Strona 19 z 31 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 303

Wątek: Ogromny problem z fotografem ślubnym - pomóżcie

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafalp88 Zobacz posta
    A może ta cena była własnie adekwatna do zdjęć ktore robie ten owy fotograf ? Przeciez wiadomo ze za 750zł młoda para nie bedzie miała zdjęć takiech jakie robi fotograf który bierze 4 tys
    Najczesciej ludzie na ogladaja sie fotek i pytaja o cene... Podajesz koszty a potem Ci podsylaja tekst, ze: "...Bardzo nam sie podobaja Pana prace... Ale dostalismy oferte za niecałe 1000 pln... I jezeli Pan nie opusci ceny, dziekujemy..." A taki zestaw - przygotowania, blogoslawienstwo, ceremonia (kosciol), wesele do 1.30 + plener w tygodniu, to nie w kij dmuchal... Wiec, nie liczy sie co pokazujesz a cena. Aby najnizsza... Potem sa myki...

Domyślnie

No takie czasy... a przy tym tempie w jakim przybywa fotografow...firm foto itd... to robi sie to mało oplacalny zawod... z ktorego ciezko bedzie utrzymac dom,rodzine i psa Ceny sa zanizane i to bardzo...w całym biznesie foto zaczynajac od tworzenia pf dla modelki konczac na fotografi slubnej :]
    Był Nikon... teraz jest Canon !

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cena nie ma tu nic do rzeczy. Znalazł się baran pracujący za darmo - trudno, jego sprawa. Tak czy inaczej powinien zrobić zdjęcia na najwyższym poziomie, na jaki go stać, skoro przyjął zlecenie. To czy fotki się podobają czy nie - to odrębna kwestia, ale jeśli są w stylu i jakości przedstawionego młodym portfolio - trudno mieć pretensje. Dopóki nie zobaczymy zdjęć, dyskusja tak czy siak jest bezsensowna.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Zauważyłem, że niektórzy z pro fotografów ślubnych bardzo zawyżają ceny mając przy tym gorsze zdjęcia od tych tańszych uznając się za wielkich artystów i pstrykających tylko dla elity. Nie chciałbym jechać po nazwisku, ale mam po prostu takie spostrzeżenie.

Ostatnio cykałem koleżance ślub po znajomości ~100 fot w albumie, ~1200 na płytach.
    Od samego rana przygotowania do ok. 2 w nocy. Później tydzień siedzenia przy kompie.
    Muszę przyznać że lekkim zajęciem to nie było.
    Kilka fot można zobaczyć tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=52617&page=2

Ile mogła by być warta taka usługa z fotami na takim poziomie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Zauważyłem, że niektórzy z pro fotografów ślubnych bardzo zawyżają ceny mając przy tym gorsze zdjęcia od tych tańszych uznając się za wielkich artystów i pstrykających tylko dla elity. Nie chciałbym jechać po nazwisku, ale mam po prostu takie spostrzeżenie.

Ostatnio cykałem koleżance ślub po znajomości ~100 fot w albumie, ~1200 na płytach.
    Od samego rana przygotowania do ok. 2 w nocy. Później tydzień siedzenia przy kompie.
    Muszę przyznać że lekkim zajęciem to nie było.
    Kilka fot można zobaczyć tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=52617&page=2

Tak jest wszędzie , nie tylko w foto ślubnej.

1200 ...
    no comment...

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta

Ile była warta - nic, bo nikt za nią Ci nie zapłacił lub inaczej warta tydzień siedzenia przy kompie + wartość zużytego prądu. Warta tyle ile zużycie sprzętu itp.

Ile by mogła być warta - tyle ile byś wytargował z klientem.
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Tak jest wszędzie , nie tylko w foto ślubnej.

1200 ...
    No sam się zdziwiłem, że tyle wyszło Część zdjęć oczywiście z całości o żadnej wartości artystycznej, czyli grupowe itp.
    Poziom zdjęć chyba nie jest zły? Ciekaw jestem czy np. shadowman byłby zadowolony z takiej usługi za tyle co dał, czyli 750 pln

@ gervee chodziło mi raczej o teoretyczną wycenę, choć wiem że po kilku fotach ciężko cokolwiek powiedzieć o całości.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Hmmmmmm... 1k pstryków raczej. Z 8 godzin pstrykania to wychodzi dwa zdjęcia na minute. To raczej trudno nazwać zdjęciem albo "przemyślanym kadrem". Jakoś dla mnie to leży bliżej "cameruna" niż fotografa. 30-40 zdjęć dla młodych to ma jakiś sens. Z całości może ze sto - myślę o plenerze, przygotowaniach, kościele i weselisku. Powyżej setki to bezsens. Tego jeden fotograf nie jest w stanie zrobić sensownie. Podkreślam sensownie bo o dobrze to nawet nie myślę. Do tego żeby "mieć 1000000 zdjęć to fotograf niepotrzebny. Wystarczy wujek i brat lub siostra z kompaktem.

Ktoś dał RAWy? Ten ktoś albo jest dobrym znajomym albo się zupełnie nie szanuje.

Mój osobisty pogląd na toto jest taki, że to fotograf ma zadbać o estetykę i (czasem) przekonać młodych do takich a nie innych ujęć. Młodzi wybierają fotografa na bazie jego portfolio i decydują się na "styl", taki "ogólny styl zdjęć". Fotograf ma im to zapewnić i tyle.

HDRy to (po mojemu) "letkie przegięcie". Ślub to reportaż, mniej lub bardziej
    Ilość zdjęć na ślubie to już jest zależne od wielu czynnikow. Twierdzisz, ze tysiac to duzo. Coz, zrobic tyle to nie duzo, oddac moze tak, bo przeciez zdjecia oddaje sie po jakies wstepnej selekcji. Ja tam każde ujęcie wole zrobić małą serią po 2 - 3 zdjęcia, żeby potem nie klnąć w domu, że ktoś z Młodych ma oczy zamkniete lub zrobi głupią mine. A są takie ujecia, gesty, usmiechy, że potrafie zrobić 5 - 6 w serii, czy to mnie dyskredytuje jako dobrego fotografa?

Ja obrobionych zdjec z dnia slubu + plener oddaje 200 - 250 (zaleznie jak klient sobie zyczy). Twierdzisz ze 100 to juz jest przesada? niby dlaczego? Ja wychodze z zalozenia, ze nie kazde zdjecie musi byc artystyczne i w 100% przemyslane. Sam piszesz ze ślub to głównie reportaż, i zeby pokazać jego przebieg w wiekszości to 100 zdjęć na ogół nie wystarczy. Szczególnie dotyczy to wesela.

Ja na ślubie (błogosławieństwo + ceremonia + wesele) robie okolo 1500 zdjec i nie uwazam zeby to bylo duzo, jestem dosc oszczedny na weselu, bardzo uwazam zeby nie napstrykac wiecej.

Na płycie dodaje młodym dodatkowo 150 - 300 zdjęć nie obrobionych, surowe JPGi, głównie są to zdjęcia z wesela.
    Nie rozumiem też dlaczego oddanie RAWów oznacza, że ktoś nie nie szanuje? Nigdy tego nie potrafie zrozumieć? Co prawda nigdy mi się to nie zdarzyło bo nigdy nikt sobie tego póki co nie życzył, ale za dodatkową dopłatę (nie jakąś kosmiczną) jestem w stanie je dać na płycie, z zastrzeżeniem oczywiście, że zdjęcia te samodzielnie obrbione nie będą nigdzie publikowane.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez shadowman25 Zobacz posta

Zdjęć nie bardzo chcemy publikować na forum bo cenimy sobie swoją prywatność,
    zakryj po prostu sobie i żonie twarze i pokaż jakieś fotki
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 06-07-2010 o 22:20 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Przebrnąłem cały wątek i chyba stanął bym po stronie tego 19stolatka . Może gdyby wziął ze dwa tysiaki...
    Ale 150 zdjęć w tej cenie to super oferta. Co do jakości trudno się wypowiedzieć bo autor wątku nie zadbał.

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    No 500 zł spokojnie. Oczywiście o ile kogoś ubezpieczenie nie interesuje no i ma zamiar robić zdjęcia sprzętem pokroju , no zaszalejemy , 30D + Tamron 17-50/2.8.

Aha , no i jest na utrzymaniu rodziców ;]

HEHE
    CO masz do Tamiego 17-50/2.8?

U przyszywanego kuzyna na slubie - robilem za kierowce kogośtam, musiałem kwitnąć na ślubie, ze zabrałem moje graty.
    Szczęka mi spadła na podłogę, kiedy lokalna p. fotograf wyskoczyła z 20D plus kitowy 18-55 czy jak toto tam jest i lampa 430EX. Nie mam nic do puszki ani lampy, ale ten kit mnie rozwalił :]

Jeśli o mnie chodzi - zrobiłem ze 20-30 ujęć dla własnych potrzeb, a że mnie familia prosiła, to przerzuciłem je do JPG w DPP, bez spuszczania się itd i dałem na płycie. W jeszcze cięższym szoku byłem, kiedy mi młodzi przy okazji powiedzieli, że te pare fot ode mnie jest lepsze (jakościowo?!) niż te za ok. 2kPLN od zawodowej (ma firme i wiele lat doświadczenia) pani fotograf... Yyy.....
    Albo nie trafiła w ich gusta, albo wyjątkowo jej nie poszło na tym ślubie... Siebie nigdy nie uważałem ani nie aspiruję do foto ślubnego ani dobrego fotografa...

Cóż, wiem jeszcze jedno - p. fotograf, którą wówczas spotkałem, nie ma żadnych oporów i zgłasza wszystkich, których wychwyci fotografów ślubnych do Urzędu Skarbowego, jako oszustów i nie płacących podatków
    Tych lokalnych, których znam - zarejestrowali, grzecznie płacą a i soft zanabyli za ciężkie PLNki... Tya...

Tyle off-topem
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Strona 19 z 31 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów