Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 123

Wątek: Zeiss Planar 50mm 1.4L?

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia | Warszawa

Domyślnie

Mam pytanie, czy ten Zeiss z bagnetem Canona potwierdza ostrość i ustawia sam przesłonę jak mu zada body, czy mamy zabawę w full manual?

Domyślnie

przynajmniej w 21mm ZE przyslone ustawia sie z body, i pika przy ustawieniu ostrosci.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    dolny śląsk

Domyślnie

Na trzeciej stronie tego wątku....

Cytat Zamieszczone przez il Dottore Zobacz posta
    Ale po cholerę przejściówka C/Y skoro Zeiss robi Planara 50mm ZE pod Canony???
    Obiektyw jest tani, jakością wykonania i własnościami optycznymi morduje konkurencję...
    Do tego chodzi w aparacie automatyka, mamy potwierdzenie ostrości i przesłonę regulujemy z poziomu body.
    Jesli Zeiss to tylko ZE.

Coś już napisał

Domyślnie

napatrzeć się nie mogę, coś pięknego... myślałem o Canonie 50/1.4 ale teraz...

Jakby ktoś mógł rozwiać moje wątpliwości:
    1. W Av można zmieniać przysłone z body?
    2. Używając 5d2 potwierdza ostrość w każdym pkt czy tylko środkowym?
    3. W Pentax można ustawic z body przysłonę, potwierdza ostrość, a po kliknięciu zielonego klawisza ustawiał czas do przysłony - czy w tym przypadku będzie tak samo?

Niestety brak AV pewnie uniemożliwy focić na małym GO ludzi w ruchu itp... dla mnie jedyny plus C50/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MusicMan Zobacz posta
    napatrzeć się nie mogę, coś pięknego... myślałem o Canonie 50/1.4 ale teraz...

Jakby ktoś mógł rozwiać moje wątpliwości:
    1. W Av można zmieniać przysłone z body?
    2. Używając 5d2 potwierdza ostrość w każdym pkt czy tylko środkowym?
    3. W Pentax można ustawic z body przysłonę, potwierdza ostrość, a po kliknięciu zielonego klawisza ustawiał czas do przysłony - czy w tym przypadku będzie tak samo?

Niestety brak AV pewnie uniemożliwy focić na małym GO ludzi w ruchu itp... dla mnie jedyny plus C50/1.4
    Pytasz o Planara ZE czy C/Y z adapterem?

Domyślnie

Jeszcze raz: każdy Zeiss ZE potwierdza ostrość piknięciem i zieloną lampką.
    Nie ma pierścienia regulacji przesłony, gdyż przesłonę regulujemy kółeczkiem z body.
    Zwykle pracuję Zeissem w trybie priorytetu przysłony.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Fajnie też pracuje się na Live View 10x, 5DMkII ma zajefajny wysokorozdzielczy ekran, ale to sprawdza się tylko przy statycznych scenach i ze statywem...
    Ostatnio edytowane przez il Dottore ; 03-07-2010 o 12:06 Powód: Automerged Doublepost
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Domyślnie

A ma ktoś bezpośrednie porównanie z Canonem 50mm f/1.2L?
    7d, 24-105 f/4L IS USM, 70-200 f/4L USM, 50 f/1.4 USM, Speedlite 580EX II

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Co chcesz porównywać? To troszkę inna półka cenowa...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

Owszem cenowa różnica zdecydowana, jednak w pewnym sklepie fotograficznym usłyszałem, że 50mm 1,8 ma porównywalną optykę z 1,2L (co osobiście uważam za próbę wepchnięcia mi 1,8, gdyż wyższych modeli nie mieli). Dlatego pytam czy za różnicą cenową pomiędzy zeissem a canonem idzie również przepaść w jakości tych szkieł
    7d, 24-105 f/4L IS USM, 70-200 f/4L USM, 50 f/1.4 USM, Speedlite 580EX II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzych85 Zobacz posta
    Owszem cenowa różnica zdecydowana, jednak w pewnym sklepie fotograficznym usłyszałem, że 50mm 1,8 ma porównywalną optykę z 1,2L (co osobiście uważam za próbę wepchnięcia mi 1,8, gdyż wyższych modeli nie mieli). Dlatego pytam czy za różnicą cenową pomiędzy zeissem a canonem idzie również przepaść w jakości tych szkieł
    To ze szklo jest jasniejsze nie oznacza jego wyzszosci optycznej. To zalezy co dla Ciebie jest najwazniejsze. Jesli potrzebujesz ekstra 1.2 to jedna z opcji jest 1.2L albo np Yashica ML 55 1.2(fantastyczna opctycznie i wzglednie tania) lub Planar 55mm 1.2(ale cena kosmicza). Jesli natomiast chodzi o właściwości optyczne to są bardzo zblizone planar vs L z tym ze L bedzie lepsza z bliska a planar z wiekszych odleglosci. Natomiast jesli idzie o sam obrazek dla mnie zdecydowanie ciekawszy jest planar niz L.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zbiorcze porownanie 50tek masz tutaj:
    http://www.slrlensreview.com/web/ben...us-part-3.html

pamietaj ze Planary sa optycznie ustawione na najlepsze wlasciwosci w nieskonczonosci i dodatkowo z bliska pojawia sie dystorsja(wlasnie dlatego wypadaja nieco gorzej w testach niz w uzytku)
    Ostatnio edytowane przez karabud ; 03-07-2010 o 22:59 Powód: Automerged Doublepost

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów