Strona 15 z 29 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Aha w przypadku ktory opisales na umowie z klientem uwzgledniasz info o VAT, prawda? Tyle, ze klient zna kwote koncowa z VATem juz i zapis w umowie to tylko formalnosc przy ew. pozniejszej kontroli?
    W umowie jest zapis "tyle a tyle brutto" . Nie trzeba pisać "tyle netto plus tyle VAT równa się tyle brutto" bo, po raz kolejny napiszę - klienta to nie obchodzi to raz, dwa - zaraz zacznie marudzić, kręcić, kombinować "a może zapłacę tylko kwotę netto" . Bez sensu. Natomiast zapis "kwota brutto" zupełnie wystarcza do pokrycia dalszych, już własnych wewnętrznych, rozliczeń podatku od danej kwoty brutto z danej umowy.

Domyślnie

Od jakich stawek zaczynaliscie?
    Pierwszy płatny ślub w tamtym roku za 600 zł (połowa całej kwoty, gdyż pstrykałem z koleżanką), styczeń 700 zł, teraz stawka wyjściowa to 800 zł. Może nie zostanę zlinczowany, ale robię "na czarno", czekam na dofinansowanie z UP od lutego (złożenie wniosku) nie wiem czy się doczekam w tym roku ... Ale wracając, okoliczni fotografowie mający firmy lat kilka, biorą średnio 1000-1300 zł (jeden daje promocję w miesiącach zimowych "za wszystko zapłacicie jedynie 600zł") Słyszałem tez o jakiejś dziewczynie po ASP za 500 zł. Do tego są jeszcze dwie tzw. firmy wylęgarnie idące "na ilość" kasujące po 600 zł i pewnie jeszcze jakiś rabat na wypożyczenie limuzyny (pakiet full wypas + kamerun + nikonD70 z przypadkowym fotoziutkiem - może nie zawsze ale w większości).
    Jakość fotografii różna z przewagą na przypadkową, ale jak mówiłem niektórym, że robię w RAW'ach to kręcili głowami i mówili "ojj stary, za dużo roboty przy tym".
    Kwestia do jakich klientów kieruje się ofertę, niektórym naprawdę jakość fotek za 500 zł odpowiada, wiele osób z małych miejscowości trafia do danego fotografa, nie idąc do innego i po prostu się decyduje.
    Połowa sukcesu to chyba podejście do klienta, szczera rozmowa, pokazanie że można dostać zdjęcia lepsze niż od wujka Zdzisia. Oczywiście trzeba robić też dobre zdjęcia, czego Tobie, innym oraz sobie życzę.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mr_Black Zobacz posta
    Pierwszy płatny ślub w tamtym roku za 600 zł (połowa całej kwoty, gdyż pstrykałem z koleżanką), styczeń 700 zł, teraz stawka wyjściowa to 800 zł. Może nie zostanę zlinczowany, ale robię "na czarno", czekam na dofinansowanie z UP od lutego (złożenie wniosku) nie wiem czy się doczekam w tym roku ... Ale wracając, okoliczni fotografowie mający firmy lat kilka, biorą średnio 1000-1300 zł (jeden daje promocję w miesiącach zimowych "za wszystko zapłacicie jedynie 600zł") Słyszałem tez o jakiejś dziewczynie po ASP za 500 zł. Do tego są jeszcze dwie tzw. firmy wylęgarnie idące "na ilość" kasujące po 600 zł i pewnie jeszcze jakiś rabat na wypożyczenie limuzyny (pakiet full wypas + kamerun + nikonD70 z przypadkowym fotoziutkiem - może nie zawsze ale w większości).
    Jakość fotografii różna z przewagą na przypadkową, ale jak mówiłem niektórym, że robię w RAW'ach to kręcili głowami i mówili "ojj stary, za dużo roboty przy tym".
    Kwestia do jakich klientów kieruje się ofertę, niektórym naprawdę jakość fotek za 500 zł odpowiada, wiele osób z małych miejscowości trafia do danego fotografa, nie idąc do innego i po prostu się decyduje.
    Połowa sukcesu to chyba podejście do klienta, szczera rozmowa, pokazanie że można dostać zdjęcia lepsze niż od wujka Zdzisia. Oczywiście trzeba robić też dobre zdjęcia, czego Tobie, innym oraz sobie życzę.
    No wlasnie - robota na czarno za niecale 1000zl. Wlasnie w ten sposob pozbawiasz pracy "uczciwych" fotografow. Choc z drugiej strony Ci sie nie dziwie ale tematow politycznych wole nie poruszac..
    Nie chce robic za kwoty rzedu 600zl, choc wiem ze w sumie zaczynam robic to samemu za kase a poza tym to w ten sposob gorzej maja Ci, ktorzy znaja sie na robocie ale ze wzgledu na kwote nie maja klientow..

Vitez oki jasna sprawa - umowa to zabezpieczenie a z reszta lecimy juz we wlasnym zakresie. Aha jesli wystawiamy fakturki to oczywiscie dajecie klientom na koncu taka fakture zostawiajac sobie kopie do ksiegowosci, czy klient faktury nie dostaje?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Domyślnie

No wlasnie - robota na czarno za niecale 1000zl. Wlasnie w ten sposob pozbawiasz pracy "uczciwych" fotografow. Choc z drugiej strony Ci sie nie dziwie ale tematow politycznych wole nie poruszac..
    Nie chce robic za kwoty rzedu 600zl, choc wiem ze w sumie zaczynam robic to samemu za kase a poza tym to w ten sposob gorzej maja Ci, ktorzy znaja sie na robocie ale ze wzgledu na kwote nie maja klientow..
    Nie uważam się za fotoziutka, również nie chcę "robić na czarno za niecałe 1000zł", możesz wierzyć lub nie. Czy ja nie jestem uczciwy przez to? Chcę wejść na rynek, kila osób mówiło, że robię lepsze zdjęcia od tych "zawodowców" o których pisałem, tworzę portfolio (dodam, że tylko jeden slub robiłem dla całkiem obcych osób, reszta to znajomi, więc też ta stawka ma się do tego). Ostatnio kolega-pośrednik szukał fotografa dla znajomych, pierwsze pytanie? ILE? drugie - Nie zejdziesz niżej?, trzecie - a słyszałeś o tym i tamtym, on podobno tanio bierze, byś się dowiedział ... Dziękuję bardzo i trzymaj się. Większość powie ok, taki dobry jesteś walcz zdjęciami nie ceną, tak mam zamiar robić, ale te kilka ślubów po prosu muszę wziąć tak tanio - realia.

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mr_Black Zobacz posta
    Nie uważam się za fotoziutka, również nie chcę "robić na czarno za niecałe 1000zł", możesz wierzyć lub nie. Czy ja nie jestem uczciwy przez to? Chcę wejść na rynek, kila osób mówiło, że robię lepsze zdjęcia od tych "zawodowców" o których pisałem, tworzę portfolio (dodam, że tylko jeden slub robiłem dla całkiem obcych osób, reszta to znajomi, więc też ta stawka ma się do tego). Ostatnio kolega-pośrednik szukał fotografa dla znajomych, pierwsze pytanie? ILE? drugie - Nie zejdziesz niżej?, trzecie - a słyszałeś o tym i tamtym, on podobno tanio bierze, byś się dowiedział ... Dziękuję bardzo i trzymaj się. Większość powie ok, taki dobry jesteś walcz zdjęciami nie ceną, tak mam zamiar robić, ale te kilka ślubów po prosu muszę wziąć tak tanio - realia.
    Tyle, ze ja w tej chwili mam juz dzialalnosc i alb robie calkowicie na czarno bez umow albo z umowami, legalnie i doliczam to co musze oddac Panstwu. Suma sumaru nigdy nie wystartuje za 600zl bo w tym zarobie tylko 300zl! Mam niezlego pata w tej chwili :P

Domyślnie

Tyle, ze ja w tej chwili mam juz dzialalnosc i alb robie calkowicie na czarno bez umow albo z umowami, legalnie i doliczam to co musze oddac Panstwu. Suma sumaru nigdy nie wystartuje za 600zl bo w tym zarobie tylko 300zl! Mam niezlego pata w tej chwili :P
    Doskonale Ciebie rozumiem. Mając firmę zawsze można powiedzieć klientom o legalności firmy i o tym, że nie okradasz naszego państwa, stąd wyższa niż u innych cena.

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Dobra podziele sie za jakis czas swoimi doswiadczeniami

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze zrozumialem co miales na mysli ale jesli chodzi o miszmasz w obrobce to wychodze z zalozenia, ze kazdy moze znalezc cos dla siebie. Nie bede ograniczal sie do jednego stylu tymbardziej, ze nie mam takiego trzeba byc elastycznym

szuler strony full flash siedza na procku, wiec wszelkie spowolnienia moge z tego wynikac.

Dobra nie ma co odbiegac od tematu. Wlasnie odwiedzilem Allegro i oferty fotografow slubnych i tych od chrztu - czy oni podaja kwoty netto czy naprawde sa tak zdesperowani, ze kazdy gorsz sie liczy?
    Nie ma co patrzyć przez pryzmat Allegro , tak trafia wszystko.

Masz miszmasz bo trudno żeby różne użycie cross-a nazwać stylem , mówię brutalnie i szczerze. Własny styl obróbkowy to nie łatwa sprawa i trzeba go sobie z czasem wypracować , pod zdjęciach widać raczej że bawisz się tą obróbką.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wystartować to sobie można z ceną 1200-1400 zł , ale długo się tak nie pociągnie jeśli to ma nawet technicznie/jakościowo mieć pewien poziom to musi kosztować. Mówiąc bardzo ogólnie.
    Ostatnio edytowane przez MM-architekci ; 02-07-2010 o 16:19 Powód: Automerged Doublepost
    no comment...

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

MM-architekci
    Masz racje, stylu wlasnego nie mam. W sumie to i tak nie da sie wszystkim dogodzic. Rozmawialem z moimi znajomymi w kwestii osrobki czyli wszelkie za i przeciw i zdania byly podzielone. Jedni stawaja na naturalizm, inni na "sztucznosc". Uwazam, ze sukcesem jest postarac sie dogodzic kazdemu. W sumie to tez masz miszmasz w portfolio - oczywiscie nie obrazajac

Powiedz mi za ile mam wystartowac ze swoim poziomem? Napisz o kwotach brutto.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Błąd. Nie da się dogodzić wszystkim i to trzeba zrozumieć , nie dotrzesz to każdego klienta z obróbką , to nie realne.... przynajmniej ja nie znam takiego. W zależności od hmm typu obróbki/stylu będziesz miał po prostu mniej bądź więcej klientów.

Nie da się od tak powiedzieć za ile masz wystartować. Poniżej 1200-1400 zł netto na start za pełen pakiet ( bez odbitek itp ) bym nie schodził.
    no comment...

Strona 15 z 29 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów