Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Wpływ promieniowania telefonu komórkowego na karty pamięci, aparat.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Widzę, że temat zszedł trochę na boczny tor , ale sowją drogę u mnie w pracy ostanio Pan od BHP przesł artykuł z miesięcznika ATEST nr 6/2009 na ten temat napisany przez doc. dr hab. n. med. Alicję Botkiewicz, który był bardzo niepokojący. Pomimo, że wszyscy w pracy go przeczytali nie zauważyłem jakoś, aby ktoś z moich kolegów / koleżanek z pracy zminili przyzwyczajenia do krzystania z komórek, zresztą sam ich nie zminiłem... Generlanie zlaecenia były podobne jak podawane powyzej przez Was, tzn.:
    - nie nosimy komórek blisko ciała (najlepiej w teczce, torebce)
    - korzystamy z zestawów głośnomówiących
    - kupujemy telefony o najmniejszej nominalnej wartości SAR
    - nie śpimy z telefonem pod poduszką
    - często zmianiamy położenie telefonu podczas rozmowy, aby nie narażać tylko jednej półkuli mózgowej na silne promieniowanie
    i co najbardziej mnie robawiało - korzystamy raczej z SMS niż rozmów
    Oczywiście pewnie się zgodzicie, że na codzien trudno wiele tych z zaleceń wprodzić w życie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z tym nabiałem to jednak może ugotować jeśli ma w sobie baterię LiPo O płonących laptopach też było.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Z tym nabiałem to jednak może ugotować jeśli ma w sobie baterię LiPo O płonących laptopach też było.
    o płonących bateriach do aparatów również.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez troll Zobacz posta
    ad 1. FAIL
    ad 2. FAIL
    ad 3. TRUE

Komórka a właściwie jej "pole" - za przeproszeniem - "nabiału" Ci nie ugotuje nawet na miękko , natomiast słuchawki, a właściwie ich kabel, wydatnie rozszerzają i wzmacniają działanie pola magnetycznego wypromieniowanego przez nadajnik telefonu, jako antena nadawczo odbiorcza.
    Bodajże Włosi robili analizę widma tego typu i wyszło im że używanie "telefonino" - po naszemu "komórka" - wraz ze słuchawkami jest znacząco szkodliwsze niż bez.
    Wywód mój opieram na przeczytanym jakieś 2 lata temu artykule w branżowym - dotyczącym nadajników i odbiorników - biuletynie.

Pozdrawiam
    kolejny optymista
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu

Domyślnie

Koleżanka opowiadał mi, że widziała w sieci taki filmik z eksperymentu. Na stole położono 4 tel. komórkowe z antenką w taki sposób że były one do siebie zwrócone antenkami i prawie się nimi stykały. Następnie w małe pole pomiędzy tymi antenkami włożono ziarno kukurydzy na pop-corn. Jednocześnie zadzwoniono na wszystkie 4 telefony i nie odbierano połączeń, po chwili z nasiona kukurydzy zrobił się pop-corn niczym w mikrofalówce.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie jestem tą koleżanką ale oto link do tego filmu http://www.youtube.com/watch?v=lg_dyD0Nsjw
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i jeszcze jedno a propos nabiału http://www.youtube.com/watch?v=_P4Ny...eature=related
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 08-09-2010 o 12:15 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bardzo to śmieszne, ale wracajac do tematu, to nigdy nie słyszałem o takim problemie. Osobiście używam już od ponad 3 lat NOKIĘ z kartą pamięci 4GB i wszystkie dane mają się dobrze. Również zdjęcia robione aparatem z tegoż telefonu są jak nowe
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec
    Miasto
    Gostyń

Domyślnie

Nie jestem tą koleżanką ale oto link do tego filmu http://www.youtube.com/watch?v=lg_dyD0Nsjw
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i jeszcze jedno a propos nabiału http://www.youtube.com/watch?v=_P4Ny...eature=related

Taaa jakos mnie ten film nie przekonal, jak by telefony faktycznie mialy taka moc, to dawno bysmy mozgi mieli usmazone
    60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Ja tak potrafię bez telefonu... Zapalniczka pod stół i niech się nagrzewa... ale teorie spiskowe w modzie... tak więc teraz siedzę na dachu przy stacji bazowej i robię sobie popcorn i jajecznicę...

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    ale karta wewnątrz komórki jest dobrze osłonięta przed własną anteną,
    która - jak się okazuje - jest dość kierunkowa (np. patrz na problemy najnowszego iphone).
    nie słyszałem o antenach "dość kierunkowych". nie rozumiem też osłonięcia karty przed własną anteną... tzn. co ten plastik z telefonu to taki bunkier-bariera dla promieniowania... idąc dalej tym tropem, skoro antena jest dość kierunkowa, obracając telefon w miejscu powinien zmieniać się zasięg lub przynajmniej stacja bazowa, z jakiej korzystam, tak?

Coś już napisał

Domyślnie

Eksperymenty z pamięciami Flash w CERNie pokazały, że można taką pamięć położyć w bezpośredniej bliskości reaktora atomowego i zbyt szybko nic się nie dzieje z danymi, więc nie przesadzałbym ze strachem przed komórką.

(np. http://cdsweb.cern.ch/record/1028159/files/p438.pdf)

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów