Strona 5 z 43 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 421

Wątek: Jak dojść do takich kolorów?

Domyślnie

Michał - ok - tylko weź pod uwagę to że światło jakie panuje w otoczeniu ma wpływ na kolor skóry. Jeśli w pomieszczeniu jest światło ciepłe jak na przykładzie Krzyśka to skóra będzie miała cieplejszy WB i będzie z tym otoczeniem grała.

Na przykładzie wycinków - wygląda to dobrze ale patrząc globalnie na całość zdjęcia to już nie wygląda dobrze tylko żółtaczkowo. Po pierwsze musisz ustawić całość kolorów w scenie pod siebie - ciepłe kolory ciepła skóra zimne to zimna itd.

Handelson - tak pracuję na skalibrowanym monitorze.

Proszę bardzo dwa przykłady kolorów z mojej strony - zbalansowane pod całe sceny :

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

nie koniecznie w tej kolorystyce ale przy uzyciu napewno podobnych schematow..

2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yerzu Zobacz posta
    Na przykładzie wycinków - wygląda to dobrze ale patrząc globalnie na całość zdjęcia to już nie wygląda dobrze tylko żółtaczkowo. Po pierwsze musisz ustawić całość kolorów w scenie pod siebie - ciepłe kolory ciepła skóra zimne to zimna itd.
    I to do mnie przemawia. Dzięki Yerzu
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yerzu Zobacz posta
    Michał - ok - tylko weź pod uwagę to że światło jakie panuje w otoczeniu ma wpływ na kolor skóry. Jeśli w pomieszczeniu jest światło ciepłe jak na przykładzie Krzyśka to skóra będzie miała cieplejszy WB i będzie z tym otoczeniem grała.

Handelson - tak pracuję na skalibrowanym monitorze.

Proszę bardzo dwa przykłady kolorów z mojej strony - zbalansowane pod całe sceny :
    Yerzu, ale przecież chodziło o skórę..... pisałem że chodzi o skórę.
    Nad moim zdjęciem można by posiedzieć jeszcze - zbalansować wszystko prócz skóry. - zdjąć tego, dodać tamtego.
    Twój pierwszy przykład rozumiem, że jest przeznaczony do dalszej obróbki tak ?
    No bo wszystko poza skórą jest zimne, zielone...

Domyślnie

Michał - na zdjęciu nr 1 zieleń jest kolorem dominującym - nie ja ten kościół urządzałem - ale zielonego zafarbu nigdzie nie ma. Biel jest biała, czerń czarna, skóra w kolorze skóry, a reszta zielona ...

Domyślnie

Przede wszystkim - te dwa zdjęcia - moje i Tkacza były robione w różnych warunkach.
    Więc aby rzetelnie robić takie próby trzeba by brać na warsztat podobne fotki pod względem światła.

ps. wydaje mi się że u Tkacza skóra była na masce - a reszta zrobiona ciutkę zimno - widzicie to ? Według mnie przy tym kolorze skóry tło powinno być cieplejsze.... co Wy na to ?

Więc aby osiągnąć podobną czystość obrazka jak u Tkacza, musiałbym zrobić "ziemno" delikatnie wszystko z wyjątkiem skóry.

Domyślnie

Michał - weź pod uwagę jeszcze jeden bardzo istotny element - jeśli w pomieszczeniu było "brzydkie" światło to kolorów nie wykręcisz ... takie jest moje zdanie. Wtedy zamiast się męczyć lepiej pójść w BW.

Domyślnie

Wydaje mi się, że u Tkacza skóra jest "ciut" cieplej od reszty - spójrzcie, widzicie to ?
    Jestem prawie pewien ;-)

Balansowanie całej sceny "pod skórę" to chyba nie jest najlepszy pomysł zawsze......
    Dla mnie Twój pierwszy przykład jest za zimny w tle...... ale to moje zdanie.

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

yerzu - Twoja pierwsza fota jest ok, prócz skóry Młodego, który jest zbyt blady u mnie na laptopie. Na 2. zdecydowanie lepiej.
    A prawda jest taka, że sposobów i kombinacji na odpowiednią kolorystykę skóry jest dość dużo. Nie mówiąc już o tej właściwej kolorystyce, bo stylów zdjęć też jest dużo, wystarczy spojrzeć na przykłady presetów do Lightrooma. Każdy preset może służyć do innego zdjęcia, tylko trzeba mieć wyczucie który i jak użyć.
    A tak po prawdzie, to najlepiej siąść przykładnie do komputera i wypracować swoje presety (wzorując się nawet na pracach swoich guru) czy workflowy, a z czasem okaże się że to nie jest takie czary mary.
    Dlaczego trzeba mieć swoje? - ponieważ nie ma jednej uniwersalnej metody i prawie zawsze potrzebna jest choćby drobna poprawa czy modyfikacja ustawień. Trzeba trenować w PS i ACR a z czasem będzie wiadomo jak do tego czy innego dojść. A jeśli się samemu do tej metody nie doszło to będzie bardzo trudno zrobić coś bardzo dobrego, a często będą pojawiać się koszmarki.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Domyślnie

yerzu ty nie bądź taki mądry bo przeca byłeś i widziałeś
    twoje przykłady bardzo ładnie wyciagniete
    pzdr!
    Sebastian Małachowski

Strona 5 z 43 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów