Witam,
Jak ustawić balans bieli ?
Jest dużo śniegu i słonecznego swiatła
Czasem wychodzą zdjecia strasznie przepalone bielą
Zabójczo jaskrawy śnieg
Witam,
Jak ustawić balans bieli ?
Jest dużo śniegu i słonecznego swiatła
Czasem wychodzą zdjecia strasznie przepalone bielą
Zabójczo jaskrawy śnieg
Nie odpowiem Ci. Ja mam za dużo innych problemów, żeby jeszcze myśleć przed ujęciem o właściwym balansie bieli. AWB, RAW i w spokoju się pomyśli w domu.
Polar.
Spróbuj kompensacji ekspozycji, im więcej śniegu w kadrze tym bardziej obniżaj. Używaj matrycowego.
Możesz spróbować centralnie ważonego pomiaru światła, szczególnie z servo i śledzeniem celu.
Entuzjastyczny Neofita
Jestem laikiem nie wiem co oznaczaja dane pojecia
Ja proponuję zrobić zdjęcie samego śniegu przy kompensacji 2-3EV, wg tego ustawić parametry i dalej robić w trybie M. Przy okazji możesz sobie ustawić WB wg wzorca, który w założeniu ma być idealnie biały (znaczy jasnoszary, bez zabarwienia).
MariuszJ - raczej: "im więcej śniegu, tym bardziej podwyższaj kompensację". Jeśli zrobisz zdjęcie samego śniegu przy zerowej, lub nawet minusowej kompensacji, otrzymasz ciemnoszary obrazek. Jeżeli to tylko "przejęzyczenie", to w porządku, w przeciwnym wypadku proponuję pofocić w domu białą i czarną kartkę, raz osobno, a raz dwie obok siebie. Zobaczysz, jak się będzie zachowywał pomiar światła.
a ja proponuję dać na plus 1-2EV właśnie na śniegu.Im więcej śniegu w kadrze tym bardziej podnoś. Lampa(y) też się przydaje(ą). jeśli to mają być człowieki na śniegu i jeśli masz robić pod słońce, bo ze słońcem to blendy nie trza bo masz śnieg co daje po człowiekach.
ok wiec ustawiam na M
ISO auto
Robie zdjecie samego sniegu
Mam takze cos takiego w opcji M jak auto. optymalizotor jasnosci ustawiony na słabo
Pozniej robie z tego zdjecia za pomoca balans bieli nastawy wlasne z tego zdjecia ?
choć z tym na plus trzeba uważać, bo jak słońce mocne to by nie było połowy gwiazdek wypalonych. Trudny temat, nie lepiej robić laski w studio, a nie szwendać się po mrozach..??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a najlepiej poczekać jak słońca nie będzie![]()
Ostatnio edytowane przez marekb ; 22-11-2010 o 21:59 Powód: Automerged Doublepost
Nie mieszaj pojęć i nie kręć bezładnie wszystkim co się da.
Tryb na AV, kompensacja (nie wiem co tam masz za aparat, czy z guziczkiem ją się przesuwa czy bez) na +2EV, RAW i automatyczny balans bieli. Olej automatycznej optymalizatory nachylenia stoku, przyjedziesz do domku to sobie w darmowym firmowym DPP zrobisz wszystko dużo lepiej i co najważniejsze - pod kontrolą.
Entuzjastyczny Neofita