Strona 29 z 29 PierwszyPierwszy ... 19272829
Pokaż wyniki od 281 do 286 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fryzjerek Zobacz posta
    Witam a ja mam pytanie czy istnieje jakiś inny sposób na LEGALNE robienie zdjęć i zarabianie na nich nie zakładając firmy??/ Mowie oczywiście o legalnym odprowadzeniu podatku itp. Jest taka opcja czy nie ma ? średnio około 15 ślubów w roku
    Jedynie umowa o dzieło, ale tu urząd może się przywalić do ciągłości wykonywanej działalności i będziesz musiał w trybie natychmiastowym zakładać DG Nie demonizujmy że od razu dostaniesz nie wiadomo jakie kary... może wystarczyć pismo o płaczliwym charakterze że nie wiedziałeś iż to już jest charakter ciągły i zorganizowany Ewentualnie występujesz o samoukaranie tyle że nie pamiętam w jakiej wysokości jest wtedy minimalna kara.

Cytat Zamieszczone przez Mixas Zobacz posta
    Przy czym przy umowie o dzieło twoi klienci, (patrz młodzi) muszą iść jeszcze jak już zapłacą za zdjęcia do skarbówki i zapłacić podatek (co jest śmieszne).
    Sam może również uiścić opłatę za siebie (patrz brak w ustawie umowy o dzieło wykonywanej dla osób fizycznych jako źródła otrzymywania przychodu) A jeśli już chcą koniecznie opłacić podatek to potrącają go od kwoty wynagrodzenia dla foto i po problemie.

W miarę tanim sposobem jest rozliczenie na zasadzie karty podatkowej masz stałą kwotę w zależności od miejsca zamieszkania. Dodatkowo jeżeli równocześnie pracujesz możesz od tej kwoty odpisać sobie jeszcze 80% + podatek zdrowotny. Problem jest taki, że jeżeli wybierzesz taką formę są pewne ograniczenia w PKD, które musisz przestrzegać. Ogólnie jeżeli chodzi o fotografię bardzo trudno dostać rzetelne informację w US, każdy mówi co innego.
    To ma swoje plusy i minusy... nie wsadzi tu sobie żadnych kosztów materiałowych zużycia sprzętu ani innych kosztów pobocznych związanych ze zleceniem jak choćby dojazd do klienta...
    No i może zapomnieć o jakimkolwiek kredycie na karcie podatkowej

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Przy czym przy umowie o dzieło twoi klienci, (patrz młodzi) muszą iść jeszcze jak już zapłacą za zdjęcia do skarbówki i zapłacić podatek (co jest śmieszne).
    Nie prawda, sam odprowadzasz podatek (wykazujesz to w zeznaniu rocznym), zleceniodawca jest płatnikiem zaliczki tylko gdy jest firmą.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

hmmm no to widze po wypowiedziach ze tez sa rozne opinie na ten temat . Teraz pytanie czy jest sprecyzowana definicja co to jest Charakter ciągły ?

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

W przepisie mowa jest o działaniu w sposób ciągły i zorganizowany, czyli US uważają że jeśli masz stronę www z ofertą lub stosujesz inne formy reklamy to działasz w sposób zorganizowany i jako że strona www jest non-stop to również ciągły, wydaje mi się że 15 ślubów w roku dla nich również będzie argumentem na ciągłość.
    Interpretacje co do działalności foto są tak rozbieżne że aż głowa boli, polecam lekturę interpretacji indywidualnych, są najróżniejsze niektóre pozwalają np na rozliczanie się jako twórca pitem 53 (jak niepomyliłem nru) a już inna izba skarbowa niemal identyczny przypadek traktuje o 18o stopni odwrotnie.
    Żadne lektury art i porad z internetu nie zapewnią Ci spokojnego snu, jedynie wystąpienie o interpretację indywidualną daje pewność, nawet ustna informacja z Twojego US nie jest wiążąca bo to nie pan/pani z okienka informacji będą ciebie kontrolowali.
    Ostatnio edytowane przez Strebor ; 17-05-2012 o 11:02
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fryzjerek Zobacz posta
    Teraz pytanie czy jest sprecyzowana definicja co to jest Charakter ciągły ?
    Dokładnie tak jak pisze kolega Strebor - nikt ci nie powie jaka jest interpretacja przepisów w lokalnym US. Życie wskazuje, że potrafi się to różnić diametralnie i żadnej ścisłej "definicji" nie ma.
    Ja znam nawet przykład, że kolegę ciągali mimo że miał interpretację na piśmie. Znalazł się młody jurny urzędnik, który się chciał wykazać. Nic mu nie zrobili ale co mu to nerwów zeżarło to tylko on sam wie :rolleyes:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie Odp: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

Witam.
    Nie będę zakładał nowego wątku. Chodzi o to że Młodzi dostali rachunek z płatnością na konto bankowe daną kwotę i taką kwotę nabiłem na kasę w dniu oddania zlecenia, jednak przelew opiewał na kwotę o 100 zł większą (premia od Młodych:-) czy podczas kontroli US może się doczepić. Może dla świętego spokoju zaksięgować to jakoś?? Miał ktoś taki przypadek?

Strona 29 z 29 PierwszyPierwszy ... 19272829

Uprawnienia umieszczania postów