Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Wpływ promieniowania telefonu komórkowego na karty pamięci, aparat.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Question Wpływ promieniowania telefonu komórkowego na karty pamięci, aparat.

Witam, nie znalazłem nigdzie odpowiedzi więc pozwolę sobie napisać. Czasami zdarza mi się, że noszę telefon komórkowy w torbie z aparatem, kartami pamięci. Jak na razie żadnych problemów nie miałem, ale zastanawia mnie, czy w wyniku oddziaływania promieniowania telefonu komrkowego, a konkretnie fal radiowych może dojść do uszkodzenia danych na kartach pamięci, w aparcie, które znajdują się tuż obok??? Pytanie być może głupie, ale nie daje mi spokoju...

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie martwił bym się tym
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Zablokowany
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

moim zdaniem ma bardzo duzy wpływ na to, wkoncu to promieniowanie, wyjmij telefon z torby i nie nos go tam,

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No i nie noś telefonu w kieszeni spodni ani nie trzymaj laptopa z aktywnym wifi na kolanach

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

chyba większego wpływu nie ma... większość telefonów jest wyposażona w karty pamięci, prawda?

4 lata ciągłej pracy mojego telefonu nie wpłynęło na dane znajdujące się na karcie pamięci włożonej do tego telefonu

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majchalak Zobacz posta
    chyba większego wpływu nie ma... większość telefonów jest wyposażona w karty pamięci, prawda?

4 lata ciągłej pracy mojego telefonu nie wpłynęło na dane znajdujące się na karcie pamięci włożonej do tego telefonu
    Ta odpowiedź chyba wyjaśnia wyszystko... czasami najprostrze rozwiązanie problemu jest najtrudniejsze... rzeczywiście nigdy nie miałem probelmu z takimi katami

Pełne uzależnienie

Domyślnie

- nie noś w spodniach
    - używaj słuchawek
    aparat i karty sobie poradzą
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Witam, nie znalazłem nigdzie odpowiedzi
    i za wiele nie znajdziesz.
    żaden z potentatów komórkowych nie pozwoliłby sobie na publikację niewygodnych wyników badań

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Czasami zdarza mi się, że noszę telefon komórkowy w torbie z aparatem, kartami pamięci. Jak na razie żadnych problemów nie miałem, ale zastanawia mnie, czy .... może dojść do uszkodzenia danych
    jakiś wpływ ma to na pewno,
    dodatkowo pogarsza sytuację to, że komórka jest w torbie i musi zwiększyć emitowaną moc nadajnika, żeby łączyć się z siecią,
    na szczęście sama komórka nadaje dość rzadko,
    chyba, że co minutę ktoś do ciebie dzwoni

ale bez dokładnych badań nic konkretnego nie da się ustalić.
    na razie przyjmuje się, że problem jest pomijalny.
    albo raczej układy korekty błędów wewnątrz karty pamięci dają radę (na razie).

Cytat Zamieszczone przez Majchalak Zobacz posta
    ale karta wewnątrz komórki jest dobrze osłonięta przed własną anteną,
    która - jak się okazuje - jest dość kierunkowa (np. patrz na problemy najnowszego iphone).

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    No i nie noś telefonu w kieszeni spodni ani nie trzymaj laptopa z aktywnym wifi na kolanach
    chyba, że masz już tylu potomków, ilu chciałeś
    wifi jest bardziej niebezpieczne, bo ma co prawda mniejszą moc, ale nadaje non-stop.
    za to komórka w trakcie rozmowy (mówienia) - ruulez! :cool:

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    - używaj słuchawek
    bluetooth??
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Domyślnie

Ach te wszystkie rady o nienoszeniu komórki blisko ciała i innych sposobów unikania promieniowania. To wszystko prawda, ale na ile może pomóc? W przestrzeni jesteśmy otoczeni promieniowaniem jak kokonem, na co zda mi się odsunięcie mojego źródła promieniowania - komórki od ciała jeśli wokół mnie znajduje się nieznana ilość podobnych źródeł? Gdyby promieniowanie można było zobaczyć pod postacią kolorowych linii to jak wyglądałyby pomieszczenia, wnętrza pojazdów, ulice? Cokolwiek byśmy robili to i tak nie uciekniemy przed promieniowaniem może trzeba się do tego przyzwyczaić jak do mrużenia oczu gdy świeci w nie słońce.

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie :p

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    - nie noś w spodniach
    - używaj słuchawek
    aparat i karty sobie poradzą
    ad 1. FAIL
    ad 2. FAIL
    ad 3. TRUE

Komórka a właściwie jej "pole" - za przeproszeniem - "nabiału" Ci nie ugotuje nawet na miękko , natomiast słuchawki, a właściwie ich kabel, wydatnie rozszerzają i wzmacniają działanie pola magnetycznego wypromieniowanego przez nadajnik telefonu, jako antena nadawczo odbiorcza.
    Bodajże Włosi robili analizę widma tego typu i wyszło im że używanie "telefonino" - po naszemu "komórka" - wraz ze słuchawkami jest znacząco szkodliwsze niż bez.
    Wywód mój opieram na przeczytanym jakieś 2 lata temu artykule w branżowym - dotyczącym nadajników i odbiorników - biuletynie.

Pozdrawiam

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów