Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Agencja reklamowa

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Agencja reklamowa

Witam

temat kolejny z serii co kupić itp.

Aktualnie posiadam to co mam w stopce jeżeli chodzi o te najważniejsze,
    Do dyspozycji mam 6000, własciwie nie dużo ale w co ładować, kupić nową puszke ? 5tke znajde najtaniej gdzieś używaną w cenie 6000 wiec wyjdzie ze bede mial pełną klatke i w miare używalna 50tke 1.8.

Może lepiej kupić tańsze body i jakieś szkła, a może nie zmieniać wcale body i dokupić kilka szkieł lub dwa lepsze i jakieś lampki.

Sprzęt musi mi służyć do ogólnie pojętej fotografii reklamowej tj. zdjecia bezcieniowe w namiocie, na białym tle itp. ale także czesto pojawiają się zlecenia na reportaż czy zwykłe zdjecia na potrzeby reklamy lub do wstawienia gdzies na stronke ,)

Pytanie jak każde inne "co kupić" ale liczę że ktoś już ogarnięty w temacie reklamy się odezwie, lub na miare wlasnej logiki stwierdzi co moge potrzebować do takowych zdjęć

Z góry dzieki :wink:
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Początki nałogu Awatar oskardj92
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czy FF jest Ci potrzebne?

Jeśli nie to wal np w 7D, 50D, albo poczekaj na 60D jak będzie w sprzedaży.
    Zaoszczędzisz trochę na szkło np 50mm/1.8 będziesz móg zamienić na 50mm/1.4

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

500D, 550D - autofokus nie jest tak ważny, a te dwa ci dadzą dużo detalu za małą kasę. Do tego jakaś 60mm macro, 17-50 do reportażu i z bani )) Chyba że musisz lampy kupować i wszystko, na to może zejść niezła kasa.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a jakby tak 50D za 3000 + drugie 30000 na jakis wazniejszy obiektyw czy dodatkowa lampe z parasolka ? chociaz przydałoby sie nagrywanie filmow bo ostatnio bylo zlecenie na jakiegos taniego klipa ale zawsze coś, zawsze moze sie sytuacja powtórzyć a ta jest nadal aktualna :-)
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czyli podsumujmy: chcesz założyć agencję reklamową, masz 400d z kitem, plastik -fantastik i jednego słabego flasha i nie wiesz co dokupić?

Myślę, że na początek jakąś lekturę o fotografii produktowej.
    Da Ci to pewne wyobrażenie o wyposażeniu studia do czegoś takiego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Produkty to nie tylko macro, chociaż warto się zastanowić jak ładnie pokazać nakrętki do śrub, hydraulikę łazienkową czy lustra. Jak oświetlić 2,5m choinkę sztuczną? Jak komplet galanterii skórzanej, czy zestaw szklanych waz?

Aparat jak aparat, elek też nie musisz kupować na początek, ale statyw, swobodne miejsce do focenia, stół produktowy i kilka lamp min.300ws jak dla mnie to punkt wyjścia.
    Ostatnio edytowane przez Mellan ; 31-08-2010 o 01:55 Powód: Automerged Doublepost
    C-F-K - forever

Domyślnie

A co to jest 400Ds Mark III i KIT L?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i 430 ex L
    Ostatnio edytowane przez glasseye ; 31-08-2010 o 12:12 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mellan Inaczej, agencja zaczela prosperować jakiś czas temu (i nie ja ją założyłem) ja mam być "tylko" fotografem i póki co zlecenia są rzeczywiście najprostsze, ale zbliżają się takie poważniejsze. Wiedze na bieżąco uzupełniam i staram się obracać cały czas w okół tych tematów. Pytam bo wole jakieś praktyczne informacje, wiadomo że nie zawsze książka do końca uzupełni wiedze, a doświadczenie kolegów z tej branży pomoże mi jakoś zacząć ,)

glasseye Nowinki techniczne, a może raczej zwykły żart

Domyślnie

wybacz, nie skumałem, dziś mam jakiś marny dzień

Domyślnie

Jeżeli produkty w studio to brakuje ci lamp przedewszystkim. Co ja bym kupił na twoim miejscu? hyyy Studio zawsze można wynająć, a do reportażu body z obiektywami nie wynajmiesz. Każdy ma inny styl pracy jedni wolą zoom inni stałki, a Ty? Jeżeli stałki to używane 5d i 85 1.8, albo 50d i tamronik + lampa dodatkowa.

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czapa Zobacz posta
    [...]MellanPytam bo wole jakieś praktyczne informacje[...]
    Widzisz, specyfika produktów w studio jest nieco inna i z grubsza inne elementy obowiązkowe wchodzą w grę. Mogę coś powiedzieć o studio, bo przez jakiś czas pracowałem na etacie u importera artykułów dekoracyjnych i sztucznych roślin, od mchów po 10-metrowe drzewa :-D. Mam na koncie kilka sążnistych katalogów a w nich tysiące zdjęć.
    Do tego nie trzeba 5D ani wypaśnych stałek, 400D spokojnie starczy, bo i tak do katalogu idą miniatury. Ja używałem o 2mpix mniejsze 20D, zoomika 28-105 oraz tamrona 90mm macro i tylko w przypadku naprawdę dużych obiektów czy zdjęć o charakterze dekoracyjnym (okładki itp) wyciągałem 5D.

Statyw to podstawa; dzięki niemu zachowujesz ten sam kąt natarcia i ogniskowe dla tej samej grupy produktowej. To ważne by w przypadku produktów identycznych, różniących się jedynie kolorystyką, zachować jednolitość prezentacji. Podobnie dla produktów w różnej wielkości, a właściwie tych samych w kształtach, ta sama pozycja aparatu/szkła pokazuje relacje wielkości pomiędzy nimi. Dodatkowo uwalniasz się od podnoszenia puszki 300 razy albo i lepiej, masz czas skupić się na wymianie produktów na planie, szukając najlepszej ich strony do prezentacji.

Przysłona minimum f/8, produkt ma być ostry.
    Śmieszą mnie i irytują zdjęcia niektórych userów wystawiających co do sprzedania na forum z pięknym bokehem na sprzedawanym produkcie, który jedynie dezinformuje nabywcę - jeżeli u podstawy obiektywu czy czegoś tam, jest rysa, ja chcę ją widzieć i ocenić czy mi to nie przeszkadza, a nie podziwiać bokeh stałki nie będącej przedmiotem sprzedaży a jedynie narzędziem do jego pokazania.
    Inna sprawa, to zazwyczaj zdjęcia produktów są wektorowo szparowane do składu, nieostrość krawędzi jest tu zupełnie nie na miejscu.

Lampy - 2 to absolutne minimum, ale często jest to zdecydowanie za mało, góra, dół czy tło bywają często niedostatecznie doświetlone, sugerowałbym 3-4 jako bazę. Ciągłe dla f/8-11 bywa za słabe, pomijając jego prądożerność. Flaszyki są niewygodne z uwagi na sposób zasilania. Więc pozostają studyjne błyski 2x500-600+2*300, (ew. 4*300) z softboksami.

Tło najlepiej się sprawdza jednolicie białe, mówię o kartonowym, nie tym dziurkowanym cacku z allegro :-D albo jednolite PVC, ale to trochę drogawo. Plusem jest to, że zabrudzenia mu nie dokuczają a papierowe musisz co jakiś czas ciachnąć. Produkty większe stawiasz na podłodze, do mniejszych warto mieć stół produktowy, by zachować jednolity poziom i kąt dla foconych rzeczy.

Przydatne są blenda, jakieś ekrany zasłaniające lub pochłaniające świato, większy fragment przeźroczystej plexi, zawieszki, drut pod ręką, taśma transparentna.
    C-F-K - forever

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów