Rzeczy u Kelby'ego które każdy ogarnięty edytor grafik zna. Jesli chcesz poznać wiele dość znanych tricków albo nigdy nie miałeś książki o edycji w PS lub CameraRaw to bardzo polecam. Jesli masz duze pojecie o PS i CameraRaw to możesz odpuścić. Połowa książki dla fanów plastiku (teoretycznie Kelby próbuje nam wmówić, że nie robi plastiku) i wszelkiego retuszu portretów, połowa dla ludzi chcących poprawić ekspozycję, ostrość itp. W obu przypadkach dużo tekstu i praktyki i wiele rożnych dróg na rozwiązanie problemu. Ino żarty, którymi sypie Scott, są raczej mało śmieszne.
Książka tylko o edycji. Nic o fotografii.
Natomiast jeśli chodzi o fotografię to:
"Fotografia dla wszystkich" Benno Wundshammer- stara książka za anaologów. Polecam poszukać w antykwariacie. Dużo wiedzy technicznej i teoretycznej przydatnej nawet dla cyfrowych maniaków. Chyba najważniejsza książka w moim domu. Bogato zilustrowana, dużo tekstu. Genialna pozycja.
"Fotografowanie nie jest trudne" Jerzy Płażewski- dobra dla początkujących. Również za czasów analogów, a więc antykwariat zaprasza. Mniej tekstu, niż książka powyżej. Teoretyka oparta zdjęciami praktycznymi. Nie posiada wielkiego rozwinięcia danej problematyki.
"Kreatywna Fotografia" Bryan Peterson- dostałem na urodziny. Podoba mi się, ale ogromu wiedzy nikomu raczej nie da. Czy nauczy kreatywności? Wielu ludzi z pewnością. Uczy myśleć. Bardzo dobrze zilustrowana. Sam bym jej chyba nie kupił. Ale jako prezent bardzo mi się spodobała.