Strona 15 z 43 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 421

Wątek: Jak dojść do takich kolorów?

Domyślnie

Zaciekawiony tematem postanowiłem się przyłączyć i poprosiłem Michała S. o plik RAW.
    moje zdjęcie wyszło tak:

Muszę tu jednak zauważyć, że w trakcie obróbki przypomniała mi się jeszcze jedna istotna rzecz, która cały ten wątek czyni trochę bezsensownym. Mówię tu o szeroko pojętym pojęciu kalibracji. Każdy z nas ogląda wymienione na początku zdjęcie na swoim sprzęcie, jedni mają je wysokiej klasy i skalibrowane, większość lapki albo "normalne" LCD'ki. Co więcej w zależności od przeglądarki, faktu czy do danego zdjęcia jest dołączony profil ICC oraz indywidualnych ustawień użytkowanego oprogramowania poszczególne wyniki jakie otrzymujemy będą się znacznie różnić od siebie, a wszelkie dywagacje typu "mi wyszło tak", "a mi tak" nie mają większego sensu.
    Powyższe zdjęcie obrabiałem na skalibrowanym monitorze, który ma dość bogatą przestrzeń barwną stąd też u mnie w firefoxie zdjęcie wygląda jakby chciało wypalić gały. Jednak po "odczytaniu" kolorów w PS, czy na lapku, który nie ma rewelacyjnej matrycy wszystko wraca do normy. Wydaje mi się, że jedyną słuszną metodą porównania otrzymywanych kolorów skóry byłyby zwykłe odbitki...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Powtórzę się, to są przede wszystkim problemy u Ciebie z powodu użycia niewłaściwego oprogramowania lub złej konfiguracji. Na pierwszy rzut po tym co przeczytałem wnioskuje, że masz źle skonfigurowanego firefoxa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dancio Zobacz posta
    Kolego Sokolowski ty tez masz troche krytyki i mowisz ze uzywasz tylko ACR... popatrz na swojego bloga koles ktory ma czerwone wlosy w znaczeniu jest rudy na nie ktorych zdjeciach otrzymal od ciebie kolor niebieski..pytanie czy to byl prezent od ciebie.. czy to tylko blad w twojej sztuce...

pzdr.
    błąd w sztuce,
    obiecuję poprawę. - piszę serio. Bez żartów. Ja wiem że u mnie obróbka kuleje... I nie chciałem Cię urazić niczym.

trzeba jednak oddzielić dwie rzeczy:
    1. dochodzenie do naturalnego, smacznie wyglądającego koloru skóry
    2. różnych świadomych przebiarwień - które się dodaje w trakcie obróbki.

To co piszę to nie jest próba tłumaczenia mojej nieudolności czy flejostwa obróbkowego - to takie przemyślenie abstrahującego od tego co ja robię.

Dobrze by było gdybyśmy bardziej określili ten wątek - według mnie ten wątek powinien być o NATURALNYM, SMACZNIE WYGLĄDAJĄCYM, ATRAKCYJNYM KOLORZE SKÓRY.
    Słowo "naturalny" powinno się odnosić do koloru skóry w danym świetle.

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja nie jestem urazony.. tylko po prostu komentarze pod tytulem cos jest zle albo inne kolorki tycza sie wlasnie kalibracji.. uzywam eizo cg.. i to nie jest ze akurat tym chce sie pochwalic.. ale kalibracja zajela mi 5 godzin zebym mial takie same odbitki (wszystko robione na NNN w labie) i fakt ze czasami jak zapisuje jpg to na stronie wygladaja inaczej.. jak wczesniej wspoomialem mozna zasymulowac kolor ctrl+y w PS...ale nie zawsze to dobrze dziala ... rowniez przegladarki nie zawsze odtwarzaja ICC jak wczesniej kolega wspomnial wiec ocena z poziomu matrycy w laptopie jest bledna..

to forum jest po to zeby wymieniac sie pogladami..

a kazdy z nas ma swoj styl.. i za to w przypadku zdjec slubnych nam placa.. bo jak by wszyscy robili na jedno kopyto pewno nie bylo by juz tak fajnie

Kolego sokolowski.. podeslij mi na priv.. tego rawa jak pisalem wczesniej to zrobie po swojemu i napisze jak uzyskuje taka kolorystyke
    2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fil91 Zobacz posta
    Kurczaki ja na tym zdjęciu również widzę za dużo żółtego ( właściwie to bardziej pomarańczowy), zwłaszcza gałki oczne i ich okolice u Panny młodej
    No to zółty czy pomarańczowy ? Trzeba się zdecydować , ba , lepiej jest sprawdzić ;]

Okolice gałki ocznej panny mlodej to makijaż
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    michalbulon u ciebie jest totalnie przesycone , mocne i kontrastowe , moglo by byc ok ale z mniejsza saturacja
    Ostatnio edytowane przez MM-architekci ; 02-06-2010 o 08:21 Powód: Automerged Doublepost
    no comment...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wtrącę swoje dwa grosze :wink:. Zgadzam się, że dobrze skalibrowany monitor odgrywa znaczącą rolę w „prawidłowej” obróbce zdjęć … jednak nie wiem czy zauważyliście, że zdjęcia Pana Krzysztofa Tkacza (i innych świetnych pasjonatów sztuki fotograficznej) wyglądają dobrze zarówno na sławionym tutaj Eizo, jak i na poczciwym laptopie. Stąd też takie moje przemyślenia – jak zrobić, aby się większości podobało :-D.
    P.S. wątek naprawdę ciekawy !!

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A jak to wyglada waszym zdaniem...poprawiane zarowno w ACR jak i lekka kosmetyka PS

2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

za ciasny kadr do takiej zabawy , coś "lużniejszeg" jest lepsze ;]
    no comment...

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

no tak.. ale bylo ciasno w tym pomieszczeniu.. a 85 troche wasko i nie bylo jak ale dzieki za opinie..

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Żeby ocenić kolorki taki kadr wystarczy.
    Dla mnie troszkę z chłodno ale generalnie bardziej mi leży niż niektóre Michała.

Strona 15 z 43 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów