Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: blokowanie C50 1.4

Coś już napisał Awatar piompo

Domyślnie blokowanie C50 1.4

Witajcie,

kocham ten obiektyw, kupiłem z drugiej ręki ze 2 lata temu. Od razu po kupnie zauważyłem, że zdarza się mu blokować na maksymalnie skręconym w prawo pierścieniu ostrości (0,45m). Tak jakby nie może ruszyć, coś tam w nim cicho słychać, ale nie rusza. Wydaje mi się ze wczesniej zdarzało się to rzadziej. Teraz praktycznie za każdym razem kiedy przesunę pierścień maksymalnie w prawo. Raczej nie mam zamiaru sam go naprawiać, tym bardziej, że poza tą usterką wszystko wydaje się OK. Pytam o to ponieważ zastanawiam, się, czy komuś się to już przydarzyło, ile kosztuje naprawa, etc. Jestem z okolic Wawy, koło żytniej codziennie jadę do roboty, ale jak czytam wątki o tym serwisie, to wpadam w stany lękowe ))

Piotrek
    crop i słoiki

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Paskudne szkło, jeśli chodzi o mechanikę... Wystarczy, że raz był w ciasnej torbie, czy ktoś go nie daj boże leciutko stuknął, ten wewnętrzny tubus się odkształca od byle czego, a potem nie ma go jak ładnie wyprofilować, pół dnia się z tym człowiek męczy, żeby to zrobić.
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    Paskudne szkło, jeśli chodzi o mechanikę... Wystarczy, że raz był w ciasnej torbie, czy ktoś go nie daj boże leciutko stuknął, ten wewnętrzny tubus się odkształca od byle czego, a potem nie ma go jak ładnie wyprofilować, pół dnia się z tym człowiek męczy, żeby to zrobić.
    A da sie to samemu bez ryzyka? Chyba bym się jednak bał... hmm czy ktoś wie ileza to wezmą na żytniej?
    Pozdrowionka
    crop i słoiki

Domyślnie

Ja oddał bym szkło na Czerniakowska 71/110 .Człowiek od 30 lat naprawia i konserwuje szkła.Gdy wchodził USM on już je naprawiał.Ceny przyzwoite:- z tego co wiem za czyszczenie od 90zł ,full serwis 10letniego 28-70L tylko 280zł.Może warto zadzwonić i zapytać.Co prawda obiektyw ten jest dość prostą konstrukcją .O ile chciałbyś sam pogrzebać to pewnie znajdę instrukcję serwisową.Pozdrawiam.M

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piompo Zobacz posta
    A da sie to samemu bez ryzyka?
    Nie bardzo rozumiem tak postawione pytanie Masz trochę tutków w sieci, np. ten - przy odrobinie zdolności manualnych możesz spróbować.
    Chyba bym się jednak bał... hmm czy ktoś wie ileza to wezmą na żytniej?
    Kiedyś było trochę taniej, teraz coś ok. 450zł za microUSM plus dodatki. Pełny cennik tutaj.
    Temat nie jest nowy, przejrzyj może jeszcze inne wątki "naprawcze":
    http://canon-board.info/showthread.php?t=53310
    http://canon-board.info/showthread.php?t=53310
    Cytat Zamieszczone przez mar9 Zobacz posta
    Ja oddał bym szkło na Czerniakowska 71/110[...]
    lub Opto-Technika, reklamowana szerzej tutaj na forum (nie korzystałem z ich usług, ale być może w przyszłości..., bo 4x na współpracę z Żytnią nie będę nalegał:rolleyes:, szczególnie po gwarancji.
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

A na przyszłość profilaktycznie założona na stałe - nawet w torbie - osłona.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Domyślnie

Dzięki ogromnie

Poszperam w sieci w sprawie Pana z Czerniakowskiej, jakby ktoś jedna miał numer telefonu to będę megawdzięczny
    crop i słoiki

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witold Bykowski
    501 687 075.

ale moje ostanie doświadczenia z tym serwisem są niestety złe. Drogo i aby szybciej czyli byle jak. Nie mają tez wszystkich części zamiennych.

Uprawnienia umieszczania postów