Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: czym zastąpić Sigme 17-70 f/2.8?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Powtórzę jeszcze raz, że nie poznam. Kit, ani na pewno ta Sigma nie są tak mydlane, żeby mi zabrakło ostrości na zdjęciu. Może w przypadku niektórych kombinacji przysłona/ogniskowa faktycznie będzie zauważalnie gorzej, ale nie o to mi chodzi.

Inaczej, kit pod względem ostrości nie odstaje wystarczająco od 17-55, żeby było to łatwo widoczne. Sigmy tej nie miałem, ale z testów by wynikało, że przy pełnym otwarciu na brzegu faktycznie będzie gorzej.

Ja tylko stwierdziłem, że przy tych samych ustawieniach ogniskowej i przysłony te obiektywy nie będą się różnic w sposób znaczący jeśli chodzi o jakość obrazu. 17-55 jak najbardziej da więcej możliwości z racji lepszego światła, AF'u i stabilizacji, ale jeśli ktoś się spodziewa, że nagle zdjęcia przestaną być "zamulone" i staną się generalnie cudowne... to ja życzę powodzenia w przekonywaniu siebie.

Na upartego z testów wynika, że 18-55 IS jest bardzo podobny pod względem ostrości do 17-55. Sprawa oczywista, że nie płacimy więcej za lepszą ostrość, ale za inne rzeczy.

Moim zdaniem to w przypadku OP problem nie tkwi w obiektywie ( chyba, że ma FF/BF i stąd "zamulenie" ) tylko w poprawnym korzystaniu z aparatu.

Z resztą, pawciolbn, przeczytaj jeszcze raz swoje powody zmiany. Ostrość w przypadku pełni otwartej Sigmy faktycznie wydaje się być zauważalnie słabsza. Kwestia tylko od jakiego rozmiaru zdjęcia to widać? Nie mówiąc o tym, czy nie da się poprawić tego dodając +1/+2 do ostrości?

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bytheway_r Zobacz posta
    Powtórzę jeszcze raz, że nie poznam. Kit, ani na pewno ta Sigma nie są tak mydlane, żeby mi zabrakło ostrości na zdjęciu. Może w przypadku niektórych kombinacji przysłona/ogniskowa faktycznie będzie zauważalnie gorzej, ale nie o to mi chodzi.
    Chyba najlatwiej rozroznic po bokehu - Tamronowy zawsze wygladal nieco inaczej.
    Tak do mnie teraz doszlo, ze za cene 17-55/2.8 to mozna spokojnie polowac na uzywke 5D...
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Czytam ten wątek i uciekło wszystko w bok. feelart.pl wyraźnie określił co mu leży na sercu, a w wątku temat zszedł na ostrość i tylko ostrość :smile:
    Światło, AF i stabilizacja warte zmiany. Jeśli kogoś stać, a tego akurat mu brakuje w Sigmie i chcę to polepszyć... Jestem ZA :-D
    Mnie na razie Tamron 17-50 nie ogranicza więc pozostaję przy nim ;-)

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To tak wracajac jeszcze do pierwszego postu: rozumiem, ze porownywales Sigme 17-70/2.8-4.5 do Canona 50/1.8 (tudziez 1.4) ? Ciezko tutaj wymagac od zooma ostrosci 50tki - 50tka to jedno z konstrukcyjnie prostszych szkiel, gwarantujacych dzieki temu bardzo dobre parametry.

A porownujac kolorystycznie zdjecia z Canona 50/1.8 do Tamrona 70-200/2.8, to te z Canona sa wyblakle i zamulone - to nie jest kwestia marki
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem poszedł bym jednak w Tamrona 17-50 z VC lub bez to już kwestia 400 zł na +-, tylko faktycznie trzeba dobrze trafić, na ostrego, może cichy by coś powiedział na ten temat więcej, zawsze sprzedaje wyselekcjonowane na aukcjach, poza tym dzięki niemu mamy sporo testów Tamrona. Patrząc na obrazek z 40D z podpiętymi Tamronem i Canonem nie widziałem aż tak ogromnych różnic za 1600 zł, poza tym zostaje jeszcze sama zdjęć, więc pewnie efekty będą zbliżone.
    Canon FF i słoików kilka

Domyślnie

artmoon - chetnie podepne tamrona i sprawdze,

co do wypowiedzi: porownywałem c 50mm f1.8 z s 17-70mm f2,8-4,5 i na tych samych parametrach przyslony i światła niestety c do s to dzien do nocy, dlatego pytam jak to wyglada porownujac c 17-55 f2,8 z tą sigma.

porownania sigmy do kita tak naprawde nie maja tutaj znaczenia, ale dzieki za wypowiedzi
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    artmoon - wyslalem Tobie maila co do terminu sprawdzenia tamrona
    Ostatnio edytowane przez feelart.pl ; 28-05-2010 o 11:42 Powód: Automerged Doublepost
    "Fotograf martwi się o sprzęt, profesjonalista o światło, a artysta robi zdjęcia."

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Miałem sigmę 17-70 i przez nią nie chcę już żadnej sigmy. Po kupnie c17-55 pokochałem fotografię na nowo. Bywam w Gnieźnie (rodzina) ale niestety nie mam już 17-55 więc nie dam się pobawić
    Co do tamronów to nie miałem więc się nie wypowiadam. Wszyscy chwalą... ale ja jak słyszę tą wiertarkę... brrr...
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    Tak do mnie teraz doszlo, ze za cene 17-55/2.8 to mozna spokojnie polowac na uzywke 5D...
    Dokładnie na to samo wpadłem jakiś czas temu. I była to najlepsza wymiana obiektywu jaką zrobiłem
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    Dokładnie na to samo wpadłem jakiś czas temu. I była to najlepsza wymiana obiektywu jaką zrobiłem
    O to to
    To jest dobry pomysł wg mnie
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Domyślnie

kuszą kuszą
    "Fotograf martwi się o sprzęt, profesjonalista o światło, a artysta robi zdjęcia."

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów