6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja mam juz dzialalnosc i VAT odliczam od faktur ktore dostaje za przedmioty, uslugi za ktore sam place. W tym wypadku to mi placi klient (para mloda, etc.) i tego watu nie odicze a zwyczajnie oddam Panstwu. Moge sie ratowac jedynie kosztami poniesionymi. Nie zarobie 2000zl na czysto, bo musze sie rozliczyc i do reki zostanie jakas tam kwota. O to mi chodzilo
Przy okazji - napisaliscie ze ymowa z klientem to tylko umowa wiazaca nasza wspolprace, klient placi na koncu a my dajemy fakturke tak? I mampy kopie w papierach ksiegowych..
Ale rozliczajac sie na koncu klient nie musi wcale dostac rachunku, np. nie chce. I mamy miejsce do przekretu i zarobienia kasy na czarno. Wiec zawsze powinnismy dac mu rachunek, fakture a potem sie z niej rozliczyc. W tym wypadku i tak klient dowiaduje sie o VAT, wiec dlaczego nie piszecie o tym w umowie? Pytanie formalne.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Musiał bym mieć nie równo pod kopułą żeby wpakować się w vat , robiać w 90% usługi dla prywatnej osoby.
Umowa umową , cena w niej podana jest ceną brutto. A kto ile płaci podatku to już sam sobie odliczy od tej ceny odpowiednio.
no comment...
Tez bym nie ladowal sie w VAT gdyby to byly uslugi dla prywatnych osob tak jak napisales. Ja jestem VATowcem, gdyz wspolpracuje z roznymi firmami i rozliczenia opieraja sie na pelnej fakturze.
Wracajac do tematu to chya jednak na koncu, przy rozliczeniu wystawiasz jakis rachunek klientowi za usluge, czy konczy sie na zaplacie i podpisanej wczesniej umowie?
ale czemu dla firmy bycie VATowcem jest lepsze? przecież VAT jest to podatek "transparentny" i jak wystawisz rachunek na 1000zł nie będąc Vatowcem to firma i tak sobie te 1000 zł "w koszty" wpuści, a jak wystawisz fakturę VAT na 1000 + VAT czyli przy 22% na 1220 to firma zapłaci 1220 z czego 1000 zł wpuszcza w koszty a 220 zł VATu odlicza od vatu należnego - wychodzi na to samo, w firmie w której pracuję ma kilku podwykonawców i wszystko nam jedno czy są VATowcami czy nie.. pakowanie się w VAT w usługach foto tylko dlatego że na początku fajnie sobie 22% odliczyć to bez sensu bo potem niestety "kosztów" za dużo nie ma i można właśnie się przejechać bo VAT to droga w jednym kierunku niestety..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Ja mam firme informatyczna od roku. Nie wszystkie uslugi, ktore wykonujesz mozesz robic bez VATu. Akurat na to co robie zawodowo musze byc VATowcem.
Bycie VATowcem pomaga tez w sytuacjach zakupu sprzetu - kupuje bez VAT i w dodatku wliczam w koszty wiec jestem grubszy o te pare gorszy.
Faotografie mam wpisana w dzialalnosc ale nie jako glowna i teraz chce legalnie z tego skorzystac robiac zdjecia za kase.
pytanie mam takie: jezeli chce komuś wystawić fakturę za miesiąc wykonywania pracy na jego rzecz i mieć z niej 4000zł dla siebie na czysto, to ile nalezy doliczyć? mówię o:
- podatku dochodowym
- ZUS (pomniejszony)
- ubezpieczenie zdrowotne
do tego będe musiał doliczyc VAT, ale to juz inna sprawa - chodzi mi o kwotę netto na fakturze, bez vatu.
jezeli ktos podrzuci jakis kalkulatorek albo stronę gdzie jest to dobrze wyjasnione będe równiez wdzieczny, ew wyliczenie + sposób mile widziany![]()
ale firmę masz ? jaką masz stawkę podatku dochodowego ?
no comment...