Konieczności nie ma. Dopiero się przymierzam. Kiedyś, mam nadzieję, że dorobię się na oba, ale puki co muszę się zdecydować na jeden. I tak jak wcześniej odpisałem decyzja padła na wymianę zooma ze względu na uniwersalność. I za radą twoją i przedmówców dokupię 85/1.8. A jak dorosnę i będę duży, to sobie wymienię na 85/1.2
Dlatego nie opieram swojego wyboru o cyferki tylko pytam o opinię na forum, za którą jestem ogromnie wdzięczny.
Jeżeli radzisz wybór 85/1.8 ponad 85/1.2 to uważasz, że L-ka nie jest lepsza jakościowo (w wymiarze o którym wspomniałeś) od ciemniejszego modelu? Czy po prostu jest tak nieznacznie lepsza, że się nie opłaca przepłacać...?
Nie mówię który jest lepszy tylko zadawałem pytanie,żeby się upewnić czy bierzemy pod uwagę konkretny model.
Głównie sugerowałem się aberracją chromatyczną i rozdzielczością. Na TEJ STRONIE są ładnie naniesione na siebie wykresy MTF skopiowane ze strony Canon'a, z których widać poprawę nowego modelu w stosunku do poprzedników. Jest też tam zawarta, prawdopodobnie subiektywna, aczkolwiek rzeczowa opinia na temat jakości trzech wersji 70-200. Jeżeli uważasz, że nowy zoom nie "rysuje" lepiej od starszych wersji, to nie będę się z Tobą kłócić. Nie miałem w rękach żadnej z wersji 2.8
Teraz pytam jedynie o opinię a nie o nieuargumentowywany sarkazm.