Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: kłapanie luster

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Smile

W moim 50D w trybie LV są dwa tryby "cichego" focenia i jest ciszej...no chyba że ktoś da tryb highspeed i pojedzie 6fps/sek...ogólnie sam bym na takim koncercie pozabijał lustrzankowców...ale ja słucham rocka więc hałas lubie )
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

[QUOTE=LinX;848500]USM nie usłyszymy - bez lustra nie zadziała autofocus. Ani też światłomierz.QUOTE]

Live view - pomiar bez lustra jest, autofocus bez lustra jest.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deeppy Zobacz posta
    Live view - pomiar bez lustra jest, autofocus bez lustra jest.
    tyle że przy live view trzeba ostrzyć ręcznie (przynajmniej w 5-tce), co w przypadku dłuższych (cięższych) szkieł i maksymalnie otwartego obiektywu (bo przecież ciemno), a co za tym idzie małej GO jest wygodne-inaczej. Nie mówiąc o tym, że dość łatwo wtedy po prostu z ostrością nie trafić.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No tak, ale dlaczego w Canonach taki dźwięk jest? W lustrzankach innych producentów odgłos wydawany przez lustro i migawkę to tylko "klap" a w Canonach z serii xxxD "klap i pisknięcie". Ten dźwięk podczas fotografowania w ciszy to naprawdę potrafi irytować.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

nawet bez ciszy jest irytujacy nie ma lekko, jak słysze jak klapią nikony tudziez inne soniaki to mnie zazdrosc ogarnia

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    nawet bez ciszy jest irytujacy nie ma lekko, jak słysze jak klapią nikony tudziez inne soniaki to mnie zazdrosc ogarnia
    A pamiętajmy o tym, że imprezy odbywające się w salach (teatralnych/koncertowych) niosą za sobą również konieczność wzięcia pod uwagę akustyki samej sali. Bywa, że jeśli siądziemy w nieodpowiednim miejscu, "klapnięcie" niesie się szeroko i wysoko...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam od zawsze powyłączane wszelkie dodaktowe dźwięki. Katharsis dobrze napisał. Z tym, że ja w teatarze w ogóle nie robię zdjęć, podobnie jak w filharmonii.

Początki nałogu Awatar talarczyk
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    W moim 50D w trybie LV są dwa tryby "cichego" focenia i jest ciszej...
    Polecam "Tryb 2", działa super wchodzimy w LV - podnosi się lustro (najgłośniejszy moment), ustawiamy ostrość, wciskamy spust, otwiera się migawka (jest duuużo ciszej niż przy pełnym lusterkowym "KLAP!") i dopiero po puszczeniu spustu mamy kolejne pstryk - zamknięcie migawki. Ok, nie można strzelać serią ale jest najcichsza opcja, szczególnie że można rozłożyć sobie ten cały hałas w czasie: podniesienie lustra (jednokrotne, chyba że wyłączymy LV), otwarcie i zamknięcie migawki. Inne minusy? Większe zużycie aku i świecenie sobie na twarz 3" LCD

PS
    wyłączenie sobie "beepania" afu to oczywista oczywistość

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    Mam od zawsze powyłączane wszelkie dodaktowe dźwięki. Katharsis dobrze napisał. Z tym, że ja w teatarze w ogóle nie robię zdjęć, podobnie jak w filharmonii.
    katharsis napisała, jeśli można (tak, wiem, forum wybitnie zmaskulizowane...)

A jeśli chodzi o teatr - ja też robię tylko wtedy, kiedy jestem do tego 'zakontraktowana' przez organizatora, a tak się składa, że fotografowanie teatru to mój konik. Kiedy idę jako widz - w życiu by mi to do głowy nie przyszło nawet zabierać ze sobą aparatu.
    Aczkolwiek nie raz i nie dwa byłam już świadkiem sytuacji, kiedy widz po prostu wyciągał aparat i zaczynał robić zdjęcia - dotyczy to zwłaszcza młodszych fotoamatorów, częstokroć nieumiejących zapanować nad sprzętem (lampa, potwierdzenie ostrości sygnałem, lampka wspomagającą AF). Ewentualnie w pewnym momencie wstaje, 'wali' fotkę kompaktem z włączoną lampą i kompletem pikająco-klikającej fonii, po czym siada jak gdyby nigdy nic i ogląda dalej.

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katharsis Zobacz posta
    ....częstokroć nieumiejących zapanować nad sprzętem (lampa, potwierdzenie ostrości sygnałem, lampka wspomagającą AF)...
    i jeszcze lampka od czerwonych oczek, yes! ;-)

IMHO jedyne rozwiązanie to LV i jasność LCD na minimum.
    albo dalmierz.
    pozdro.,
    m.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów