Nie łatwiej się przejść do empiku/księgarni i samemu obadać?
Nie łatwiej się przejść do empiku/księgarni i samemu obadać?
bo on nie opisuje po kolei jak fotografowac krajobrazy czy portrety ale omawia pewne niuanse, czy tez problemy z którymi możesz sie spotkac i robi to w taki pogadankowy sposób, jak kolega z kolegą a nie wykładowca ze studentem
generalnie fajnie przeczytac ta książke, ale spotkałem ludzi którym nie spodobał sie ten styl pisania i dlatego nie będe zachęcał do zakupów
napisz może czego szukasz to może coś podpowiem?
nx100
Szukam ksiazki, ktora nie da ci gotowego przepisu na za... zdjecie, bo takiego nei ma, tylko takiej, ktora bedzie opisywac czesto spotykane sytuacje np w portrecie i jak sobie z nimi radzic.
W moim mniemaniu jezyk i merytoryka "Oświetlenie. Warsztaty fotograficzne" - Chris Bucher nie jest zla, dobrze sie ja czyta, autor pokazuje konkretne sytuacje i jak sobie z nimi poradzil.
Ostatnio edytowane przez Merauder ; 19-11-2009 o 16:09
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
czytałes mój post ?nieobiektywnie o książkach
nx100
Bardzo pomocne i tylko utwierdzajace mnie w przekonaniu, ze jednak pozycje legendarnego Mroczka bede musial pominac.
Chce kupic dwie ksiazki, w sprawie jednej klamka zapadla tzn. bez watpliwosci bedzie to "Z pamiętnika lampy błyskowej. Wielka siła małych fleszy" Joe McNally. Pozycja ta, dla mnie wydaje sie byc bardzo przydatna, od poczatku zakupy lampy blyskowej z kazdym razem odkrywam nowe mozliwosci. Przegladalem w EMPIKu te pozycje i to zdaje sie byc czyms czego szukam, co pomoze mi sie rozwinac wraz z moja 430-tka.
Druga pozycja mial byc zaniechany juz przeze mnie Mroczek. Po rezygnacji z tej pozycji stwierdzilem, ze chce czegos dobrego o portrecie. Nie ukrywam, ze najlepsze bylo by cos 3w1 tj. portret, portret dzieci oraz tematyka B&W w portrecie. Ale tak to tylko w erze.
Pozycja Ginny Felch, Allison Tyler Jones - Fotografowanie dzieci. Warsztaty fotograficzne, byla przeze mnie brana pod uwage. Teraz Twoj komentarz do tej pozycji daje jeszcze wiecej do myslenia, bowiem poczatkowo podszedlem troche sceptycznie ze zgledu na dosc negatywny komentarz na helionie do tej pozycji. Gosc pisal tam, ze jesli ktos juz nie jest taki calkiem poczatkujacy to za wiele porad tam nie znajdzie. Mozesz sie odnies do tego?
Z kolei wzakresie BW czytajac ostatnio optyczne pl napatoczyla mi sie taka pozycja jak: "Sztuka czarno-białej fotografii. Od inspiracji do obrazu"-Torsten Andreas Hoffmann. Moze ktos oblokal juz te pozycje, bo po zaglebieniu sie w recenzje doszedlem do wniosku, ze za duzo tam o analogu.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Z książek o portrecie masz jeszcze do wyboru (z tych, które znam osobiście):
Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów. Książkę widziałem w oryginale. Całkiem niezła, niestety podobno zmasakrowana przez tłumacza w wersji polskiej. (Dużo tu rad dotyczących portretu zarówno w studnio jak i w plenerze). Oświetlenie portretowe w praktyce. Dobre, nawet bardzo dobre ale głównie do studia. Teoretycznie można pokusić się o przeniesienie informacji na grunt outdoor, ale to już lepiej wychodzi w jednym z rozdziałów z Świetle i fotografii: magii i nauce. Z innych jest jeszcze Peterson "Fotografia portretowa bez tajemnic" - serii przedstawiać nie trzeba. Dla mnie najfajniejszą z ostatnio czytanych książek jest natomiast "W kadrze. Rozważania na temat wyobraźni fotografa". Autor mocno skupia się na portrecie. Nie jest to jednak książka techniczna, więc jeżeli szukasz czegoś bardziej instruktażowego polecam wcześniej wymienione. Z BW miałem do czynienia z kilkoma książkami, ale tylko przelotnie więc nie mogę niestety niczego polecić. A zapomniałbym. Oczywiście z książek portretowych polecam album NG Ludzie w obiektywie. Super cegła. Czasem jak się przejść po księgarniach można ją znaleźć w bardzo przystępnej cenie. Inna sprawa, że nie każdy lubi albumy. W każdym razie ja polecam.
Ostatnio edytowane przez StaszekAlkata ; 25-11-2009 o 18:44
To powiem tak..
mam obie - i "z pamiętnika" oprócz takiego "amerykańskiego stylu" naprawdę trudno wyłowić jakieś konkrety - wydawało mi się tak samo jak Tobie.. to że wszystko jest pisane "na chwałę" Nikona można przeboleć (chociaż czasem tych zachwytów jest po uszy) to konkretów jest tam niezbyt dużo.. większość to taka papka, choć nie zaprzeczam, że jakieś walory książka posiada.. z tych dwóch o wiele więcej dowiedziałem się z mroczka (a mam wydanie 1wsze i 3cie - uważam że warto kupić) - mimo że obie książki są pisane stylem "gawędziarskim" to amerykański styl reklamowo-żartobliwy mnie po prostu wkurza.. z amerykańskich książek bezkonkurencyjne są książki wydawnictwa Rotovision - i te polecam jako właśnie takie poradniki - co i jak..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Odebrana, przejrzana, w weekend będę czytał ale w sumie już mogę zdecydowanie polecić. Wszystkim, którzy nie przychodzą "na gotowe", czyli gdzie jakaś agencja podrzuca do studio/w plener już ubrane i umalowane modelki pod konkretne zlecenie.
Są porady zarówno dla fotografa odnośnie światła czy doboru/zasugerowania modelce czy wizażystce makijażu. Są porady dla modelki jak się ma sama umalować oraz nawet podstawy poprawnego pozowania do zdjęć! (trochę poza tematykę książki ale to bardzo dobrze).
Są i porady dla wizażystek (głównie) no i bardzo dobre przykłady różnych makijaży wraz ze zdjęciami przed i po. Moja wizażystka bardzo chwali tą książkę, porady, wskazówki, zasady - bardzo dobre.
zmasakrowali język polski okrutnie
teraz wyszła zupełnie nowa książka "Oświetlenie portretowe w praktyce" Christophera Greya dla tych którzy chcą fotografowac w studio...konkretne przykłady zdjec na jednej stronie kilka jak wygląda np. twarz gdy oświetlisz ją jedną lampą, dwoma, z góry albo z blendą, opisy jak ustawiac lampy, pod jakim kątem, ogólnie to dla kogos kto nie miał pojęcia o takich rzeczach to świetna propozycja, lepsza na pewno od "Fotografia portretowa - 100 rad i pomysłów" która ma tylko ładniejsze zdjęcia... ;-)
"z pamiętnika" jest luzacko napisana i może za dużo jest o nikoniei za mało jakis praktycznych rad typu ustaw pod kątem ale otwiera klapki w głowie ;-)
okazuje sie że nie tylko światło zastane a i lampa może byc inspirująca!
celem zachęty taki cytat z książki: która jest dowcipna i ciekawie napisana:
" światło jest jak żywe srebro. Magia. Raz jest tutaj, później tam. Po chwili nie ma go już wcale. pełna życia, kolorowa i kontrastowa scena sprawia, że chcesz ją sfotografowac. Sięgasz ręką do torby by wybrac odpowiedni obiektyw, spoglądasz ponownie, i wszystko minęło. Chmury zniknęły, a to co zostało, jest szare, bezbarwne, płaskie, matowe.
Cholera. Może mógłbys to naprawic, używając flesza. Wiesz, tego malego zasilanego bateriami pudełka z odbłysnikiem, znajdującego się w twojej torbie fotograficznej, w kieszonce z napisem >otwierac tylko w razie pożaru<.
Istnieje wiele powodów dla których lampa błyskowa kryje w sobie znacznie więcej tajemnic niż swiatło, które widzimy.
Jej błysk jest krótki jak mrugnięcie okiem, trudny do kontrolowania, nieprzewidywalny, jednego dnia sprawia ci zawód, tylko po to, by następnego dnia rozczarowac jeszcze bardziej. Eksperymentujesz z nią, przeklinasz każde niewłasciwe jej użycie, zgadujesz, co powinieneś poprawic (nie przeczytałeś przecież instrukcji), wciskasz przyciski, przełączniki, ustawiasz balans bieli, zmieniasz siłę błysku, korygujesz ekspozycję, i jakimś przypadkiem lampa zaczyna działac - światło rozchodzi się po pokoju, odbija od sufitu, trafia w lustro, wraca, oświetla modela i wszystko wyglada wspaniale"
na poczatku wydawało mi sie że to niepotrzebny wydatek ale jednak ciesze sie że kupiłem :-P
edit: tylko pamiętajcie to jest moja nieobiektywna ocena tych ksiażek, a każdy może miec inną i prosze potem nie pisac pw z pretensjami ;-);-)
Ostatnio edytowane przez rycerz ; 26-11-2009 o 22:38
nx100
Co raz bardziej mnie odciagacie od pozycji o lampie blyskowej. Natomiast na horyzoncie pojawila sie pozycja, ktora spelnia 2 z 3 moich wymogow, jest mnostwo o portrecie io fotografii dzieci. Promocja w Helionie:
Fotografia portretowa i reportażowa. Warsztaty fotograficzne
Autor: Erin Manning
Po przejrzeniu spisu tresci wydaje sie,ze to wlasnie to czego szukam. A znajc to serie z pozycji o oswietleniu to jezyk mi sie podoba, mam nadzieje, ze pomimo innego autora ta pozycja tez bedzie napisana w podobny sposob.