Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
Panie, w końcu mi to ktos to wytlumaczyl dobrze
stawek i procentów sobie juz poszukam jak wiem czego szukac
a ta kwota wolna.. ?
A wygooglać sie nie da...?

Kwota Wolna od Podatku (KWP) przysługuje jak jesteś np. na podatku dochodowym, zasady ogólne (nie liniowy). W "uproszczonym skrócie" jest pewna kwota w skali roku podatkowego, od której nie musisz odprowadzać podatku. 2 lata temu było to coś około 3000zł, czyli "-540zł na poczet podatku). Dzięki temu często w styczniu lub nawet w lutym nie płaci sie podatku.
Jak masz porządnego księgowego, to będzie wiedział, jak korzystać z tej "ulgi" żeby płacić miesięcznie mniejsze zaliczki na podatek. Kiedy prowadziłem działalność to pamiętam, że udało mi się rozkminić KWP w rozliczeniu podatku.
A nawet możesz sobie dać z tym spokój i dopiero przy rozliczaniu PIT-a weźmiesz to pod uwagę.

Odnośnie przeciwników haraczy dla biur rachunkowych - gorąco popieram każdemu, aby sam spróbował rozgryźć kwestię podatków we własnej firmie. Tu nawet nie chodzi o to, że 100zł miesięcznie, ale o to, żeby się czegoś nauczyć. Dla osób prowadzących działalność, którzy wystawiają/odbierają około 10-20 faktur miesięcznie to na prawdę żaden problem - max 3godziny miesięcznie. Jeśli ktoś ma taką sytuację i nadal twierdzi, że woli dać 100 księgowemu, żeby mieć problem "z bani" jest dla mnie zwykłym leniem i nie szanuje pieniądza.