Nieczęsto udzielam się w takich tematach, ale tutaj aż prosi się aby zaproponować Ci Sigmę 17-70 f2.8-4 VR albo Sigmę 17-70 f2.8-4.5
Dość jasne obiektywy (przynajmniej w porównaniu do Canona 15-85)
Odnośnie tematu, Canona 15-85 poleciłbym tylko gdyby bardzo zależało Ci na szerokim kącie, ale skoro zamierzasz kupować Tokinę to mogę poprzeć zakup Tokina 11-16 f/2.8 + Tamron 17-50 2.8 (ja bym brał wersję BEZ VC - może to dziwne ale nie lubię stabilizacji w obiektywach; Sigmy bym nie kupił bo dokładność ich AFów jest taka sobie). Canona 15-85 warto jeszcze rozpatrywać w kontekście świetnego USM, ale biorąc pod uwagę światło jakie oferuje, nadal nie usprawiedliwia to jego ceny.
Ze swojej strony natomiast poleciłbym coś zupełnie innego:
Tokina 12-24 f/4 (do landszaftów nie potrzeba 2.8) + Canon 35 f/2 + Canon 85 f/1.8. Mając już Canona 50 f/1.8 i Fisheye miałbyś rewelacyjny zestaw kończący się na 85mm a o możliwościach i jakości IMO znacznie lepszych niż ma zoom 17-50 czy 17-70 nawet ze światłem 2.8, nie mówiąc o 3,5-5,6.. A finansowo wyszło by identycznie +- 200zł.
A propos Sigmy 17-70/f2.8-4.0, też ostatnio ją testowałem w 'plenerku' (sport) i powiem szczerze, że na (mój) plus idą: solidna budowa, HSM, światło, na minus: mylący się AF (być może coś było nie tak z tym konkretnym egzemplarzem). Osobiście sam chciałem go kupić jako zamiennik mojego kitowatego kita :-D, ale póki co się wstrzymałem i mam chrapkę na C17-55 lub 17-40/4L.
Jeżeli chcesz kupić taką Sigmę, to tylko po uprzednim testowaniu chociażby w sklepie (oczywiście konkretnego modelu, który nabędziesz-najlepiej podpytać, czy mają w wybranym sklepie z dobrą ceną możliwość przetestowania kilku sztuk).
Pozdrawiam
Sprzęt? Hmm, ciągle go za mało :razz:
@bakek
Jak juz sie decydowac na stale swiatlo, to bede sie trzymac tej zasady i nie bede kombinowac nad innymi opcjami...no i boje sie sigmy...
@pioterd
Brzmi ciekawie, ale bez zooma sie chyba nie obejdzie. Czasem podrozuje i nie zawsze jest komfort, zeby machac szklami![]()
Dlaczego proponujesz zoom ze zmiennym światłem,
skoro sam masz w planach zakup ze stałym światłem
Ja po doświadczeniach związanych z posiadanym obiektywem ze zmiennym światłem,
postanowiłem że każdy następny obiektyw zmiennoogniskowy będzie tylko ze stałym światłem,
o ile tylko jest dostępny takowy, oczywiście.
Świetna decyzja, no i nie bój się Sigmy. Jest OS (stabilizacja) no i HSM, więc szybko i cicho...
To szkiełko o którym piszesz, jest ze znaczkiem EX, więc coś jak L u Canona.
Poza tym masz zamiar kupić nowe, więc możesz kupić w sklepie,
gdzie będzie można trochę powybierać, no i gwarancja 2+3.
Nawet jeśli trafisz ff/bf, to serwis raz - i powinno być po kłopocie.
W końcu szkła i puszki Canona też "latają" do serwisu :wink:
Jeśli tylko możesz, i stać cię... bierz stałe światło.
Wierz mi że warto - nie będziesz żałował.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
P.S.
Drobna pomyłka - gwarancja 3+2, czyli 3 lata gwarancji podstawowej,
z możliwością rozszerzenia o następne dwa lata.
Pozdrówka!
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
Stopka trochę nieaktualna, bo już mam ten obiektyw. Idealny byłby 18-70 f2.8, ale takiego obiektywu po prostu nie maDlaczego proponujesz zoom ze zmiennym światłem,
skoro sam masz w planach zakup ze stałym światłemKolega rozgląda się za większym zakresem ogniskowych niż 17-50, czego dowodem jest zainteresowanie C 15-85.
Generalnie "zmienne światło" wcale nie dyskwalifikuje obiektywu i jeśli nie jest to 3.5-6.3 to przeszkadza w małym stopniu. A 2.8-4 wcale tak szybko nie "ciemnieje".
Podbijam ponaddwuletni temat, bo też próbuję zdecydować się na któreś z tych dwóch szkiełek.
Zdecydowanie dla początkującej (ale ambitnej), głównie jako typowy spacer-zoom i zamiennik kita. Zalety obu są oczywiste i jest to właściwie wybór pomiędzy stałym światłem, a większym zakresem ogniskowych.
Jako, że temat założony niemal tuż po premierze tej Sigmy, a na forum w galerii zdjęć z niej nie ma żadnych, zastanawiam się, jakie są Wasze opinie nt. tego szkiełka?
Czy któryś z nich wyraźnie lepiej wypada w testach, ładniej rysuje, jest ostrzejszy lub ogólnie mniej problematyczny (czyli nie jest łatwo trafić na "wadliwy" egzemplarz)?
W tej chwili posiadam 600D + C18-55 kit + C50/1.8, więc zastanawiam się, czy jednak nie skusić się na 15-85 właśnie dla większego zakresu - mój tok rozumowania jest taki, że jeśli znajdę się w sytuacji, gdy będę potrzebowała czegoś jaśniejszego, zawsze mam w torbie 50/1.8.
Bez urazy jusi, ale nie ma sensu powielać tego, co już zostało napisane
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=74527
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=84258
http://www.google.pl/search?num=100&...w=1280&bih=700
a to wszystko dzięki http://maciejko.net/cbsearch/
Nieprawda, jest wątek tylko... coś bidnie tam.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=73694
Od dawna przymierzam się, by tam coś wrzucić, tylko jakoś tak...
No dobra - Mea Culpa Postaram się to naprawić w najbliższym czasie cooś wrzucę
Tymczasem skieruję Cię tutaj - http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13315
Moja opinia nt. Sigmy się nie zmieniła - nadal jestem bardzo zadowolony z tego szkiełka,
i z czystym sumieniem polecam każdemu kto potrzebuje sprawnego szkiełka ze stałym jasnym światłem.
Miałem identyczny dylemat dokładnie pomiędzy tymi szkiełkami i wygrało światło.
Może dlatego, że miałem okazję "pomacać" Canona 15-85 i... nie widziałem zbyt wielkiej różnicy
pomiędzy 15mm w Canonie i 18mm posiadanej podówczas Sigmy 18-200 DC OS.
To znaczy była, ale...nie na tyle powalająca, by mnie przekonała, że warto zrezygnwać z f/2.8.
Tym bardziej, że w nowej Sigmie miałem mieć 17mm więc różnica jeszcze mniejsza
No i tak zakupiłem Sigmę i szerokości mi nie brakuje.
Tobie również, początkującej a tym bardziej jako ambitnej, polecam "iść w stronę... światła"
Przestudiuj powyższe tematy i jak będziesz miała nadal pytania, to... wal śmiało
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 29-06-2012 o 12:59