Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Zdjecia zimą na nartach

Dopiero zaczyna

Domyślnie Zdjecia zimą na nartach

Witam,

Jak ustawić balans bieli ?
    Jest dużo śniegu i słonecznego swiatła
    Czasem wychodzą zdjecia strasznie przepalone bielą
    Zabójczo jaskrawy śnieg

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pablo200 Zobacz posta
    Jak ustawić balans bieli ?
    Nie odpowiem Ci. Ja mam za dużo innych problemów, żeby jeszcze myśleć przed ujęciem o właściwym balansie bieli. AWB, RAW i w spokoju się pomyśli w domu.

Jest dużo śniegu i słonecznego swiatła
    Czasem wychodzą zdjecia strasznie przepalone bielą
    Zabójczo jaskrawy śnieg
    Polar.

Spróbuj kompensacji ekspozycji, im więcej śniegu w kadrze tym bardziej obniżaj. Używaj matrycowego.

Możesz spróbować centralnie ważonego pomiaru światła, szczególnie z servo i śledzeniem celu.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jestem laikiem nie wiem co oznaczaja dane pojecia

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja proponuję zrobić zdjęcie samego śniegu przy kompensacji 2-3EV, wg tego ustawić parametry i dalej robić w trybie M. Przy okazji możesz sobie ustawić WB wg wzorca, który w założeniu ma być idealnie biały (znaczy jasnoszary, bez zabarwienia).

MariuszJ - raczej: "im więcej śniegu, tym bardziej podwyższaj kompensację". Jeśli zrobisz zdjęcie samego śniegu przy zerowej, lub nawet minusowej kompensacji, otrzymasz ciemnoszary obrazek. Jeżeli to tylko "przejęzyczenie", to w porządku, w przeciwnym wypadku proponuję pofocić w domu białą i czarną kartkę, raz osobno, a raz dwie obok siebie. Zobaczysz, jak się będzie zachowywał pomiar światła.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MatusP Zobacz posta
    Ja proponuję zrobić zdjęcie samego śniegu przy kompensacji 2-3EV, wg tego ustawić parametry i dalej robić w trybie M. Przy okazji możesz sobie ustawić WB wg wzorca, który w założeniu ma być idealnie biały (znaczy jasnoszary, bez zabarwienia).

MariuszJ - raczej: "im więcej śniegu, tym bardziej podwyższaj kompensację". Jeśli zrobisz zdjęcie samego śniegu przy zerowej, lub nawet minusowej kompensacji, otrzymasz ciemnoszary obrazek. Jeżeli to tylko "przejęzyczenie", to w porządku, w przeciwnym wypadku proponuję pofocić w domu białą i czarną kartkę, raz osobno, a raz dwie obok siebie. Zobaczysz, jak się będzie zachowywał pomiar światła.
    Oj rzeczywiście, rąbnąłem się - ekspozycja na plus oczywiście. Z doświadczenia nawet do +2EV.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

a ja proponuję dać na plus 1-2EV właśnie na śniegu.Im więcej śniegu w kadrze tym bardziej podnoś. Lampa(y) też się przydaje(ą). jeśli to mają być człowieki na śniegu i jeśli masz robić pod słońce, bo ze słońcem to blendy nie trza bo masz śnieg co daje po człowiekach.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jestem laikiem nie wiem co oznaczaja dane pojecia
    W instrukcji wszystko masz. Włącz AV (lub TV w zależności co chcesz osiągnąć) i ustaw kompensację na 1-2 jednostki w prawo.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ok wiec ustawiam na M
    ISO auto
    Robie zdjecie samego sniegu
    Mam takze cos takiego w opcji M jak auto. optymalizotor jasnosci ustawiony na słabo
    Pozniej robie z tego zdjecia za pomoca balans bieli nastawy wlasne z tego zdjecia ?

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

choć z tym na plus trzeba uważać, bo jak słońce mocne to by nie było połowy gwiazdek wypalonych. Trudny temat, nie lepiej robić laski w studio, a nie szwendać się po mrozach..??
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a najlepiej poczekać jak słońca nie będzie
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 22-11-2010 o 21:59 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Łódź

Domyślnie

ok wiec ustawiam na M
    ISO auto
    Robie zdjecie samego sniegu
    Mam takze cos takiego w opcji M jak auto. optymalizotor jasnosci ustawiony na słabo
    Pozniej robie z tego zdjecia za pomoca balans bieli nastawy wlasne z tego zdjecia ?
    Nie mieszaj pojęć i nie kręć bezładnie wszystkim co się da.
    Tryb na AV, kompensacja (nie wiem co tam masz za aparat, czy z guziczkiem ją się przesuwa czy bez) na +2EV, RAW i automatyczny balans bieli. Olej automatycznej optymalizatory nachylenia stoku, przyjedziesz do domku to sobie w darmowym firmowym DPP zrobisz wszystko dużo lepiej i co najważniejsze - pod kontrolą.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów