Strona 4 z 24 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 239

Wątek: pytanie od mlodych: "a czy my moglibysmy sami wybrac ktore zdjecia beda na DVD?"

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

[quote=Dominooo;851697]Wpływ na opinię o jakości obsługi mamy małyquote]Oj macie, macie i to duży. Ale nie poprzez treść umów, tylko poprzez to, jak się ubieracie, uśmiechacie, rozmawiacie, czy jesteście skłonni iść Klientom na rękę itd...

Niedawno byłem na ślubie (jako gość), po którym kilkoro gości pytało o fotografa, który tam był, jeszcze ZANIM zobaczyli jego foty. Po prostu był sympatyczny. Nikt o umowy nie pytał.

Kiedy młodzi odbierali zdjęcia, potrafił się dogadać, dać zdjęcia, które były dla nich WAŻNE, a których wcześniej nie uwzględniał, bo były technicznie słabsze.

Pozostawił po sobie dobre wspomnienie, choć w moim osobistym przekonaniu fotki były nienadzwyczajne.

Przy podejściu w stylu "mam w umowie paragraf na wszystko i możecie mnie pocałować w nos" kariery nie wróżę.

Frontem a nie d* do Klienta, Koledzy!
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Ja robię tak, że całe repo z plenerem to 100-120 zdjęć które obrabiam porządnie i to idzie na odbitki albo do fotoksiążki, że tani jakoś strasznie nie jestem to nie mam ochoty kazać płacić za każdą dodatkową fotę i wrzucam na płytę jeszcze ze 300 zdjęć potraktowane tylko presetami z LR, wtedy każda ciocia znajdzie się na zdjęciu i nie ma problemu, dodatkowo młodzi mogą już za opłatą zażyczyć sobie obrobienia dowolnej ilości z tych zdjęć. Nigdy jeszcze pary nie marudziły na takie rozwiązanie.
    podpisuję się oburącz

a reszta ?
    robisz około 1000: 100 album + 300CD. cała reszta do śmietnika czy zostawiasz sobie jeszcze parę sztuk "bo żal skasować"
    Pytam w kontekscie upierdliwców z pierwszego posta: "co z ludzmi, którzy zażądają reszty z tysiąca?"
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

[QUOTE=Kolaj;851710]
    Cytat Zamieszczone przez Dominooo Zobacz posta
    Wpływ na opinię o jakości obsługi mamy małyquote]Oj macie, macie i to duży. Ale nie poprzez treść umów, tylko poprzez to, jak się ubieracie, uśmiechacie, rozmawiacie, czy jesteście skłonni iść Klientom na rękę itd...

Frontem a nie d* do Klienta, Koledzy!
    Ale tu nie chodziło o gatunek fotografa tylko o gatunek młodych, a na wyjątkowo upierdliwych wcale nie tak trudno trafić.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    podpisuję się oburącz

a reszta ?
    robisz około 1000: 100 album + 300CD. cała reszta do śmietnika czy zostawiasz sobie jeszcze parę sztuk "bo żal skasować"
    Pytam w kontekscie upierdliwców z pierwszego posta: "co z ludzmi, którzy zażądają reszty z tysiąca?"
    A kto mówił o tysiącu?
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 10-08-2010 o 13:21 Powód: Automerged Doublepost
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

[QUOTE=iREM;851716]
    Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta

Ale tu nie chodziło o gatunek fotografa tylko o gatunek młodych, a na wyjątkowo upierdliwych wcale nie tak trudno trafić.

A kto mówił o tysiącu?
    Pank pisał kiedyś ze jeden pełen materiał to u niego około 1000 klapnięć migawką.
    Jak pokręciłem - niech się wypowie.
    Weźmy pod uwagę, że sam lot welonu to seria, kieliszki kolejna. Z pierwszego tańca też trzeba się napstrykać.
    Chyba, ze ktoś jest taki debeściak, ze jeden strzał - jeden trafiony.

Wtedy szacunek.
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    podpisuję się oburącz

a reszta ?
    Reszta to podobne ujęcia, zdublowane żeby nikt nie mrugnął, czy żeby ostrość była tam gdzie miała być. Oferta jest jasna, młodzi podpisując wiedzą co i dla czego dostaną i problemów nie robią.
    [QUOTE=Cluer;851728]
    Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Weźmy pod uwagę, że sam lot welonu to seria, kieliszki kolejna. Z pierwszego tańca też trzeba się napstrykać.
    Chyba, ze ktoś jest taki debeściak, ze jeden strzał - jeden trafiony.
    Ja w ogóle nie robię zdjęć serią, z welonu i takich tam mam przeważnie 2 klatki. Zdjęcia seryjne jak nie złapią ostrości wszystkie lecą do kosza, jak się robi pojedynczo jest dużo bezpieczniej.
    Ostatnio edytowane przez pank ; 10-08-2010 o 13:43 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Ja robię tak, że całe repo z plenerem to 100-120 zdjęć które obrabiam porządnie i to idzie na odbitki albo do fotoksiążki, że tani jakoś strasznie nie jestem to nie mam ochoty kazać płacić za każdą dodatkową fotę i wrzucam na płytę jeszcze ze 300 zdjęć potraktowane tylko presetami z LR, wtedy każda ciocia znajdzie się na zdjęciu i nie ma problemu, dodatkowo młodzi mogą już za opłatą zażyczyć sobie obrobienia dowolnej ilości z tych zdjęć. Nigdy jeszcze pary nie marudziły na takie rozwiązanie.
    pank no to sie ciesz, ze nie miales podpisanej umowy z tymi mlodymi, ktorym ostatnio robilem zdjecia.
    niezle by ci zatruli zycie.
    u pana mlodego i u pani mlodej w mieszkaniu, w pokojach jedynym zrodlem swiatla to zarowka 15W (cos tam chodzilo o ekologie lol)
    do kosciola pojechali 18-to letnim renault 19, lekko podrdzewialym ktory to samochod prowadzil pan mlody.
    w kosciele zrodlem swiatla byly standardowe zarowki dajace slabe, zolte swiatlo natomiast z tylu przy organach swiecilo cos zielonego i neonowka ;]
    a na sali byly swiatla zolte, zielone i czerwone (te ostatnie to swiatla dj'a), czyli mieszanka dajaca kolor kału.
    wygladalo to tak:

zdjecie pogladowe, calkowicie nie ruszane.
    dla ambitnych do zassania raw:
    http://www.sendspace.com/file/odqrsu
    ja poki co nie moge dojsc do ladu z kolorami ze zdjec z wesela.
    musialbys pank pamietac rowniez o tym, ze pani mloda nie chciala byc fotografowana z profilu, podczas sesji plenerowej wstydzila sie pocalowac z mezem w miejscu publicznym, w gre nie wchodzily zadne "wyglupy" fotograficzne, nie uznawala zadnego pozowania poza - jak to nazwala - "naturalnym" i na koniec mlodzi sami chca wybrac zdjecia ktore nagram na dvd.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Jeżeli młodzi podpisali umowę to wiedzieli na co się decydują, gdybym widział że para jest mega problematyczna po prostu tej umowy bym nie podpisał. Kwestie techniczne to zupełnie inna sprawa, jak błyskasz na weselu to z balansem bieli można sobie poradzić, dzięki jasnym stałkom słabe żarówki też niestraszne.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Ja fotki nieudane (technicznie) oraz kiepskie kadry bezlitośnie usuwam, jak mam serię podobnych zdjęć (np. para w tańcu) to też wybieram 2-3 najlepsze. Co za dużo to niezdrowo. Resztę wrzucam po zmniejszeniu i wstępnej obróbce na www - to młodzi sobie wybierają fotki do albumu. W końcu to ich ślub. A że zwykle ja wybrałbym inne - cóż - jakoś nie płaczę nad tym...

Nie limituję też zdjęć które oddaję na DVD (daję wszystkie poprawne technicznie) - nie rozumem, po co tak robicie... przecież dla kogoś nudne zdjęcie z ciocią pod ścianą może być wyjątkową pamiątką, nie trafi z pewnością do "głównego" albumu, ale będzie cenne, bo ciocię widzieli pierwszy raz od 10 lat i może więcej nie zobaczą...
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

no wlasnie jak blyskalem fleszem, to na zdjeciach dochodzilo zrodlo swiatla o jeszcze innej temp. barowej i to juz byla totalna klapa.
    czerwono-zielono-zolto-fioletowy chaos
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    musialbys pank pamietac rowniez o tym, ze pani mloda nie chciala byc fotografowana z profilu, podczas sesji plenerowej wstydzila sie pocalowac z mezem w miejscu publicznym, w gre nie wchodzily zadne "wyglupy" fotograficzne, nie uznawala zadnego pozowania poza - jak to nazwala - "naturalnym" i na koniec mlodzi sami chca wybrac zdjecia ktore nagram na dvd.
    Poprostu kobieta z kompleksami, których bardzo się wstydzi.
    Zrób wyjątek dla nich, daj im te zdjęcia i nie sprzeczaj się z nimi bo szkoda tylko nerwów.
    Na przyszłość już będziesz bogatszy o takie doświadczenie bo moze Ci się jeszcze kiedyś przytrafić podobne.

Strona 4 z 24 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów