Strona 6 z 24 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 239

Wątek: pytanie od mlodych: "a czy my moglibysmy sami wybrac ktore zdjecia beda na DVD?"

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

Wydaje mi się, że należy rozdzielić 2 rzeczy, które w tym wątku są mieszane.
    1. Klient chce sam wybrać zdjęcia do albumu,
    2. Klient chce zdjęcia w albumie wybrane przez fotografa i dodatkowo pozostałe zdjęcia.

W drugim przypadku moim zdaniem, najlepiej zrobić jak któryś kolega wcześniej pisał. Zrobić wstępną selekcję, potraktować zdjęcia z grubsza LR i kleint pewnie będzie zadowolony.

Gorzej jak klient chce sam wybierać zdjęcia do albumu (dlaczego - było wcześniej). Można wtedy spróbować zniechęcić klienta - najlepiej bezpośrednio po plenerze lub po ślubie - jak klient jest zmęczony tym lepiej dla nas . Wtedy mówię coś w tren deseń: mogę podesłać zdjęcia do wyboru np. w picassie, ale będzie się to bardzo długo umieszczało na serwerze, później będziecie musieli spędzić kilka godzin na przebraniu (co w praktyce może dać kilka dni wybierania), ja w tym czasie zamiast pracować będę siedział i czekał na zdjęcia, a w sobotę mam kolejne wesele. Dodatkowo picasa robi inną numerację niż w oryginale, więc kolejny dzień będę musiał spędzić na uporządkowaniu waszej listy.... Zamiast tego możemy umówić się tak, że dam wszystkie nieobrobione zdjęcia na płycie - w takim przypadku patrz punkt 1
    Zawsze pomaga Dodatkowo klient jest zadowolony
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Dopiero zaczyna Awatar KarolJ
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie mam zwyczaju tykania się czyjś zdjęć, jednak byłem ciekawy ile można wycisnąć z nowej piątki oraz czy mój PC się wyrabia przy jego RAWach.

Według mnie pasuję do tego zdjęcia BW jak nic, jednak zrobiłem na szybko fote w dwóch wersjach:

Domyślnie

wybieranie przez klientów zdjęć do albumu to bardzo średni pomysł.... po prostu nie potrafią zrobić dobrej selekcji, wybierają podobne ujęcia itd. I reportaż traci dynamikę.

Jeżeli dostają powiedzmy te około 300 z repo na DVD - część po dokładnej obróbce a część po podstawowej to chyba nie powinni marudzić....

Ja od przyszłego roku sam będę wybierał, w tym roku jeszcze miękki jestem i robię www żeby wybrali.

Myślę że dobrym pomysłem przed oddaniem materiału do labu jest zrobienie www z wyborem fotografa - żeby zaakceptowali - jeśli coś będą marudzić, to zawsze można spróbować tę jedną czy kilka fotek wymienić.
    tak samo z fotoksiążką - będę pokazywał projekt przed wysłaniem do labu.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

KarolJ no ale ile mozna b&w robic..
    swoja droga niezle ci wyszla wersja kolorowa.
    moglbys wyslac mi na maila plik .xmp? (foto.kozlowski(@)gmail.com)
    z gory thx
    Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czytałem u nikoniarzy o wypadku, w którym młodzi podziękowali za poglądówki 800px i nie zgłosili się po docelowe produkty i finalizację umowy, poprzestając z fotografem na wcześniejszej zaliczce.

Swoją drogą, nadspodziewanie ciekawy temat, BeatX
    C-F-K - forever

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    Ja od przyszłego roku sam będę wybierał, w tym roku jeszcze miękki jestem i robię www żeby wybrali.
    Też zamierzam tak robić, do tej pory przeważnie robiłem stykówkę w PSie i wysyłałem PM, ale tylko więcej pracy przy tym.
    Dostają 200 zdjęć a resztę - jeśli chcą - za dopłatą.
    tu jest podpis

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

mellan nadspodziewanie bedzie jak mlodzi przyjda do mnie na chate wybrac zdjecia, po czym skoncza na liczbie zalozmy ~ 785 plikow .jpg (docelowo ma byc 250) i dalej nie beda chcieli zadnej fotki skasowac, bo wszystkie beda dla nich wazne.
    cos czuje, ze po ich wizycie bede mial o czym pisac na forum
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez azapala Zobacz posta
    moglbys napisac jaka masz stawke za dodatkowe zdjecia?
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 10-08-2010 o 18:16 Powód: Automerged Doublepost
    Fuji X-H2 | Viltrox 13/1.4 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Fujinon XF 35/1.4 R | Viltrox 75/1.2 PRO
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja do nie dawna sam wybieralem zdjecia do fotoksiazek, tylko jak Młodzi się sami upierali to pozwalalem na wybor, ale od 2 miesiecy juz wszystkie sluby tak robie. Ja wybieram zdjęcia, ktore obrabiam, w sumie kolo 200. Odwiedzaja mnie Młodzi i wskazuja zdjecia, ktore koniecznie chca w fotoksiazce i ktore koniecznie nie chca. Dokladny wybor nie jest mozliwy, chocby z uwagi na to ze nie wiem jak bedzie wygladal potem projekt fotoksiazki, ktory robie.

Dlaczego tak robie teraz zawsze? Mimo, że zdjecia ogólnie zawsze sie podobaja to czesto czulem niedosyt i żal Młodych, że nie jest tak jakby chcieli. Że wrzucilem do albumu zdjęcia np. z wesela osob, ktore nie koniecznie oni lubią (mimo świetnego kadru). Czy inne tego typu przypadki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez azapala Zobacz posta
    Młodzi o tym wiedzą przed podpisaniem umowy? Wiedzą o stawkach?

Bo takie dopłacanie to najczęsciej brak polecenia.
    Osobiście nigdy takiego czekoś nie będe praktykował. Lepiej od razu policzyć więcej i dać reszte zdjęć (nieobrobionych) na płycie.
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 10-08-2010 o 18:18 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Czytam, czytam i uśmiecham się pod nosem.
    Tacy klienci zdarzają się co jakiś czas i nic na to nie poradzisz.
    Postawienie na swoim nic dobrego Ci nie przyniesie.
    Sam miałem niedawno klientkę (a właściwie jej ojca) który uważał że należą mu się wszystkie zdjęcia które zrobiłem na ich ślubie, bo to oni są na tych zdjęciach. Odpowiedziałem "dobrze proszę pana" i spokojnie skasowałem te które były słabe. Pozostałe dałem , mówiąc że ma zgodnie z życzeniem. Poco się stawiać i robić sobie negatywną reklamę. Lepiej odpuścić niż udowadniać że ma się rację.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    Młodzi o tym wiedzą przed podpisaniem umowy? Wiedzą o stawkach?
    Jasne, że wiedzą. Wszystko to mam napisane w umowie, żeby później nie było niespodzianek. Są tam określone stawki, dokładne ilości zdjęć na płycie, ilość zdjęć w fotoksiążce. Nie podpisuję umowy w ciemno i nie chcę żeby ktoś był zmuszony do podpisywania w ciemno.
    tu jest podpis

Strona 6 z 24 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów