Strona 8 z 29 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Domyślnie

Tak czarno nie jest ale i nie jest różowo.

Portfolio da się zbudować na kilku ślubach - jest się w miarę dobrym to można zaczynać brać jakieś sensowne pieniądze. Ja pierwszy sezon obleciałem na stawkach 2k - i miałem mało zleceń Ale wolałem zrobić 10 po 2k niż 20 po 1k :P Teraz zacząłem drugi sezon stawki 2,5-3,5k za DVD i mam 2 dziury w sezonie, które i tak pewnie się zapchają + trochę plenerów. Przyszły sezon kolejna podwyżka cen i to co zrobiłem od niedawna - zdecydowane skrócenie czasu pracy.

A różowo nie jest bo moim zdaniem po 2 latach gdy wejdziemy w pełny zus nie biorąc minimum 3k za zdjęcia x 25 reportaży to za wiele nie zostanie. Wygląda to na początku ładnie ale zusy,podatki,koszty sprzętu (zarówno foto jak i komputerowego) zdecydowanie zaniżają nasze dochody.

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

A ja mam trochę inne pytanie i od razu przepraszam, że się podpinam pod wątek, ale nie chce zakładać nowego. Czy jest możliwość podpięcia się w jakiś sposób pod działalność gospodarczą innej osoby (w tym wypadku internetowy sklep rowerowy i dystrybucja) i dorzucanie się do podatków, a w zamian za to żebym mógł legalnie zarabiać na zdjęciach i otwarcie się reklamować. Zakładanie działalności w moim wieku raczej nie jest najlepszym posunięciem, podatki wysokie itp. ale chciałbym bez problemu reklamować się, że robię zdjęcia ślubne, sesje portretowe itp. Czy są na to jakieś sposoby?
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Jako osoba fizyczna również masz możliwość legalnego reklamowania się i robienia zleceń na umowę.

Miasto
    Wronki

Domyślnie

Czyli nie mając działalności mogę nadrukować wizytówek, ulotek itp. ile chce, 'zasypać' tym całe miasto i nikt za to mnie nie będzie ścigał? W czerwcu mam pierwszy ślub, mam nadzieje, że efekty mnie zadowolą, a dużo od siebie wymagam i będą to zdjęcia, które dobrze spełnią rolę reklamy.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    Czyli nie mając działalności mogę nadrukować wizytówek, ulotek itp. ile chce, 'zasypać' tym całe miasto i nikt za to mnie nie będzie ścigał? (..)
    Jeśli tylko będziesz posiadał (w razie zaproszenia z US) podpisane umowy o dzieło i odprowadzisz od nich podatek to generalnie powinien być spokój.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Miasto
    Wronki

Domyślnie

No to jest wiadome. Tylko ile wynosi podatek od dajmy na to tysiąca złotych przy umowie o dzieło?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

google nie boli , liczysz ze kazdy za raczej cie poprowadzi ;]

lepiej od samego poczatku uzycz sie prowadzic swoj biznes , bo pozniej bedzie problem pit wypelnic
    no comment...

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Ponieważ jest to dzieło związane z prawem autorskim to ma 50% kosztów uzyskania przychodu a więc od 1000 PLN płacisz 90 PLN podatku
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W ogole wpisz sobie w google Inkubator Przedsiębiorczności
    no comment...

Domyślnie

Tyle, że umów o dzieło nie może podpisać z osobą fizyczną. Tak że ta forma nie jest legalna. Za MM - inkubator będzie dobrym rozwiązaniem dla Ciebie.

Strona 8 z 29 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów