w kosciele pokaze ci przewage ff.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

A taki 7D pokaże Ci przewagę na meczu piłki nożnej, czy np. meczu piłki ręcznej. Więc w Canonie to wszystko nie jest takie czarno-białe jakby się mogło wydawać. Sprowadzanie wszystkiego do ślubniaków staję się powoli nudne na tym forum. Nikt nie kwestionuje lepszości matrycy FF jeżeli chodzi o obrazek, ale ogólnie nie można wszystkie obskoczyć 5D i albo masz 2 aparaty, albo znowu masz ograniczony zakres działania. Różnica jest jednak taka, że AF w takim 7D da radę i na meczu i na sesji (+ ilość kl/s), a 5D już niezupełnie. Jakość cropa oczywiście będzie gorsza, ale zdjęcie się zrobi.

Problemem jest raczej to, że cropem trudno zrobić szerokie zdjęcia z płytką głębią ostrości i tutaj jest zasadnicza różnica oprócz samej jakości.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez punky Zobacz posta
    tu nie chodzi o rozmiar zdjecia, a o pewne efekty ktorych cropem nie osiagniesz. Landszaft na f22 bedzie taki sam z ff i cropa, ale juz portret np w kosciele pokaze ci przewage ff.
    Wnioskuję z tego że 5DmkII rozwija skrzydła dopiero w kościele i podczas sesji z "parasolkami"? Na "standardowym polu działania" różnica się zaciera?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    odnoszę czasem wrażenie że "kościoły" i zdjęcia z "egzekucji" (tfu.. przepraszam za przejęzyczenie.. znaczy się "ślubów" ) to "foto-elita". A jak kogoś nie kręci pstrykanie sukni ślubnych to FF jest bez sensu?
    Ostatnio edytowane przez iAdam ; 27-09-2010 o 12:59 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar punky
    Miasto
    Kwidzyn

Domyślnie

Ja nie robie slubow, foto traktuje hobbystycznie, a wy spinacie sie niepotrzebnie. Bylo pytanie to odpowiedzialem. Idac na motocross wyciagam 40D, robiac zdjecia dziecku i rodzinie w ruch idzie piatka.
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Jeżeli mowa o tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=66886 to ja tutaj nie widzę nic nadzwyczajnego i nic czego by się cropowym body nie dało zrobić bez zbednego wydziwiana. Bardzo przeciętnie jak na to forum i nie widzę tutaj magii FF.
    a! to przepraszam.
    jezeli takie zdjecia jakie sa w moim watku mozna na luzaku zrobic crop'em to koniec dyskusji
    chowam sie do norki.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iAdam Zobacz posta
    Wnioskuję z tego że 5DmkII rozwija skrzydła dopiero w kościele i podczas sesji z "parasolkami"? Na "standardowym polu działania" różnica się zaciera?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    odnoszę czasem wrażenie że "kościoły" i zdjęcia z "egzekucji" (tfu.. przepraszam za przejęzyczenie.. znaczy się "ślubów" ) to "foto-elita". A jak kogoś nie kręci pstrykanie sukni ślubnych to FF jest bez sensu?
    Tak jak chciałeś tak zrozumiałeś.
    Uważasz, że każdy kto chwali ff zajmuje się ślubami (i tylko ślubami),tak?
    Coraz zabawniej się robi

Chcesz sobie udowodnić, że lepiej kupić cropa to kupuj.
    Cegiełki, testy, linijki Tobie nie udowodnią, że ff lepszy.
    Są zastosowania do których jest lepszy ff, są takie do których wybiera się cropa.
    I to jest clue większości wypowiedzi kolegów, którzy wiedzą co piszą
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    a! to przepraszam.
    jezeli takie zdjecia jakie sa w moim watku mozna na luzaku zrobic crop'em to koniec dyskusji
    chowam sie do norki.
    No to są bardzo przeciętne zdjęcia, nie widzę w nich nic niezwykłego. Mając jasne szkła można zrobić takie z palcem w nosie. Na bank byś mnie nie przekonał zdjęciami w tym wątku do zakupu 5D.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem w którą stronę idzie ta dyskusja: FF vs APS-C czy 5d2 vs 7d, ustalcie to, bo to dwie różne rzeczy.

W kwestii pierwszej: żadnej metafizyki, czysta i nudna fizyka... z jednej strony mniej gęste czyli mniej szumiące i o większej dynamice matryce, mniejsza głębia ostrości (jeżeli jest potrzebna), niestety dość kompromisowe zwykle rogi i brzegi kadru (chyba że godzimy przyczepiać do korpusu obiektyw rozmiaru moździerza). Z drugiej strony, większa głębia ostrości (jeżeli jest potrzebna), mniejsze obiektywy, a z tych większych-lepszych lepsze rogi i brzegi kadru.

W kwestii drugiej odpowiedź jest smutna, prosumerski aparat w sensownej cenie, który łączy cechy obu tych modeli Canona został zrobiony - tyle że nie przez Canona.

Jest jeszcze kwestia trzecia: polityka firmy Canon w dziedzinie zaopatrywania linii FF i APS-C w obiektywy. Od razu mówię, że argument "po prostu weź sobie obiektyw z zakresem 1/1.6 i ciesz się nim na cropie" kompletnie do mnie nie dociera. Na cropa po prostu nie ma przyzwoitych obiektywów o niewydumanej cenie w zakresie który zainteresowałby - i zawodowców i prosumerów. A kolejny rok utwierdził mnie w przekonaniu, że Canon nie zamierza tego zmienić.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    No to są bardzo przeciętne zdjęcia, nie widzę w nich nic niezwykłego. Mając jasne szkła można zrobić takie z palcem w nosie. Na bank byś mnie nie przekonał zdjęciami w tym wątku do zakupu 5D.
    ale ja do niczego cie nie namawiam
    robisz fajne foty 7D? super! rob ich jak najwiecej i ciech oko brachu ile wlezie
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Strona 5 z 29 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów