24L II kosztuje 1450 EUR. po dzisiejszym kursie zlotowki to jest ponizej 6k PLN.
Tak się składa, że większość z nas mieszka w Polsce, jesteśmy na polskim forum, więc ceny na zachodzie raczej średnio mnie interesują.
W polskich sklepach jest to trochę ponad 6 tys.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
O! Witaj, gdzie byłeś przez ostatnich kilka stron
Ilekroć N***n puszcza sensor FX towarzyszy temu magia, tajemnicą większą niż data wydania EOS 3D jest kto wyprodukował sensor dla N****a. Pod koniec cyklu życia produktu zazwyczaj wychodzi, że Sony przycięło na boku pare stówek.
Po co ten mistycyzm? Dla duszy?
A propos na nikocafe, w wątku 200/2VR jest fajny sampel z D2h, ziarno na 1600 piękniusie. Mogliby panowie powrócić do kolorystyki LBCAST i dać dam poraz kolejny kolorki rodem z iczkowych żaglówek.
the silence is deafening
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Po raz kolejny Thom - the messenger, daje się postrzelić
7/28/10 - More Conspiracy Theory.
W skrócie dla lingwistów: Sony (na samej górze) daje znak Sony Semiconductor (to tam kreślą nowe cmosy) by zaprzestali badań nad nowym FF sensorem ponieważ He Is zaprojektuje swój sensor do D4 (yes, yes, yes) a ten z A850/D3x zapewne trafi do D700x.
Pytanie to co za puszkę He Is pokaże w kwietniu 2011, bo według obecnej układanki bythom.com to wychodzi na D4, nie na D700x?
the silence is deafening
tak mi sie tez wydaje, jak wyrwiflak pisze.
co do gabarytu i wagi... to niekoniecznie jest wada
a ze jest dzialka roznicy... to jest troche inne podejscie do projektowania lensow niz w Canonie - z innymi priorytetami. Canon lubi wypuszczac szkla bardzo jasne, ktore potem ladnie zdobia foldery reklamowe, ale obiektywnie rzecz biorac na duzych otworach nie zawsze pracuja ladnie jesli chodzi o odwzorowanie przejsc ostre-nieostre (35/1.4 jest tu chyba chlubnym wyjatkiem). przy podobnym gabarycie mozna zrobic szklo ciemniejsze, ale bardziej dopracowane pod tym wzgledem. a to, ze ktos woli ladnie rysujace f/2. (albo f/2.8) zamiast w ogole swiatla f/1.4 czy f/1.8 (odpowiednio dla 24 i 85)... kwestia gustu...
na matrycy FF taka dziurka f/2.8 bynajmniej nie daje nadmiaru glebii ostrosci. a jesli rysuje ladnie plastycznie i jest przy tym f/2.8 w pelni uzywalna... i tansza? czego tu nie lubiec?