Strona 2 z 31 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 303

Wątek: Ogromny problem z fotografem ślubnym - pomóżcie

Coś już napisał
    Miasto
    Puławy, Lublin

Domyślnie

Ta sytuacja i tak nie jest taka zła. Ostatnio kolega opowiedział mi o innej umowie ustnej. Facet dał parze młodej 40zdjęć - wydruki oraz album, za płytę z resztą zdjęć nieobrobionych chciał 700zł. Te 40 zdjęć wydrukowanych kosztowało ich 1000zł/ślub i szybki standardowy plener...ostatecznie zgodził się po roku sprzedać im płytę za 200zł...
    Może kiedyś kupię 7D...

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Jak foty dobre to 1700zł w sumie to jeszcze nie tak dużo...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

Znajomi mieli "fotografa", który najpierw im powiedział, że plener zrobi "później" (ale w tym samym dniu) jak mu mówili żeby iść na zdjęcia to stwierdził, że "za wcześnie". Jak już poszli na zdjęcia to już było na nie "zbyt późno" i nie było światła. W rezultacie otrzymali...hmmm.. może 5-6 zdjęć tzw. pozowanych. Przy czym na ŻADNYM i podkreślę to raz jeszcze, na ŻADNYM para młoda nie występuje we dwójkę!! Dobrze, że jakieś ciotki, wujki mieli aparaty, bo inaczej by nici ze zdjęć były.

Pozostaje tylko ukręcić głowę przy samej du**e!!

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michallubon Zobacz posta
    Pozostaje tylko ukręcić głowę
    Albo użyć jej wcześniej i się zastanowić z kim się robi interesy...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

Wiesz, koleś określany jednego z lepszych w mieście taki numer wykręcił...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    *określany mianem
    (sorry ale to już prawie 4 nad ranem + brak edycji )
    Ostatnio edytowane przez michallubon ; 03-07-2010 o 03:55 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Rozumiem, że znajomi nie mieli umowy na podstawie której mogliby się domagać jakiś roszczeń w sytuacji takiego zaniedbania ze strony usługodawcy?? Kto w takim razie określił mianem "jednego z lepszych" gościa którego praca opiera się na wstępnych pogadankach?

Wiem, że to dziwne sytuacje, zazwyczaj przykre się kończące dla Młodych, ale myślę, że każdy któremu bardziej na tym zależy powinien podejść do sprawy szczególnie poważnie i z głową...

Dopiero zaczyna Awatar bogdfun

Domyślnie

Beznadzieje. Takie opowieści przyprawiają mnie o taką złość, jak jasna cholera.. Kto może się spodziewać, że gość który w miarę rozsądnie się wypowiada, ma swój własny kramik fotograficzny ze studiem w centrum miasta, do tego dysponuje całkiem spoko aparacikiem/aparacikami i kilkoma "nietanimi" szkiełkami będzie Ci wywijał jakiekolwiek numery? I nie ma znaczenia tutaj CENA - każdy chce żeby było tanio i dobrze. Jak sie nie da tanio - trudno, ale musi pozostać DOBRZE! Na swojej skórze doświadczyłem drobnomieszczańskiego cwaniactwa śmiesznego gościa z Ełku. Jedynie cudem i utrzymaniem nerwów na wodzy zawdzięczam fakt, że stałem się posiadaczem wszystkich zdjęć na płycie - co przed wykonaniem usługi było sprawą bezproblemową ("jakoś się dogadamy"). Sprawą problemową stało się, kiedy chciałem dostać płytę. Zdjcia okazały się mierne (lepsze ujęcia łapali goście weselni), a zdjęcia na płycie otrzymałem skompresowane. Ktoś mi powie - normalna sprawa. Otóż - NIE - nienormalna sprawa. Co innego szeroko pojęty interes autora zdjęć, a co innego zadowolenie klienta (skąd pomysł że te dwie sprawy mogą się rozjechać.?)

Do autora tekstu - ja mało nie przeskoczyłem przez "bufet" u tego gościa, i nie skopiowałem sobie zdjęć sam. Czasami jak już nic nie pomaga - warto dla zaspokojenia własnej próżności (i sumienia na przyszłość) zastosować rozwiązania "niekonwencjonalne". Ale - jest jeszcze druga sprawa - jeśli on twierdzi, że te 150 które dał - są best of the best - to moze faktycznie lepiej dać sobie spokój i jedynie przyłożyć się do odpowiedniej reklamy dla gościa. Ten dzień i tak pozostanie najważniejszy w Waszym życiu - bez względu na to czy będziecie mieli z niego zdjęcia - czy nie..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeśli zaś chcesz za wszelką cenę brnąć w temat - możesz zwrócić się z prośbą o pomoc do rzecznika ochrony praw konsumenta (koniecznie w miejscowości, w której się rzecz dzieje), lub oskarżyć fotografa z powództwa cywilnego (straty moralne wyrządzone złą jakością zdjęć z uroczystości weselnej). Niestety w obu przypadkach nie będzie łatwo. Jednak nie jest to sprawa beznadziejna..
    Ostatnio edytowane przez bogdfun ; 03-07-2010 o 07:17 Powód: Automerged Doublepost
    500D, 18-55-250, Hoya Pro1 Digital

Coś już napisał
    Miasto
    Bździągwa Wielka

Domyślnie

Cena zdjęc to 750zł. Wydaje sie nam teraz ze fotograf poprostu zgrywa wielkiego artyste. Ma 19 lat. Problem jest w tym że on ma dać nam zdjęcia według własnego uznania a nie to co my wybierzemy. Większość zdjeć to goście weselni. Plener to tylko 12 zdjęć na których jest zielone rozmyte tło (tego typu zdjęcei moge zrobić przy najbliższym krzaku) a robilismy plener przez 2 godziny.

Po ostrej wymianie zdan dosłał nam 9 zdjęć, które jakosciowo "mogły by być". Były to zdęcia z rodzicami chrzestnymi i rodzeństwem. (Po ich obejrzeniu wydaje mi sie ze zostawił sobie te lepsze a nam dał to co gorzej wyszło)

Nie mamy zdjeć po wyjściu z kościoła oraz moment sypnięcia ryżem i zbierania monet.

Co jest najbardziej śmieszne (pwno tutaj nie jeden z Was sie rozbawi) zdjęcie grupowe robił w formie panoramy tzn. zrobił 3 zdjęcia które miał połaczyc w jedą całość (puzzle) Niestety połaczyć tego sie nie.

Dodam jeszcze ze zdjecia robiła nam osoba która ma zarejestrowaną działalnośc gospodarczą. Wiec robi tego typu usługi legalnie.
    Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shadowman25 Zobacz posta
    Cena zdjęc to 750zł. Wydaje sie nam teraz ze fotograf poprostu zgrywa wielkiego artyste. Ma 19 lat. Problem jest w tym że on ma dać nam zdjęcia według własnego uznania a nie to co my wybierzemy. Większość zdjeć to goście weselni. Plener to tylko 12 zdjęć na których jest zielone rozmyte tło (tego typu zdjęcei moge zrobić przy najbliższym krzaku) a robilismy plener przez 2 godziny.

Po ostrej wymianie zdan dosłał nam 9 zdjęć, które jakosciowo "mogły by być". Były to zdęcia z rodzicami chrzestnymi i rodzeństwem. (Po ich obejrzeniu wydaje mi sie ze zostawił sobie te lepsze a nam dał to co gorzej wyszło)

Nie mamy zdjeć po wyjściu z kościoła oraz moment sypnięcia ryżem i zbierania monet.

Co jest najbardziej śmieszne (pwno tutaj nie jeden z Was sie rozbawi) zdjęcie grupowe robił w formie panoramy tzn. zrobił 3 zdjęcia które miał połaczyc w jedą całość (puzzle) Niestety połaczyć tego sie nie.

Dodam jeszcze ze zdjecia robiła nam osoba która ma zarejestrowaną działalnośc gospodarczą. Wiec robi tego typu usługi legalnie.
    Gość ma w sieci portfolio? Ostateczny argument może być taki, że pokażecie innym potencjalnym klientom autentyczne efekty jego pracy, a nie wybrane zdjęcia z portfolio.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shadowman25 Zobacz posta
    Cztery znajome miały w zeszłym roku śluby.
    Tak dla backupu i zabawy robiłem trochę zdjęć.
    Na szczęście wszystkie trafiły dobrze i miały fotki w porządku.
    Moim zdaniem jednak warto, żeby poprosić kogoś ze znajomych/ rodziny,
    żeby pstrykał trochę zdjęć.
    Tylko uświadomić go, że główny fotograf ma ZAWSZE pierwszeństwo i żeby mu nie przeszkadzać.
    Po pierwsze czasem można właśnie trafić na kiepskiego zawodowca,
    po drugie nawet najlepszy sprzęt czasem zawodzi.
    Każdemu trafia się nieudana fotka lub może zawieść choćby karta.
    A pewnych momentów nie da się powtórzyć.

Strona 2 z 31 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów