Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 123

Wątek: Zeiss Planar 50mm 1.4L?

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na optykę nie wpływa. Przejściówka nie ma soczewek.

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Na optykę nie wpływa.
    O tyle o ile. Na optykę samą oczywiście nie.
    Ale .... przejściówka (na contax/yashica) ma miec chyba 1,42 mm przy momocwaniu - a niektóre - kiepskie, mają po prostu 1,5 mm, co może mieć zły wpływ na ostrzenie np. w nieskończoność.
    ostatnio kumpel gdzieś to wyszukał na necie.

brodafidela

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak. Ale to samo jest z przejściówkami na m42 i innymi.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

rzeczywiście przejściówki C/Y to inna szkoła jazdy są dośc skomplikowane i owszem bywają zwyczajnie źle zrobione co w przypadku M42 zdarza się już naprawdę nie często...

sam jestem właścicielem Planara 50 1,4 i sobie chwalę mam w swojej galerii naprawdę dużo zdięć tym planarem

niezastąpione szkło do muzeów na wycieczkach ....

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ok. To podpowiedzcie, które przejściówki są ok. Jakieś linki z allegro czy coś. Ja mam od funkykovala bez dandeliona i chyba jest ok.

Domyślnie

Wlasnie. Linki prosze do tych prawidlowych przejsciowek. Chcialbym zakupic Planara 50mm 1.4f oraz Distagon 28mm 2.8f.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

skoro już mowa o planarze to ciekaw jestem jak wypada w porownaniu z takummarem 50/1,4 , ma ktoś oba ????
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Domyślnie

Nieco odswiezam ale nie chce zakaldac nowego watku. Mam Planara 50/1.4 i uwazam ze to najlepsza 50tka z jaka mialem do czynienia. Jak dla mnie kontrast, kolory i bokeh sa rewelacyjne, roznia sie od innych szkiel, maja swoj unikalny charakter za ktory sie to szklo albo lubi albo nie . W kazdym razie szklo jest bardzo kontrastowe juz od f/1.4 podobnie z ostroscia, jest w pelni akceptowalna, od f/2.8 cropy moga sluzyc za zdjecia Jedyne co na minus tego obiektywu to CA, ktore potrafi sie pokazac przy wysoko kontrastowych scenach i sloncu, aczkolwiek nie jest duze to jednak trzeba sobie zdawac sprawe ze pod tym wzgledem idealem nie jest.
    Pisze o wersji ae do Contaxa - mialem 2 egzemplarze i jeden byl nieco lepszy od drugiego, aczkolwiek roznica dotyczyla jedynie w pleni otwartego szkla. Zapraszam do siebie na flickr gdzie jest troche zdjeci wykonanych tym szklem - ponadto moge wrzucic jakies cropy etc

Domyślnie

Ale po cholerę przejściówka C/Y skoro Zeiss robi Planara 50mm ZE pod Canony???
    Obiektyw jest tani, jakością wykonania i własnościami optycznymi morduje konkurencję...
    Do tego chodzi w aparacie automatyka, mamy potwierdzenie ostrości i przesłonę regulujemy z poziomu body.
    Jesli Zeiss to tylko ZE.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Domyślnie

To zależy co znaczy tani - dla mnie tysiac roznicy to duzo dlatego wole c/y.

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów