Pokaż wyniki od 1 do 10 z 109

Wątek: X-rite colorchecker passport SPOSTRZEŻENIA I WĄTPLIWOŚCI

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Profil był wykonywany około 1 w nocy światła dziennego nie było. Lampka widoczna na zdjęciu była wyłączona. Żarówki były identyczne klasyczne 60W. Zdjęcie jest przykładem zaobserwowanej tendencji.

Przed - światło z okna:

Po - światło z okna:

RAW

Macie jakieś pomysły? Nad tym problemem siedzę już 3 dzień wiem, że efekt powinien być inny i kompletnie nie mam pojęcia dlaczego taki nie jest
    Ostatnio edytowane przez frani0 ; 21-04-2012 o 17:20 Powód: dwa razy te same zdjęcie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frani0 Zobacz posta
    Macie jakieś pomysły? Nad tym problemem siedzę już 3 dzień wiem, że efekt powinien być inny i kompletnie nie mam pojęcia dlaczego taki nie jest
    A problem powtarza się dla profili robionych w innym pomieszczeniu (na dworze)?
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 21-04-2012 o 17:30
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał

Domyślnie

Problem jest cały czas nie zależnie od miejsca jednak jego nasilenie jest różne. Gdy na aparacie zmieniłem przestrzeń barwną z sRGB na adobe RGB problem się zmniejszył ale nadal występuj(druga para zdjęć).

Na dworze problem jest znacznie mniejszy.

Przy tworzeniu profili za pomocą lightrooma(plugin x-rite) rozbieżność jest mniejsza niż w wypadku np. Adobe DNG Profile Editor

Uprawnienia umieszczania postów