Przy okazji pojawienia się tego wątku chciałbym prosić kolegów posiadających c.ch.passport o zaprzeczenie lub potwierdzenie tego jak ja odbieram to super ustrojstwo.
W zeszłym roku kupując kalibrator do monitora w sklepie wzorniki.eu była akurat promocja na c.ch.passport. Reklama była bardzo obiecująca więc udałem się na stronę producenta, poczytałem i troszkę się rozczarowałem.
Z tego co wyczytałem c.ch.passport jest tak naprawdę sprzętowym pluginem do produktów Adobe. Ja to rozumiem tak, że stworzony za jego pośrednictwem profil barwowy matrycy można używać tylko w produktach Adobe. Ja jestem użytkownikiem Capture One (CO). CO nie używa profili matryc w postaci DNG. Ma on co prawda wbudowane profile matryc lecz nie są one kompatybilne z DNG. Czyli wydaje mi się, że dla użytkownika CO lub innego nie pochodzącego ze stajni Adobe programu do obróbki RAW c.ch.passport nie przedstawia sobą żadnej wartości. Można go jedynie użyć do wyznaczenia WB co skutecznie można zrobić zwykłą szarą kartą lub innym tego typu patentem jakich wiele na rynku lecz dużo tańszymi niż c.ch.passport.
Jeżeli coś się w tym temacie zmieniło po roku i do c.ch.passport dołącza się moduły pozwalające na wykorzystanie w oprogramowaniu innym niż z rodziny Adobe to prosiłbym o informację do czego i na co pozwalają. Mnie najbardziej interesuje CO ale jeżeli współpracuje jeszcze z czymś innym to może i innym osobom taka informacja też się przyda.
Na koniec czemu używam CO a nie PS?
1. Bo go bardzo lubię i jest dla mnie intuicyjny.
2. Bo cena CO nawet w wersji Pro mnie nie zabiła natomiast cena PS+LR zmasakrowała by mój portfel bardzo skutecznie.
3. Na posiadanie pirata nie mogę sobie pozwolić dlatego za takie rady od razu dziękuję.
Na koniec jeszcze takie pytanie, czy z uwagi na możliwości c.ch.passport (nie mam i nie wiem czy są tego warte) jest praktyczny sens obróbki typu RAW do PS elments (bo tani i mógłbym go dokupić) + profil matrycy z c.ch.passport, następnie wynikowy RAW z PE elments fotki zapisany w DNG dalej obrabiany w CO?