Właśnie słyszałem, że taka rewelacja. Jednak bardziej interesują mnie ustawienia porady na jakie suwaki zwrócić uwagę przy rozjaśnianiu i jednoczesnym odszumowaniu.
Właśnie słyszałem, że taka rewelacja. Jednak bardziej interesują mnie ustawienia porady na jakie suwaki zwrócić uwagę przy rozjaśnianiu i jednoczesnym odszumowaniu.
A czy ktoś może mi powiedzieć, dlaczego korzystając z LR3 i 50D z sigmą 18-50, w module Develop pod histogramem, przy zdjęciu robionym na 18mm wyświetla się 29mm (czyli tak jakby LR przeliczał na ekwiwalent dla małego obrazka)? Też tak macie? Przy zdjęciach z 400D wyświetla faktyczną ogniskową.
Niestety, nie ma na to gotowej recepty.
Masz dwa suwaki do szumu - Luminance i Color. Reszty raczej się nie rusza na początku.
Najpierw usuń szum kolorowy suwakiem Color, potem resztę suwakiem Luminance.
Na koniec możesz podostrzyć w sekcji Sharpening.
Ruszaj suwakami obserwując efekty w okienku podglądu,
lub na 100% powiększeniu, i zdecyduj co ci pasuje.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Nie dawało mi to spokoju i... znalazłem rozwiązanie, a właściwie prawidłowe profile.
Po lewej stronie na dole przycisk "Page Setup" otwiera okno dialogowe "Ustawienia wydruku",
w nim w sekcji "Papier" z menu rozwijanego "Rozmiar" wybieramy rodzaj papieru i formy drukowania.
Tam należy szukać do skutku profilu w odpowiednim rozmiarze,
najlepiej takiego który ma w nazwie "Bez Obramowania..." aczkolwiek nie ma reguły.
To że wybierzesz po prostu 10x15 lub odpowiednik w calach 4x6
nie gwarantuje tego, że będzie bez ramki.
U mnie ta lista jest dłuuuga i żadnej chronologii
Może się przyda potomnym ;-)
Pozdrówka!
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
Próbuj, kombinuj...
U mnie niektóre o nazwie "Bez Obramowania" pojawiają się z ramką, ale... da się suwakami
sprowadzić wartości do 0, mało tego, to jeszcze trzeba tą ramkę ręcznie przesunąć
na granice wyświetlanego formatu, jeśli wiesz co mam na myśli.
Jeśli to nie pomoże to w sterowniku/właściwościach drukarki powinna być możliwość
utworzenia i zapisu własnego profilu z rozmiarem.
Bynajmniej ja tak mam w przypadku posiadanego sprzętu.
Pozdrówka
Tak zalezy od konstrukcji drukarki niektore maja mozliwosc drukowania bez marginesow inne nie. Popatrz w instrukcji
Witaj ! Musisz ustawić w zakładce ustawień drukarki trzecia zakładka od góry -Ustawienia strony- tam ustaw drukowanie bez obramowania. To spowoduje, że w zakładce pierwszej -Szybki start- odznaczone będzie drukowanie bez marginesów. Jeżeli ustawisz w zakładce -Szybki start- drukowanie bez marginesów, to nic ci to nie da. Dalej Lightroom będzie drukował z obramowaniem. Jeżeli to zrobisz tak jak napisałem to dopiero wszystkie suwaki w Lightroom-ie będziesz mógł ustawić na 0 i drukować bez obramowania.
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
Nie, używam LR3. Musisz to zrobić w ustawieniach drukarki. Jak wchodzisz w LR3 do zakładki Print, potem dolny lewy róg, zakładka -Page Setup- otwiera ci się ustawienia wydruku dla drukarki. Ustawiasz tu rozmiar np 10 na 15. Klikasz na właściwości drukarki i znajdujesz zakładkę -ustawienia strony- i tam dopiero wybierasz -bez obramowania- dopiero po tym zabiegu możesz w Lighroom-ie ustawiać suwakami do 0 czyli bez obramowania.
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D