Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Długie ekspozycje sklejone z kilku różnych kadrów

Mieszany widok

Domyślnie

Gdyby były niedoświetlone, to nie było by widać ruchu gwiazd
    Bez połączenia klatek ruch gwiazd też byłby widoczny. Tylko, że zamiast długich smug, były by krótkie.
    Trzeba też pamiętać, żeby wyłączyć redukcję szumu przy długich czasach. Bo inaczej zamiast smug będzie linia przerywana

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofr Zobacz posta
    Gdyby były niedoświetlone, to nie było by widać ruchu gwiazd
    Bez połączenia klatek ruch gwiazd też byłby widoczny. Tylko, że zamiast długich smug, były by krótkie.
    Trzeba też pamiętać, żeby wyłączyć redukcję szumu przy długich czasach. Bo inaczej zamiast smug będzie linia przerywana
    Przy 4 minutach już widać ruch gwiazd, zastanawia mnie po prostu, czy da się jakoś połączyć w jedną fotę dwie, trzy, czy kilkanaście.

Przykładowo, zamiast jednej foty godzinnej, cztery piętnastominutowe.

Bo z punktu logistycznego, to lepsze rozwiązanie (mniejsze szumy, większa kontrola nad naświetleniem). Tylko nie wiem jak

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem jak w PS, ale w Gimpie ja bym to zrobił tak, że bym powklejał fotki jako kolejne warstwy i ustawił krycie na "dodawanie". Wydaje się, że powinno dać to taki efekt jakiego oczekujesz. Nie próbowałem czegoś takiego robić, więc to tylko gdybanie jest, ale ma pewne znamiona sensowności ;-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Przy 4 minutach już widać ruch gwiazd, zastanawia mnie po prostu, czy da się jakoś połączyć w jedną fotę dwie, trzy, czy kilkanaście.

Przykładowo, zamiast jednej foty godzinnej, cztery piętnastominutowe.

Bo z punktu logistycznego, to lepsze rozwiązanie (mniejsze szumy, większa kontrola nad naświetleniem). Tylko nie wiem jak
    Podane przez Ciebie zdjęcie zostało "zestakowane". Operację tą robi się, aby usunąć szum i jednocześnie wzmocnić sygnał. Pobierz sobie deepskystacker (free) i pobaw się. Proces "stakowania" trwa sporo, więc dla testów/nauki lepiej mieć zdjęcia o mniejszej rozdzielczości. Dla cropa i 18mm, można naświetlać do 15s aby gwiazdy nie poruszły się. Przy 20s już widać łuczki. Im dłuższa ogniskowa, tym krótszy czas.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeszcze link
    Sky stacker wraz z tutorialem co jak i dlaczego.
    Ostatnio edytowane przez polm ; 06-08-2010 o 11:48 Powód: Automerged Doublepost
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Uprawnienia umieszczania postów