Mam pytanie, czy ten Zeiss z bagnetem Canona potwierdza ostrość i ustawia sam przesłonę jak mu zada body, czy mamy zabawę w full manual?
Mam pytanie, czy ten Zeiss z bagnetem Canona potwierdza ostrość i ustawia sam przesłonę jak mu zada body, czy mamy zabawę w full manual?
przynajmniej w 21mm ZE przyslone ustawia sie z body, i pika przy ustawieniu ostrosci.
napatrzeć się nie mogę, coś pięknego... myślałem o Canonie 50/1.4 ale teraz...
Jakby ktoś mógł rozwiać moje wątpliwości:
1. W Av można zmieniać przysłone z body?
2. Używając 5d2 potwierdza ostrość w każdym pkt czy tylko środkowym?
3. W Pentax można ustawic z body przysłonę, potwierdza ostrość, a po kliknięciu zielonego klawisza ustawiał czas do przysłony - czy w tym przypadku będzie tak samo?
Niestety brak AV pewnie uniemożliwy focić na małym GO ludzi w ruchu itp... dla mnie jedyny plus C50/1.4
Jeszcze raz: każdy Zeiss ZE potwierdza ostrość piknięciem i zieloną lampką.
Nie ma pierścienia regulacji przesłony, gdyż przesłonę regulujemy kółeczkiem z body.
Zwykle pracuję Zeissem w trybie priorytetu przysłony.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Fajnie też pracuje się na Live View 10x, 5DMkII ma zajefajny wysokorozdzielczy ekran, ale to sprawdza się tylko przy statycznych scenach i ze statywem...
Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 03-07-2010 o 12:06 Powód: Automerged Doublepost
Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE
A ma ktoś bezpośrednie porównanie z Canonem 50mm f/1.2L?
7d, 24-105 f/4L IS USM, 70-200 f/4L USM, 50 f/1.4 USM, Speedlite 580EX II
Co chcesz porównywać? To troszkę inna półka cenowa...
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
Owszem cenowa różnica zdecydowana, jednak w pewnym sklepie fotograficznym usłyszałem, że 50mm 1,8 ma porównywalną optykę z 1,2L (co osobiście uważam za próbę wepchnięcia mi 1,8, gdyż wyższych modeli nie mieli). Dlatego pytam czy za różnicą cenową pomiędzy zeissem a canonem idzie również przepaść w jakości tych szkieł
7d, 24-105 f/4L IS USM, 70-200 f/4L USM, 50 f/1.4 USM, Speedlite 580EX II
To ze szklo jest jasniejsze nie oznacza jego wyzszosci optycznej. To zalezy co dla Ciebie jest najwazniejsze. Jesli potrzebujesz ekstra 1.2 to jedna z opcji jest 1.2L albo np Yashica ML 55 1.2(fantastyczna opctycznie i wzglednie tania) lub Planar 55mm 1.2(ale cena kosmicza). Jesli natomiast chodzi o właściwości optyczne to są bardzo zblizone planar vs L z tym ze L bedzie lepsza z bliska a planar z wiekszych odleglosci. Natomiast jesli idzie o sam obrazek dla mnie zdecydowanie ciekawszy jest planar niz L.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zbiorcze porownanie 50tek masz tutaj:
http://www.slrlensreview.com/web/ben...us-part-3.html
pamietaj ze Planary sa optycznie ustawione na najlepsze wlasciwosci w nieskonczonosci i dodatkowo z bliska pojawia sie dystorsja(wlasnie dlatego wypadaja nieco gorzej w testach niz w uzytku)
Ostatnio edytowane przez karabud ; 03-07-2010 o 22:59 Powód: Automerged Doublepost