145 nawet fajne ale drzewo mogles lepiej dociagnac. jak dla mnie lepiej niz lampa maluje sie porzadna latarka. no i za mocna winieta, nawet jesli naturalna to za bardzo sie rzuca w oczy.
brakuje mi ujec czyms szerszym niz 35 i 50mm
145 nawet fajne ale drzewo mogles lepiej dociagnac. jak dla mnie lepiej niz lampa maluje sie porzadna latarka. no i za mocna winieta, nawet jesli naturalna to za bardzo sie rzuca w oczy.
brakuje mi ujec czyms szerszym niz 35 i 50mm
Jeżeli zdjęcia z Samyanga 14mm 2.8 uważasz za zrobione 50mm, to już twoja sprawa, ale ja będę podtrzymywał zdanie, że 142, 143, 144, 146 były robione na 14mm na FF. Jeszcze szerzej chcesz? To kup mi sigmę 12-24 albo fisha.Jeżeli tak bacznie przyglądałeś się ogniskowym zapisanym w exifach powyższych zdjęć, to powinieneś również zauważyć, że większość zdjęć została zrobiona na 1/160. Jaką część drzewa zdążysz w tym czasie "pomalować"? A jeżeli już na siłę zmniejszać iso i przymykać przysłonę do oporu, to latarka nie byłaby w ogóle widoczna. Chyba że wziąłbyś jakieś światło filmowe, albo takie z latarnii morskiej. Nie widziałem jeszcze latarki mocniejszej od 580tki na 1/1, na którą byłoby mnie stać nawet po 2 latach pracy. Sory.
Dla wyjaśnienia, jeszcze raz, tym razem bez ironii : te zdjęcia, w których exifach jest ogniskowa 50mm, a przysłona 0 - pochodzą z Samyanga 14.
147.
My bad:P w sumie co racja to prawda:P nie przygladalem sie za bardzo zdjeciom, tylko obejrzalem exif, a moja uwage przykulo tylko 145 i zapomnialem ze samyangi nie maja stykow:PJeżeli zdjęcia z Samyanga 14mm 2.8 uważasz za zrobione 50mm, to już twoja sprawa, ale ja będę podtrzymywał zdanie, że 142, 143, 144, 146 były robione na 14mm na FF. Jeszcze szerzej chcesz? To kup mi sigmę 12-24 albo fisha.
ale przeciez nikt ci nie kazal robic zdjec na 1/160. statyw zapewne posiadasz wiec problemu nie widze zeby ustawic dlugi czas i doswiecic wszystko dokladnie co sie chce latarka.Jeżeli tak bacznie przyglądałeś się ogniskowym zapisanym w exifach powyższych zdjęć, to powinieneś również zauważyć, że większość zdjęć została zrobiona na 1/160. Jaką część drzewa zdążysz w tym czasie "pomalować"? A jeżeli już na siłę zmniejszać iso i przymykać przysłonę do oporu, to latarka nie byłaby w ogóle widoczna. Chyba że wziąłbyś jakieś światło filmowe, albo takie z latarnii morskiej. Nie widziałem jeszcze latarki mocniejszej od 580tki na 1/1, na którą byłoby mnie stać nawet po 2 latach pracy. Sory.
fajny spocik znalazłeś, szczególnie na 147 to widać. fajne kolorki
5dm2
U Cichego zdecydowanie lepiej wygląda to miejsce.
Ambient mi kazał robić na 1/160, bo jakbym ustawił dłuższy czas, to bym miał prześwietlone. A jakbym skręcił przysłonę albo iso, to twoja latarka oświetliłaby tylko dziurkę w nosie. Nie teoretyzuj, bo to ja tam byłem i wiem jak tam było. Wiem co masz na myśli, zgadzam się z tą latarką, ale nie w tym przypadku, gdy było już widno. Wcześniej - a i owszem (jak było 30" 2.8 iso 200), wtedy latarką można świecić.
Wygląda lepiej, bo Cichy może na lepszą pogodę trafia, albo bardziej kręci w PSie. Ja w PSie stemplowałem tylko syfki na matrycy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Się pochwalę, że moja fota jest już w dziale Loupe na interfacelift.com Mam nadzieję, że wejdzie na główną, bo założyłem się z kumplem, że wejdzie :P
Ostatnio edytowane przez micles ; 23-07-2010 o 23:17 Powód: Automerged Doublepost
To ostatnie u mnie w Exifie pokazuje 8sek na ISO800 czyli latarką można by poświecić. 5DMII nie ma czyszczenia matrycy? Ten obiektyw wydaje mi się jakiś marny. Chętnie zobaczyłbym fragment gałązek na tle nieba.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Ale na ostatnim nie świeciłem lampą.
Ma, ale nie takie dla miclesa. Ja się nie certolę zbytnio przy zmianie obiektywów i syfu mam często co niemiara.
Jutro wrzucę.
O, Micles, widzę że sprawdzasz się w landszaftach, zostaw ślubniaki i tu się realizuj bo nieźle Ci wychodzi. Ostatnie strasznie centralne, przedostatnie źle oświetlone ale poprzednie boskie.
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący