arturs,
Dzięki za link - nieźle ktoś się postarał ale i tak muszę kupić coś na papierze bo tak znacznie lepiej mi się czyta i bardziej to do mnie trafia.
dziobolek,
Dzięki, dzisiaj będę w empiku to może będą jakieś części National Geographic
arturs,
Dzięki za link - nieźle ktoś się postarał ale i tak muszę kupić coś na papierze bo tak znacznie lepiej mi się czyta i bardziej to do mnie trafia.
dziobolek,
Dzięki, dzisiaj będę w empiku to może będą jakieś części National Geographic
Mam ową książkę i sobie chwale-dużo opisów, zdjęć i wyjaśnień-ale... Moim zdaniem może być trochę trudna dla kompletnego fotoamatora. Jest w niej bardzo wiele informacji, ale wymaga dłuższego czasu spędzonego z nią. Ksiazka generalnie nie opisuje " jak robić zdjęcia" a raczej wyjaśnia jak dziala lustrzanka, opowiada wiecej o formacie raw itp.
Z książek-poradników moge polecić "Praktyczny kurs fotografi" Johna Hedgecoe. Ksiazka moze i stara (1990 rok) ale nawet dobra jako pierwsza książka. Jej wada jest jednak to,że opisane są w niej tylko aparaty na klucze(choć teoretycznie to nic nie zmienia) ale zajmuje to miejsce na informacje typowo techniczne- i to moze sprawić ze lepiej sięgnąć po lepsza książkę. Dla fotoamatora jednak-polecam
Hej jaką możecie polecić książkę o świetle? O jego (kreatywnym)modelowaniu. O wykorzystywaniu światła na zewnątrz jak i w studiu. Fajnie jak by napisała taką formą jakiej używa Peterson![]()
Michael Freeman-"Światło i oświetlenie w fotografii cyfrowej"
"Fotografia studyjna"
Hunter,Biver,Fuqua-"Światło w fotografii"
Witam,
mam pytanie, zamierzam sobie kupić "Książka o fotografowaniu" A. Mroczka i do tego jeszcze coś o kompozycji i estetyce w fotografii (może nie być stricte w fotografii ale takie bliskie). "Elementy kompozycji fotograficznej" Dederko, niestety nie znalazłem na allegro, chociaż są inne jego pozycje. Więc proszę was o jakieś ciekawe i rzeczowe tytuły odnośnie zagadnień estetyki i kompozycji. Będę niezmiernie wdzięczny.
<=] 450D || C50 1.8 || C70-210 4.0 || C17-55 3.5-5.6 || 580EX || + jakieś rupiecie [=>
Co do drugiego tytułu jest ok, przeczytałem i jest garść wskazówek odnośnie portretowania, jest trochę o świetle, a właściwie więcej niż trochę etc. Moim zdaniem warto kupić.
Co do pozycji ślubnej, o której piszesz to jestem bardzo zainteresowany, bo przeleciałem trochę te książkę na stronie heliona i jest na mojej liście zakupowej.
Natomiast dzisiaj w empiku natknąłem się na dwie pozycje, które wydają się należeć do jednej serii Galaktyki:
- Fotografia ślubna w praktyce - Bill Hurter
- Lampa błyskowa w fotografii ślubnej - Neil Van Niekerk
Przejrzałem je na szybko, bo nie miałem czasu i wydawały się interesujące, ktoś coś widział, ktoś coś słyszał?![]()
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
http://foto.jasiu.pl/ - techniki fotografowania z lampa błyskowa - Neil Van Niekerk - tu możesz poczytać wersję "netową"
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Witam,
Szukam książki do Ps CS4, dopiero zaczynam, a ogrom książek , które znalazłem powoduje, że jestem zdezorientowany. Zależy mi żeby nie wydać za dużo pieniędzy i mieć porządny podręcznik. Doradźcie który z poniższych (lub jeszcze inny) warto wybrać
1. Photoshop CS4/CS4 PL. Pikantne efekty specjalne Scott Kelby
2. Oko w oko z Adobe Photoshop CS4/CS4 PL Deke McClelland
3. Adobe Photoshop CS4/CS4 PL. Oficjalny podręcznik Adobe Creative Team
4. Photoshop CS4/CS4 PL. Biblia Simon Abrams, Stacy Cates, Dan Moughamian
5. Po prostu Photoshop CS4/CS4 PL Elaine Weinmann
6. Adobe Photoshop CS4/CS4 PL. Techniki studyjne. Oficjalny podręcznik
7. Photoshop CS4 PL. Ilustrowany przewodnik Anna Owczarz-Dadan
Wszyscy, gdziekolwiek nie spojrzysz na forum, a w szczególności w wątku allgsm.pl dotyczącym portretów polecom Ci pozycję nr 1. Pozycja Scotta Kelby'ego to jednak klasyka gatunku.
EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX