Strona 6 z 29 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

kurcze, bylem przekonany ze dla miast powyzej ilus tam mieszkancow jest 570zl? widocznie nie ta tabelke patrzylem

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

czyli piszac prostym jezykiem - w przypadku fotografa slubnego, ktory zajmuje sie wylacznie fotografia slubna (focenie, obrobka - wywolanie zdjec w labie) vat oraz ryczalt jest kiepska opcja.
    - pozostaje zatem karta?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zapomnialem dopisac, ze klientami w takim ukladzie w 100% sa panstwo mlodzi a nie zadne firmy :]
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 10-05-2010 o 12:36 Powód: Automerged Doublepost
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 R WR| Fujinon 23/1.4 R LM WR| Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

nawet jak 10% klientow to firmy , to tez jest ok , nie kazda firma musi miec fakture vat

a poza tym to ta uwazam ze karta jest najlepsza ( chyba ze ktos generuje koszty ktore moze odpisac , to mozna sie bawic inaczej , ale czy jest sens ( zawsze to i ksiegowa wtedy zazwyczaj potrzebna ) , wedlug mnie nie )

glupi bylem ze sie w ryczalt wpakowalem , ale to tylko pol roku bylo , myslalem ze nawet 1300 zl nie zarobie miesiecznie i to byl blad heh ;]

a teraz swiety spokoj , 54 zl to pikus w skali miesiaca a caly rok swietego spokoju w zasadzie
    no comment...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

cholera troche to wszystko zakrecone.
    ok, po kolei.
    opcja jest taka: jestem zatrudniony na umowe o prace na pol etatu na czas nieokreslony
    dodatkowo chce otworzyc dzialalnosc fotograficzna "fotografia slubna" :]
    w takim ukladzie, wybierajac jako rozliczenie podatkowe - karte podatkowa, to wedle tej tabeli:
    http://g.wieszjak.pl/p/_wspolne/plik...2010_12331.pdf
    bede musial placic miesiecznie 255 pln podatku (mieszkam w Szczecinie - powyzej 50 tys. mieszkancow) bez wzgledu na to ile zarobie i dodatkowo co miesiac jestem zobowiazany placic swiadczenie do zus, te cale "zdrowotne" tak?
    czy pokrecilem cos

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

nie nic nie pokreciles
    no comment...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No to super.
    Zatem z tego co zrozumiałem wnioski są następujące:
    Koszt utrzymania własnej działalności gospodarczej - jeżeli jest się już zatrudniony na umowę o pracę i działalność foto byłaby dodatkowym zajęciem to niecałe 600pln miesięcznie (karta podatkowa + składka zdrowotna)
    Jeżeli chcemy prowadzić wyłącznie własną działalność to będzie to przedsięwzięcie w cenie około 1150pln miesięcznie (karta podatkowa + pełna składka zus), z bonusem od polandu w postaci zniżki na zus - czyli przez pierwsze dwa lata niecałe 600pln

Trzeba przyznać, że nasza ojczyzna nie zachęca fotografów ślubnych do bycia wobec niej uczciwym finansowo

Bywalec Awatar galekeg
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Ja jestem VAT-owcem (usługi nie fotograficzne) i wystawiam FV będące kosztem dla firm, więc tu nie da się kombinować, bo często jestem zapraszany do US przy okazji kontroli krzyżowych innych firm.
    Następne NIE na VAT.
    SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    No to super.
    Zatem z tego co zrozumiałem wnioski są następujące:
    Koszt utrzymania własnej działalności gospodarczej - jeżeli jest się już zatrudniony na umowę o pracę i działalność foto byłaby dodatkowym zajęciem to niecałe 600pln miesięcznie (karta podatkowa + składka zdrowotna)
    Jeżeli chcemy prowadzić wyłącznie własną działalność to będzie to przedsięwzięcie w cenie około 1150pln miesięcznie (karta podatkowa + pełna składka zus), z bonusem od polandu w postaci zniżki na zus - czyli przez pierwsze dwa lata niecałe 600pln

Trzeba przyznać, że nasza ojczyzna nie zachęca fotografów ślubnych do bycia wobec niej uczciwym finansowo
    nie chce wprowadzac Cie w blad, ale chyba cos zle liczysz - nie jest tak, ze jesli jestes juz na umowie o prace to masz poplacone skladki zdrowotne? dlaczego mial bys placic ZUS?

przy karcie podatkowej swiadczenia zdrowotne mozna odliczyc! czyli prowadzisz sobie dzialalnosc gospodarcza jako jedyne zrodlo dochodu i od kwoty jaka ustali Ci US odejmujesz ZUS i roznice ktora wyszla jest obowiazujaca Cie oplata

poprawcie mnie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

zle liczysz

po pierwszy jesli sie nie myle na pelnym etacie odliczasz to i owo od zusu a nie na polowie , ale to upewnij sie

tak czy owak 2 lata zus jest 340 zł + od odliczeniu czesci skladki podatek ~ 60 zł wiec razem najmniej 400 zł
    no comment...

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Wydaje mi się że na pół etatu także odlicza się wszystkie składki właśnie ze względu na charakter umowy (umowa o pracę), ale mogę się mylić.

Strona 6 z 29 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów