o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Konsumenta interesuje cena finalna i sprzedawca/usługodawca taką właśnie cenę ma obowiązek przedstawić.
roshuu
mam uwage co do strony - zrób coś z szybkością przeglądania zdjęć
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
A w USA ceny zarowno towaru w sklepie jak i uslug podaje sie z reguly przed podatkiem sales tax. Koncowa cena dopiiero przy placeniu. Z wyjatkiem np. benzyny. Wazne jest chyba zeby bylo jasne od poczatku czyli zgodnie ze zwyczajem a nie raz tak raz inaczej.
Nie wiem czy dobrze zrozumialem co miales na mysli ale jesli chodzi o miszmasz w obrobce to wychodze z zalozenia, ze kazdy moze znalezc cos dla siebie. Nie bede ograniczal sie do jednego stylu tymbardziej, ze nie mam takiegotrzeba byc elastycznym
szuler strony full flash siedza na procku, wiec wszelkie spowolnienia moge z tego wynikac.
Dobra nie ma co odbiegac od tematu. Wlasnie odwiedzilem Allegro i oferty fotografow slubnych i tych od chrztu - czy oni podaja kwoty netto czy naprawde sa tak zdesperowani, ze kazdy gorsz sie liczy?
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
No dobra to juz wiem tylko jesli taki klient uslyszy np. 2000zl (brutto) a znajdzie Pana Ziutka ktory zrobi slub za 1200zl (tez brutto!) to chyba oczywiste, ze jestesmy spaleni. Nie wiem do konca jak jest jeszcze w tej branzy jesli chodzi o jakosc zdjec ale od kilku lat pracuje w podobnej branzy (kreacja wizerunku firm) i wiem ze czesto klienci wola tandete niz cos kreatywnego za co trzeba zaplacic 3x tyle..
Jak jest z tymi klientami w branzy slubnej? Czy cena jest wyznacznikiem?
Co do sposobu podawania ceny to już się przedpiścy wypowiedzieli i nie ma co powtarzać :-)
Co do tego czym się klienci kierują: głównie tym co widzą.
A jeżeli to co widzą się podoba, to są w stanie zapłacić każdą, byle nie kuriozalną cenę.
Tak ma większość.
Są też targujący się >>-> "Panie, ale ja znalazłam takiego fotografa co mi ślub za 1000 zł sfotografuje !!!".
Odpowiadam wtedy: "To proszę skorzystać z jego usług".
Ciąg dalszy rozmowy też jest przewidywalny![]()
:-P
Jak będziesz dobry to spokojnie będziesz krzyczał stawki 3-4k powyżej zaczynają się już schody i tu trzeba być więcej niż dobrym - trzeba mieć solidną markę.
Żeby zaśpiewać stawkę 3-4 tys nie wystarczy być dobrym, ale trzeba też być już trochę w branży i mieć np. dużo odwiedzin strony (generalnie dużo zapytań). Wtedy można przebierać w klientach. 2-3 lata ostrej promocji, pod warunkiem, że jest się dobrym IMHO.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Czy co jednym slowem na start kwota z wliczonymi stawkami dla Panstwa i czekac czy ktos sie zglosi? Ewentualnie pozostaje nam robienie zdjec dla siebie i nawycieczkach
Od jakich stawek zaczynaliscie?