145 jest świetne. Z Twoich landszaftowych pamiętam jeszcze zachodzące słońce i słup elektryczny. Jedno jest pewne, dawaj częściej widoczki.
145 jest świetne. Z Twoich landszaftowych pamiętam jeszcze zachodzące słońce i słup elektryczny. Jedno jest pewne, dawaj częściej widoczki.
145 - dla mnie bomba. Wogole to ostatnie duuuuzo lepsze niz te z poczatku tego watku. Sam widzisz jakie robisz bledy (ja niestety nie widze tego) ale zycze bys w koncu zaczal robic idealne zdjecia i dawal dobre przyklady innym fotografom z CB.
Ja mam w plecaku piasek z wakacji nie tylko z zeszłego roku ale pewnie i sprzed dwóch lat. I też się specjalnie nie przykładam wymieniając obiektyw. Obiektyw bo mam jeden do trzech korpusów. I przez ponad dwa lata raz zeskrobałem paprocha z matrycy. Musi coś nie tak działać. Na ostatnim zdjęciu też został Tobie paproch. Kiedyś z D300 zrobiliśmy test i nawkładaliśmy paprochów i nie za pierwszym razem, ale za którymś tam aparat je strącił. A jak to jest jak nakręcisz film? Można wtedy jakoś wyczyścić syfy?
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Tutaj jest łatwiej, bo drzewo póz nie przybiera, ani makijażu nie potrzebuje. Pozostaje kwestia kadru, światła i obróbki. Dlatego krajobrazy lubię i nie lubię. Małym nakładem pracy można zrobić coś fajnego, ale z drugiej strony to nie jest w 100% moja zasługa. Pojechałem "na gotowe". Wschód, mgła, oklepana miejscówa, kadry też niejako same się narzucają... No nie idzie gorzej...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak wiem, że będę robił na bardzo przymkniętej przysłonie, to sprawdzam matrycę w domu przed foceniem. Ostatniego nie tykałem w PSie, chociaż powinienem znowu tego jednego syfka maznąć.
Wszystko idzie, tylko zależy jakim nakładem czasowym...
Poczytaj o rotoscopingu na przykład. Strasznie czasochłonne, ale za to jakie efekty!
Ostatnio edytowane przez micles ; 24-07-2010 o 01:41 Powód: Automerged Doublepost
Hm... Drzewo przybiera pozy podobnie jak krzaki czy trawa. I żyje tak samo jak modelka. Poświęć kiedyś czas i się przyjrzyj a to dostrzeżesz.
Co do filmowania to ja raczej szukam takich ujęć 2-3 sekundowych nadających ruch statycznej fotografii.
Obróbka filmów od ostatnich 2-4 lat bardzo szybko posuwa się do przodu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Crop 100%, ze 144 nigdzie nie ostrzony :
144c.
Ostatnio edytowane przez micles ; 24-07-2010 o 02:23 Powód: Automerged Doublepost
Nie wątpię, przez kilka lat byłem „molestowany” przez AVID czy jakoś tak aby wziąć oprogramowanie do testów. Tylko ja się na tym nie znam. Za to widziałem na pokazie jak z bezsensownie nagranego przeszło trzygodzinnego filmu lub raczej materiału kamera Sony samodzielnie zmontowała film. Zajęło jej to ze trzy minuty i w mordę misia film dało się oglądać. Muzyka, przejścia między ujęciami oczywiście możemy się czepiać ale ogląda się jak film. Z Sony też miałem propozycję otrzymania do testowania oprogramowania i jak byś miał ochotę potestować to poszukam tego mejla.
Nie miałbym, nie mam czasu uczyć się nowych programów do montażu...