Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: [JAK] Zdjecia legitymacyjne

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie [JAK] Zdjecia legitymacyjne

Witam,

Bede musial za jakis czas wykonac zdjecia legitymacyjne dla pracownikow mojej firmy. Ilosc bagatela 10 sztuk

Chce jednak to zrobic dobrze... Tło już mam czarne lub biale... problem lezy w oswietleniu, niestety nie focilem nigdy w takich warunkach.

Moge na oswietlenie wydac powiedzmy z 500 PLN... Myslalem kupic:

- 2X http://allegro.pl/show_item.php?item=85178024
    - No i gniazdo do lamp na szyny do mojego 350D

Teraz jak to ustawic Chcialbym uniknac Cieni na tle... co do ustawien aparatu to mysle uzyc Tamrona 28-75 sadze na ISO 400 i F4 nie bedzie zle i te lampki starcza.

I jeszcze jedno: Kostka na sanki ma gniazdo na 2 lampy? Czy trzeba kupic jakies rozdzielacze?

Mam jeszcze Lampe 420EX i dwa halogeny 150W

Z gory dzieki za porady!
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1)
    http://www.funsports.pl/zestawy.htm - drugi od gory.

2) f4 to za krotka GO, ustaw co najmniej f 5.6, reszte parametrow wg histogramu (bo lampy nie maja kontroli sily blysku) po wczesniejszym ustawieniu lamp w odpowiedniej odleglosci. Raz ustawione powinny dawac efekt "nastepny prosze" 8)

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Vitez super! Gotowy zestaw... ale prosze doradz jak to ustawic by nie bylo cieni na tle... jedna parasolka na czlowieka a druga na tlo od spodu?

Nie mam pojecia jak to dobrze ustawic... moze te halogeny 150W na tlo a parasolki po bokach...

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Najprostsza metoda na zdjęcia legitymacyjne najtańszym kosztem.

Masz krzesło, do krzesła przyczepiasz najtanszą oprawę LH-003 i żarówkę błyskową JH-3200 jak tu (skoro już podaliście nie chce mi sie szukać) http://allegro.pl/show_item.php?item=85178024 pod kątem 45-65 - wszystko 1 metr do 1,5 metra od tła. . Z tyłu wieszasz tło - coś co ładnie odbije błysk z tej żarówki.
    Żarówka odpalana od lampy zamontowanej na 350. Ja miałem ustawione w automacie TTL.
    Ładnie kadrujesz, ustawiasz czas 1:250 przesłona 5,6 do 8 - kontrolujesz wszystko ISO i robisz fotkę. Jak za jasno to przymykasz, jak za ciemno zmieniasz ISO, przesłonę.
    Ja miałem tak ustawione w małym foto sklepiku. I się sprawdzało - spokoro natłukłem takich fotek
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dobrze rozumiem?

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nikt sie nie wypowie?

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak o to chodzi. Tylko pamiętaj o tym aby odsunąć na 1metr krzesło z lampą od tła i żeby lampa tak biła w tło by całe wyładowanie światła lampy było za głową na wysokości korpusu! ja zawsze ustawiałem lampe pod kątem: 45-65 stopni od podłogi Jak coś nie będzie wychodziło - trzeba pokombinować

Pamiętaj że zdjęcia mają być pionowe. jeżeli będziesz palił lampą trzymaną w pionie - jedna połówka twarzy i ciała będzie lepiej oświetlona.
    Żeby to ominąć zrób kadr poziomy a resztę przytnij w PS. Będziesz miał wtedy ładnie oświetlona, równomiernie całą osobę od pasa w górę

Miłej zabawy!
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Błajo
    Vitez super! Gotowy zestaw... ale prosze doradz jak to ustawic by nie bylo cieni na tle... jedna parasolka na czlowieka a druga na tlo od spodu?

Nie mam pojecia jak to dobrze ustawic... moze te halogeny 150W na tlo a parasolki po bokach...

Ja tez nie wiem... nigdy nie uzywalem... ale gdybym zakupil, mial miejsce i potrzebe to.. zapytalbym tych z funsports jak toto ustawic - podobno bardzo chetnie doradzjaa w podstawowych studyjnych sprawach.

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

Fajny "schemacik" ;-)
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanko... kupie kostke na sanki... ale ona ma jedno wyjscie synch... a lamp bede mial dwie sztuki Sa jakies rozdzielacze by je podlaczyc? Czy jak to sie robi?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów