Strona 20 z 29 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 286

Wątek: Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Chryste, tak w ogóle to temat chyba na inne forum.
    "Sposoby rozliczania w firmie prowadzącej usługi fotograficzne" - jak najbardziej się tu do Hydeparku nadaje. Łączę z prawie identycznym wątkiem i zmieniam na taki temat .

Choć oczywiście racja, że o wiele więcej konkretnej wiedzy znajdzie się na forach dedykowanych takim tematom, bo tu to tylko każdy może co najwyżej opisać "jak ja to robię" .

Domyślnie

Czy ktoś z osób mających kasę fiskalną (chyba jest tu trochę) może polecić jakąś mała, bez awaryjną kasę ?

Domyślnie

Witam wszystkich.
    Przeczytałem cały wątek trzy razy ale dalej jestem głupi.

Pracuje na pełen etat i chce założyć DG zdjęcia okolicznościowe.
    Mam pytanie.
    Ile mnie wyniosą wszystkie opłaty przy karcie podatkowej. (z tego co czytałem to jest opłata stała co miesiąć bez względu od tego ile zarobię)?
    Ile mnie wyniową wszystkie opłaty przy ryczałcie gdy zarobię np 1000 zł miesięcznie.
    czy jak pracuję to odciągam wszystkie składki tak jak bym nie pracował.
    mieszkam w miejscowości 1 tyś.

Pozdrawiam. proszę mnie nie linczować:-)

Bywalec Awatar MarcinekP
    Miasto
    Kostrzyn nad Odrą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szybki-pl Zobacz posta
    Witam wszystkich.
    Przeczytałem cały wątek trzy razy ale dalej jestem głupi.

Pracuje na pełen etat i chce założyć DG zdjęcia okolicznościowe.
    Mam pytanie.
    Ile mnie wyniosą wszystkie opłaty przy karcie podatkowej. (z tego co czytałem to jest opłata stała co miesiąć bez względu od tego ile zarobię)?
    Ile mnie wyniową wszystkie opłaty przy ryczałcie gdy zarobię np 1000 zł miesięcznie.
    czy jak pracuję to odciągam wszystkie składki tak jak bym nie pracował.
    mieszkam w miejscowości 1 tyś.

Pozdrawiam. proszę mnie nie linczować:-)
    Witam
    1. karta podatkowa zależy chyba min. od wielkości miasta
    2. ryczałt generalnie 8,5%
    ale spotkałem się z interpretacją naczelnika US że owszem 8,5% ale już jak klientowi nagrywasz plyty w ilości np. 8 szt. to usługa ta powinna zostac rozbita opodatkowana 17% (jako reprodukcji komputerowych nośników informacji ) - poronoione ale prawdziwe.
    generalnie od 1000 8,5% daje 85 zł - podatku ryczałtowego
    nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "odciągam"
    Jak jesteś zatrudniony na etacie i zarabiasz co jamniej najniższą krajową (w tym momenci 1317) do ZUS odproawdzasz tylko skąldkę zdrowotną (teraz w wysokości 233,32). Z zapłaconej składki możesz sobie odliczyć 200,92 (7,75% podstawy wymiaru)

mam nadzieje że nic nie namieszałem
    pozdrawiam
    ___
    Canon

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

zapraszam do lektury ustawy

http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=...1440930&type=3

1. zależy od liczby mieszkańców, liczby zatrudnionych
    2. ryczałt na foto 17% (przecież w ustawie jest to wyraźnie napisane, nie więm skąd te różne interpretacje.. pewnie co niektórzy naczelnicy US nie doczytali ustawy )
    3. jak jesteś na etacie, to oprócz tego że tylko zdrowotna to np. na karcie podatkowej jest jeszcze dodatkowa ulga. Chyba 80% !!! ale szczegóły to w Ustawie Art 27. pkt5
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Domyślnie

wielkie dzięki. trochę mi się przejaśnia. nasze przepisay są swietne (dopuki, doputy się z nimi nie zetkniemy.) Odciągam - miałem na myśli czy zus i sdrowotne płacę normalnie jakbym nie pracował.

Domyślnie Zawód fotograf [świadczenie usług]

Nie wiem czy był taki temat ale forumowa szukajaka nic konkretnego mi nie podpowiedziała

Ale do rzeczy...
    Pracuję w firmie, odprowadzany mam ZUS i chciałabym legalnie zacząć bawić się w ślubniaki. Mam więc pytanie do Was kochani:
    -> Co mam zrobić? Poinformować zakład pracy, że planuję takie coś otworzyć? Kto wtedy opłacał będzie ZUS i czy nie będzie on większy? Na jakich zasadach otworzyć tą działalność?

Miłej niedzieli [zapowiada się niezła spiekota]

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rurzowy_rzufff Zobacz posta
    N
    Pracuję w firmie, odprowadzany mam ZUS i chciałabym legalnie zacząć bawić się w ślubniaki.(...)Poinformować zakład pracy, że planuję takie coś otworzyć? Kto wtedy opłacał będzie ZUS i czy nie będzie on większy? Na jakich zasadach otworzyć tą działalność?(...)
    W zasadzie masz dwa wyjścia:

1. Założyć własną działalność niezależnie od pracy na etacie. Plusy: możliwości odliczeń, wpisywania w koszty firmowy sprzętu, oprogramowania, całej masy wydatków. Minus: konieczność płacenia ZUS niezależnie od ZUS płaconego przez Twojego pracodawcę. Przez pierwsze dwa lata (jeśli w ciągu ostatnich 5 lat nie prowadziłeś własnej działalności gospodarczej) ten ZUS jest "ulgowy" (bodaj poniżej 400), ale potem - już prawie 900 obecnie.

2. Nie zakładać firmy, tylko robić zdjęcia ślubne na zasadzie umowy-zlecenia. Podpisujesz umowę, płacisz od niej podatek, ale masz spokój z ZUSami etc. Minus - nie wpiszesz sobie w koszty sprzętu, wydatków, samochodu etc. Nic za darmo :-)

Natomiast jeśli chodzi o informowanie zakładu pracy - chyba w ogóle nie musisz tego robić (chyba, że Twój zakład pracy zajmuje się podobną działalnością i masz w umowie wpisany zakaz konkurencji ;-)
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Domyślnie

Dziękuję za objaśnienie
    Pracuję jako laborant w zakładzie chemicznym a więc działalność zupełnie inna od tej, którą planuję otworzyć.

Co do pkt.2 to muszę gdzieś to zgłosić, że świadczę takie usługi, itd...? Jakie rachunkiw wtedy wystawiam? Podatek w tym przypadku płacę na koniec roku rozlicz. czy miesięcznie?
    5D mkII_ 24/1.4 _ 85/ 1.8 _ EX580

Strona 20 z 29 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów