Strona 26 z 60 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Janusz, ja piszę o zdjęciach skonwertowanych do profilu mojego labu, dołaczony profil to ok 2MB , właśnie wysyłam 60 zdjęć do labu: z profilem: 188,85MB, po usunieciu: 75,08 . Pewnie, ze wygodniej by było wysyłać w sRGB i w labie mogliby tę pracę zrobić lecz myślisz, że oni maja na to czas??

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie obróbka zdjęć z pomocą urządzeń MIDI

może kiedyś znajdzie się szaleniec i zastosuje programator od pralki Polar

http://fotoblogia.pl/2010/09/18/adob...urzadzen-midi/
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Rewelka! Praca w LR ze sprzętowymi suwakami byłaby pierdyliard razy wygodniejsza niż ciągłe klikanie i jeżdżenie po ekranie. No i możnaby wykorzystać port MIDI :-)

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

tym razem ja mam pytanie do ekspertow.
    chodzi o kolory (problem walkowany, wiem - ale rozwiazania mojego problemu nie moglem sie doszukac)
    rzuccie okiem jak to u mnie wyglada:
    http://www.maciej-kozlowski.pl/pub/foto/screen.jpg
    screenshot przedstawia fotke otwarta w LR, po czym korzystajac z funkcji "edit in photoshop cs4" otworzylem te samo zdjecie w PS.
    jak widac roznica jest znaczna.
    tak wlasnie wyswietlane sa u mnie kolory w LR - z zachowaniem innej kolorystyki niz np. w infraview, acdsee, czy PS.
    przyznam, ze wczesniej nie zwrocilem na to uwagi, nie wiem czemu dopiero dzisiaj wylapalem roznice.
    wyczytalem w necie, ze LR korzysta z ProPhoto RGB jako natywnej przestrzeni barw i przy eksporcie surowego raw konwertuje plik do np. sRGB (lub adobe rgb - w zaleznosci co sobie ustawimy)
    problem w tym, ze jak ustawie w LR, zeby eksportowal plik do. jpg z zachowaniem przestrzeni barw ProPhoto RGB to pozniej taki plik w czym by go nie otworzyc wyglada koszmarnie.
    to juz wole troche mniej przeklamane kolory, jakie powstaja gdy eksportuje zdjecie z LR do .jpg z zachowaniem sRGB.
    dodam, ze w aparacie mam ustawione zapisywanie raw w sRGB, korzystam z win7 i jako profile kolorow w systemie mam ustawione domyslne, czyli sRGB.
    dodam rowniez, ze w PS problem ten nie wystapuje - kolory sa wyswietlane tak, jak pozniej w np. infraview lub przegladarce internetowej.
    jedynie LR jakos zmienia te kolory.
    czy istnieje sposob, zeby zmienic domyslna przestrzen barw w LR, zeby kolory byly wyswietlane prawidlowo?
    bede wdzieczny za wszelkie sugestie

PS. wydaje mi sie, ze zjawisko ktore opisuje nie wystepowalo w LR w wersjach 2.x bo na pewno predzej czy pozniej wylapalbym roznice, a korzystalem z LR 2.x przez ponad rok.
    sadze zatem, ze jest to wina LR 3.0
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

naprawde zaden z uzytkownikow LR 3.0 nie ma problemu z profilami kolorow?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Zablokowany

Domyślnie

Zainstalowalem camera profiles do adobe ligtroom 3, ale nie widze ich wogole w programie. Sa tam tylko standardowe profile, standart,faithfulll itd. Jak mozna inaczej zainstalowac te profile?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    Zainstalowalem camera profiles do adobe ligtroom 3, ale nie widze ich wogole w programie. Sa tam tylko standardowe profile, standart,faithfulll itd. Jak mozna inaczej zainstalowac te profile?
    To są właśnie te standardowe - a jakie inne byś chciał ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zablokowany

Domyślnie

To znaczy ze to co zainstalowalem jako 'camera profiles' ze strony adobe labs to jest to co widac ponizej?

Uploaded with ImageShack.us

Myslalem ze bada one jakos opisane jako np. canon profiles beta1, czy jakos tak...

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Te profile trzeba instalować z tego co pamiętam tylko do LR 1.x, co do wczesnych wersji 2.x nie jestem pewien, ale na pewno nie do wersji 3.x bo będziesz je po prostu dublował, wszystko co jest potrzebne instaluje się razem z programem.

I tak - to o te profile chodzi, LR na podstawie EXIF'a automatycznie wybiera profile do twojego aparatu i tylko takie wyświetla.
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Zablokowany

Domyślnie

[QUOTE=streaker;871344]Te profile trzeba instalować z tego co pamiętam tylko do LR 1.x, co do wczesnych wersji 2.x nie jestem pewien, ale na pewno nie do wersji 3.x bo będziesz je po prostu dublował, wszystko co jest potrzebne instaluje się razem z programem.

I tak - to o te profile chodzi, LR na podstawie EXIF'a automatycznie wybiera profile do twojego aparatu i tylko takie wyświetl
    Dziekuje! Wlasnie tej informacji brakowalo!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przechodze na lightroom 3, przynajmniej sprobuje. Nie pierwszy raz mam po prostu dosc zawieszajacego sie DPP. Stad mam szybkie pytanie, czy dodajecie cokolwiek 'saturation' i 'contrast pracujac na RAW-ach, default jest ustawiony na 0 ? I czy jest jakis sposob na szybsze kopiowanie ustawien (cos co w DPP nazywalo sie 'copy setting'), niz klikanie prawym i przechodzenie do drugiego z kolei okna aby odnalezc funkcje. Moze jest na PC jakis skrot klawiaturowy na te funkcje?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A gdzie jest 'color matching setting for display'? W DPP nalezalo ustawic to z reki aby monitor wyswietlal program przez nadany profil. Czy lightroom 3 odnajduje profil monitora automatycznie?
    Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 23-09-2010 o 19:24 Powód: Automerged Doublepost

Strona 26 z 60 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów