Strona 3 z 40 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 421

Wątek: Jak dojść do takich kolorów?

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Madric
    Miasto
    Białogarde

Domyślnie

Witam
    Jedni znają perfekcyjnie Adobe, czasem słyszy się, że inni używają Nik Software do lightroom'a lub do Ps'a.
    To nie jest tak że włączasz i już masz. Po wielu godzinach zabawy z suwaczkami w NIK, może uda Ci się dojść do takiego B/W i reszty.
    Jakie to suwaczki to ani Ja ani nikt inny ci pewnie nie powie:P, bo to nie w tym rzecz. Musisz szukać, próbować, czytać i jeszcze raz próbować, przede wszystkim dojść do tego sam.

Pozdrawiam Maciek

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

To nie jest zrobione przy uzyciu Nik i pluginow a bardziej na krzywych i maskowaniu .. w laczeniu z przenikaniem softlight etc...

trzeba po prostu sie uczyc .. bo PS daje jak widac ogromne mozliwosc.. na tym zdjeciu wkosciele widac tez ze bylo uzyte selective color.. przy wejsciu do kosciola widac zabarw niebieski.. a pozniej reszta sciagnieta maska pedzlem lub gradientem..

pzdr.
    2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Kielce/Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dancio Zobacz posta
    trzeba po prostu sie uczyc .. bo PS daje jak widac ogromne mozliwosc..
    W powyższym zdaniu całkowicie godzę się z kolegą. Żaden preset nie pomoże, jeśli każdy 'materiał wyjściowy' jest inny.

Osobiście uważam, że da się każdy efekt uzyskać w PS. Ten soft jest niesamowity. Trzeba tylko wiedzieć jak korzystać z oferowanych przez Adobe narzędzi. Jeśli posiądziesz taką wiedzę, to będziesz sam - bez żadnych automatów, presetów i innych pierdół - wiedział jak szybko i prosto dojść do tego, co sobie wcześniej zaplanujesz w głowie.

Jak widzisz - prościzna

Nauka, nauka i raz jeszcze nauka. Jeśli oczekujesz ode mnie gotowca - to Ci go nie dam. Bo go nie mam, bo takiego nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Z PSem jest tak, jak z programowaniem. Pewien informatyk - wykladowca - powiedzial mi: "ja mam wiekszosc programow do programowania w jednym palcu - tylko, zeby zastosowac odpowiedni algorytm (kombinacje), tych znanych opcji do projetku, to juz wyzsza szkola jazdy i talent/zdolnosci" :-)

Domyślnie

tu jest ta fotka Tkacza:
    http://tkacz.dokuro.org/BLOG/pary/AA/007.jpg
    A tu moja próba zbliżenia się do koloru skóry.
    Darujcie przepały i kompozycję - nie o tym mowa....
    Co myślicie ? Wiem, że nie jest idealnie....

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Narzeczony to chyba budzi sie po polnocy .. i ma dlugie zeby ogolnie jest oki.. tylko skora
    2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Uzależniony Awatar Handelson
    Miasto
    Piła

Domyślnie

Jeśli darować przepały to dla mnie jest ok
    Warstwy, maski i color balance wystarczył czy jeszcze coś grzebałeś w shadow&highlight?
    Nie chcesz - nie mów
    EOS 5DMkII + BG-E6; C 14 L II; C 24 L II; C 50 1.4; C 85 1.8; C 135 L; C 580 EX II; Sherpa 450 R; Kata D-3N1-30; Crumpler Master Delhi 620 i drobiazgi...

Domyślnie

ten plik był wołany z 2 rawów - pierwszy raw ustawiony pod kolor skóry, a drugi raw jedynie ciemniej - i potem maskowanie w PS.
    Generalnie 98 % to praca na RAW, a w PS jedynie mała kosmetyka - maskowanie, delikatnie color balance, kontarast - też na maskach.
    nie używam shadow/highligh.

Polecam wszystkim suwaczki w ACR - i potem maski.

ps. fotka Tkacza jest bardziej czysta - jakby więcej cyjanu...
    spekulowałbym że Tkacz robił ją Nikonem... ale nie wiem.

Domyślnie

michal_sokolowski - moim zdaniem jesteś bardzo daleko... u Tkacza skóra ma kolor skóry a u Ciebie dość zaawansowanej żółtaczki

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

wszystko u tkacza zrobione jest na warstwach z przenikaniem uzyciem softlight... uzyciem color balansu.. i maskowaniu.. przeciez skore jak sie ladnie wyprowadzi to mozna zrobic maske i zajmowac sie cala reszta bez ingerencji w nia..uzycie selective color dla neutralnych barw ....z kanalow mozna wyciagnac wszsytkie jasne tony.. i przy uzyciu przenikania screen . rozjasniamy.. suwakiem przenikalnosci robibym tak zeby nie przepalalo.. ot co

nauka nauka nauka

Strona 3 z 40 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów