Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: eos 550 czy eos 50d

Mieszany widok

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pumbishon Zobacz posta
    Rozumiem, że w 50d sprawa ma się lepiej?..
    Nie ma się lepiej jeśli nadal oczekujesz wysokiego komfortu ostrzenia ręcznego w trudniejszych warunkach - niestety idealny nie jest, ale nie ma też tragedii. Osobiście wolę AF, bo po prostu dla mnie wizjery w xxD nie nadają się do dobrego ostrzenia MF - taki subietkyw..

...Czy ma znaczenie przewaga pikseli na korzyść 550? Chciałbym uzyskać jednoznaczną odpowiedź - 50d czy 550d bo różnica za kit jest około 300 zł...
    IMHO - nie ma to znaczenia w porównaniu tych modeli.. osobiście i tak staram się wywoływać RAW'y z NR i poddawać fotki postprodukcji w LR lub PS.. dla tych celów, dla których kupujesz puszkę i tak zapewne będziesz "coś-tam" retuszował itp. ale uważam, że za 50D przemawiają inne aspekty - gabaryty, ergonomia użytkowania, klawiszologia, pewny chwyt i właśnie to, że jest starszym modelem (chociaż używałem i 40D - ale zmiana na 50-kę była raczej kosmetyczna BTW)..

Mam zamiar pstrykać głownie zdjęcia studyjne/portretowe, plenerowe/portretowe, na pokazach mody...
    to faktycznie nie potrzebujesz szybszego AF, ale plastyki i jakości.. więc może zamiast 50-ki dozbieraj na 5D z drugiej ręki? tam, gdzie potrzeba szybkiego i precyzyjnego AF, 7D, 50D - a zdjęcia mają trafiać do prasy, gdzie i tak tracą wiele na jakości.. natomiast MZ, dla dobrej fotografii portretowej i fashion warto by było postawić na jakość i plastykę, które z FF będziesz miał "lepsze".. zatem...

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    @up
    To już z APS-C nie można robić dobrego zdjęcia "portret"/"faszion"?
    nie zawsze... bo...

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Świetne szkła do tego typu zastosowań z powodu mnożnika cropa, który oddziaływuje nie tylko na zakres ogniskowych ale i na głębię ostrości, są moim zdaniem stanowczo mniej atrakcyjne po przykręceniu do cropa.

Zwykle mawiam - nie daj się zrobić dwa razy Masz plany, konkretne zastosowanie - wybór jest prostszy niż gdybyś powiedział że będziesz pstrykał też rajdy i ptaki.
    tu się trzeba zgodzić aczkolwiek nie do końca - bo śledząc galerie wielu forumowiczów z seriami xxD i szkłami pokroju 50/1.4, 17-55, 10-22.. widzę, że takie zestawy wcale nie są gorsze w rękach wytrawnych fotografów..

#
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    tu się trzeba zgodzić aczkolwiek nie do końca - bo śledząc galerie wielu forumowiczów z seriami xxD i szkłami pokroju 50/1.4, 17-55, 10-22.. widzę, że takie zestawy wcale nie są gorsze w rękach wytrawnych fotografów..
    Jestem pewien, że wielu tych forumowiczów zrobiło by odjazdowe zdjęcia również kitem 1000d. Tak jak mi by nie pomogło i 5d mark III
    Entuzjastyczny Neofita

Uprawnienia umieszczania postów