Strona 9 z 31 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 303

Wątek: Ogromny problem z fotografem ślubnym - pomóżcie

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    [...] to WY go wybraliście.
    Dokładnie. Na jakiejś podstawie. W pierwszy moim poście w tym wątku o to zapytałem. Najlepsze jest jest to co wspomniałeś, nie wiadomo konkretnie w czym lub z czym jest problem.

Dopiero zaczyna Awatar komw
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molsar Zobacz posta
    apropo incydentu ze "zdjeciami nie takimi" jak to okreslaja mlodzi.
    kiedys bylem o krok od zawarcia umowy z mlodymi w sprawie focenia ceremonii i wlasnie podczas pokazania przykladowej umowy jaka zawieram, chcieli wprowadzic smieszne zmiany w jej tresci.
    typu: "w przypadku stwierdzenia niewlasciwego wykonania ujecia ustala sie kare w kwocie ... od sztuki" itp...
    no masakra jak ja to zobaczylem to najpierw zaczalem sie smiac.
    ze niby kto ma okreslac ze ujecie jest nieprawidlowe, (a jakie jest prawidlowe?)
    moze powolamy komisje w takim razie?
    oczywiscie nie zgodzilem sie na takie uklady i podziekowalem.
    - naturalnie para widziala wczesniej moje poprzednie realizacje i styl i go zaakceptowala.

wiem, ze sie zabezpieczali jakos (raczej dosyc przesadnie), ale ja tez tu moge czuc sie zagrozony. np. stiwrdza ze x fotek wg. nich jest "nieprawidlowa" (?) i beda tak zjezdzac z ceny bo "tamto ma tlo rozmazane jakies" itp.

dla potomnych: (par)
    jesli chcecie sie zabezpieczyc przed brakiem istotnych dla was ujec, to mozecie zaproponowac od biedy wymagania typu:
    - min. 3 ujecia z wyjscia z kosciola
    - min 6 z krojenia tortu
    itp itd.
    ale nie jakies dywagacje filozowiczne na temat "poprawnosci ujecia"...
    Dobrze, że nie było karnego biczowania wliczonego w umowe
    heat maps, web analytics, ab tests - moje najnowsze dzieło

Coś już napisał
    Miasto
    Bździągwa Wielka

Domyślnie

Widze ze nie dokońca sie rozumiemy, generalnie chodziło nam tylko o mozliwość samodzielnego wybania zdjęć które zrobił fotograf tego dnia, wybrania zdjęc które odpowiadały by naszemu gustowi a nie gustowi fotografa. I własnie zapisanie tych zdjęć przez nas wybranych na nośniku.
    Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

a jak idziecie do restauracji to też ziemniaki wybieracie z których ma być obiad? :P

Coś już napisał
    Miasto
    Bździągwa Wielka

Domyślnie

Zakup dodatkowych zdjęć tez wchodzi w grę. Bardzo chetnie zapłacimy za dodatkowe zdjęcia, które sami wybierzemy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    a jak idziecie do restauracji to też ziemniaki wybieracie z których ma być obiad? :P
    Zawsze moge wybrać frytki, lub całkiem inne danie i nikt nie zmusza mnie do jedzenia tego na co nie mam własie ochoty.
    Ostatnio edytowane przez shadowman25 ; 05-07-2010 o 12:07 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Dokładnie nikt Cie nie zmuszał do brania 19-latka bez umowy i bez ustalenia dokładnego co ma być - grupowe, panorama, hdr czy innych szczegółów.

Domyślnie

zaproponuj kasę za dodatkowe zdjęcia fotografowi, a nie piszesz o tym nam
    równie dobrze nikt nie zmusza Cię do jedzenia w najtańszej restauracji i narzekania na jedzenie
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Bywalec Awatar BRS
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez komw Zobacz posta
    "Napisał molsar Zobacz post
    apropo incydentu ze "zdjeciami nie takimi" jak to okreslaja mlodzi.
    kiedys bylem o krok od zawarcia umowy z mlodymi w sprawie focenia ceremonii i wlasnie podczas pokazania przykladowej umowy jaka zawieram, chcieli wprowadzic smieszne zmiany w jej tresci.
    typu: "w przypadku stwierdzenia niewlasciwego wykonania ujecia ustala sie kare w kwocie ... od sztuki" itp...
    no masakra jak ja to zobaczylem to najpierw zaczalem sie smiac.
    ze niby kto ma okreslac ze ujecie jest nieprawidlowe, (a jakie jest prawidlowe?)
    moze powolamy komisje w takim razie?
    oczywiscie nie zgodzilem sie na takie uklady i podziekowalem.
    - naturalnie para widziala wczesniej moje poprzednie realizacje i styl i go zaakceptowala.

wiem, ze sie zabezpieczali jakos (raczej dosyc przesadnie), ale ja tez tu moge czuc sie zagrozony. np. stiwrdza ze x fotek wg. nich jest "nieprawidlowa" (?) i beda tak zjezdzac z ceny bo "tamto ma tlo rozmazane jakies" itp.

dla potomnych: (par)
    jesli chcecie sie zabezpieczyc przed brakiem istotnych dla was ujec, to mozecie zaproponowac od biedy wymagania typu:
    - min. 3 ujecia z wyjscia z kosciola
    - min 6 z krojenia tortu
    itp itd.
    ale nie jakies dywagacje filozowiczne na temat "poprawnosci ujecia"..."

Dobrze, że nie było karnego biczowania wliczonego w umowe
    i bez tego biczowania to juz hardkore:P

a co do tematu - nie wiem jak z kims na tak wazne zdjecia mozna umowic
    sie na "gebe", zyjemy w takim kraju a nie innym i na porzadku dziennym
    jest to ze ktos cos spiepszy a potem kombinuje, wiec jesli nie mozna sie
    zabezpieczyc durexem od takiego to chociaz umowe warto spisac
    Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
    http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

A to ktoś tu w ogóle z obecnych ślubnych daje możliwość wybrania zdjęć Młodej Parze, raczej praktyka chyba rzadko stosowana, przynajmniej ja się z taką nie spotkałem.

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shadowman25 Zobacz posta
    Zakup dodatkowych zdjęć tez wchodzi w grę. Bardzo chetnie zapłacimy za dodatkowe zdjęcia, które sami wybierzemy.
    No to dał Wam płytę ze 150 zdjęciami, które możecie sobie wywołać i zrobić na nowo album - nieprawdaż? Skoro wybraliście tego człowieka do zrobienia zdjęć to pewnie odpowiadał Wam w jakiś sposób jego "gust" fotograficzny. Zapłaciliście fotografowi za posłużenie się jego gustem w celu wykonania zdjęć - tym gustem, który zaczęliście negować po odebraniu zdjęć i ich analizie .

Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje ale widocznie sami nie wiecie czego chcecie.
    Człowiek dał Wam najlepsze jego zdaniem zdjęcia. Nie chce, żeby ktoś mu grzebał w surowym materiale na odbitki (może go nawet już nie mieć - bo po co skoro zlecenie wykonał?).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    A to ktoś tu w ogóle z obecnych ślubnych daje możliwość wybrania zdjęć Młodej Parze, raczej praktyka chyba rzadko stosowana, przynajmniej ja się z taką nie spotkałem.
    Co w sytuacji gdy Młodzi mają rozbieżną wizję z fotografem? Ma psuć sobie opinię? Młodzi wolą wszystko ostro i w mocnym kolorze a fotografa wybrali co robi miękko i delikatnymi kolorami .

Niby klient ma zawsze rację ... ale tylko w zakresie objętym umową.

Ps. a co do ustnych umów - trzeba mieć cojones i ich dotrzymywać choć czasem mogą być niewygodne. Jednak lepiej mieć papier a na nim czarno na białym co i jak i za ile.
    Ostatnio edytowane przez gervee ; 05-07-2010 o 12:49 Powód: Automerged Doublepost
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Strona 9 z 31 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów