Strona 14 z 60 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 592

Wątek: Adobe Lightroom 3

Coś już napisał

Domyślnie

Poddaję się

Jak mam wydrukować z LR3 na papierze 10x15 bez marginesów... Przesiadłem się z DPP i wszytsko mi pasuje, tylko tego mi brak

Prosże o pomoc - bo ciagle wymusza jakieś tam marginesy

Pozdro

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Pytanie mam ;-)

Moje fotografie są porozdzielane na podkatalogi i cenię sobie utrzymywanie plików XMP. Ostatnio zacząłem się bawić LR troszkę i mam z tym problem.

Oczywiście chodzi o obsługę katalogów. Zrobiłem póki co tak: każdy zbiór zdjęć posiada osobny katalor LR. Czyli chcę zając się zdjęciami z Set1 to daję New catalog, wybieram Set1, tworze tam nowy katalog LR i importuje zdjęcia.

Od biedy może być, ale...niestety część ustawień jest zapisywana z katalogiem, np. to żeby zapisywane były pliki XMP, albo np. standardowe ustawienia wg aparatu (ot choćby profil Camera Standard zamiast Adobe Standard).

Czyli, prawdę mówiąc dochodzi mi dużo roboty.

Jakiś pomysł doświadczonych jak przyśpieszyć tą pracę?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ehhh się przypadkiem kliknęło 'wyślij'...

chciałem jeszcze dodać co mi teraz chodzi po głowie, defaultowy katalog skonfigurować, importować tam dany set, a na końcu dawać Export as Catalog i zapisywać nowy katalog z tym setem w Set1, a później usuwać zdjęcia z podstawowowego katalogu.

Ma sens? Nie będzie rosnął mi jakiś preview i inny cache dla podstawowego katalogu przez to?
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 08-08-2010 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Kilka portali opublikowało inforamcję o LR 3.2 release candidate, ja nie mogę nic znaleźć na stronach Adobe. Może mnie ktoś oświecić Czy może to pomyłka jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    chciałem jeszcze dodać co mi teraz chodzi po głowie, defaultowy katalog skonfigurować, importować tam dany set, a na końcu dawać Export as Catalog i zapisywać nowy katalog z tym setem w Set1, a później usuwać zdjęcia z podstawowowego katalogu.

Ma sens? Nie będzie rosnął mi jakiś preview i inny cache dla podstawowego katalogu przez to?
    Poużywałem, wydawało mi się że jest super, ale niestety...Export as Catalog nie exportuje ustawień Catalog Settings Moim zdaniem to błąd, bo naturalnym jest, że powinno je exportować. Co za tym idzie, niestety po następnym wczytaniu tego katalogu i edycji zdjęć, pliki XMP nie są aktualizowane.

Może ktoś to potwierdzieć? Może coś u mnie tylko nie działa?
    I pytanie

Czy da się filtrować po tym czy RAWy były modyfikowane lub nie? W Bridge jest to filtrowanie po Custom Settings..nie widzę coś tego w LR
    Ostatnio edytowane przez allxages ; 10-08-2010 o 03:48 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    No więc tak... chwilę po tym, jak napisałeś tego posta, uruchomiłem monitoring systemowy,
    odpaliłem LR3 i do tego czasu nie wyłączałem ani kompa, ni też LR3.
    Nie żeby non-stop, ale mając wolną chwilę zasiadałem i wałkowałem kolejne RAWy(duuuużo fotek - setki),
    obserwując często wskazanie monitora systemowego i... wsio OK!
    Tzn. mam na laptopie Win7Pro x64, Intel T7500, 4GB RAMu i zajęte jest ok.50-60%.
    Nie zauważyłem "mulenia", spadku szybkości czy komfortu pracy.

Czym monitorowałeś kompa, lub czym się objawia problem???
    No więc... monitoruję systemowym task managerem, ewentualnie odpalam process explorer.
    Odpalasz Lightroom w wersji 64-bit czy 32-bit? Bo jeśli to drugie, to faktycznie więcej niż 50% RAMu Ci nie zaalokuje, bo kończy mu się przestrzeń adresowa.
    Oczywiście chodzi o obsługę katalogów. Zrobiłem póki co tak: każdy zbiór zdjęć posiada osobny katalor LR. Czyli chcę zając się zdjęciami z Set1 to daję New catalog, wybieram Set1, tworze tam nowy katalog LR i importuje zdjęcia.

Od biedy może być, ale...niestety część ustawień jest zapisywana z katalogiem, np. to żeby zapisywane były pliki XMP, albo np. standardowe ustawienia wg aparatu (ot choćby profil Camera Standard zamiast Adobe Standard).
    Zróba tak: utwórz nowy katalog ze swoimi ustawieniami globalnymi, ale nie importuj do niego zdjęć. Potem zwyczajnie skopiuj go tam, gdzie leżą Twoje RAWy, w tyle miejsc w ile potrzebujesz, ustawiaj mu nazwy jakie chcesz. Będzie hulało.

A swoją drogą nie lepiej mieć jeden katalog? Masz wtedy globalne wyszukiwanie po kluczach itp.
    Czy da się filtrować po tym czy RAWy były modyfikowane lub nie? W Bridge jest to filtrowanie po Custom Settings..nie widzę coś tego w LR
    Smart Collection -> "Has Adjustments" is false.
    Ostatnio edytowane przez quail ; 10-08-2010 o 09:47 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    No więc... monitoruję systemowym task managerem, ewentualnie odpalam process explorer.
    Odpalasz Lightroom w wersji 64-bit czy 32-bit? Bo jeśli to drugie, to faktycznie więcej niż 50% RAMu Ci nie zaalokuje, bo kończy mu się przestrzeń adresowa.
    Wersja 64-bit. Nadal monitoruję/obserwuję i nie zauważam żadnych problemów.
    Wszystko tak, jak napisałem wcześniej.

Pozdrówka!
    Nota Bene, odpalić w dowolnej wersji to można PS'a.
    LR3 zainstalował się u mnie tylko w wersji 64-bit
    i nie ma możliwości (nawet przez pomyłkę) by odpalić wersję 32-bit.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 10-08-2010 o 10:40 Powód: Automerged Doublepost
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrr Zobacz posta
    Kilka portali opublikowało inforamcję o LR 3.2 release candidate, ja nie mogę nic znaleźć na stronach Adobe. Może mnie ktoś oświecić Czy może to pomyłka jest
    http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrr Zobacz posta
    ...nie wysilili się z rozwojem funkcjonalności, jedyny nowy ficzer:
    - Additional direct publish functionality to Facebook, the popular social networking site.

Na szczęście lepiej wygląda to jeśli chodzi o listę nowych obiektywów i listę poprawionych błędów.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Domyślnie

Bo nowa funkcjonalność to raczej będzie dopiero w wersji 4

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Dzięki, mam nadzieję że dzięki tym poprawkom zyska wigoru, bo z dużym katalogiem jakoś nie grzeszy prędkością

Strona 14 z 60 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów