Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Canon 20d IR a 550d proszę o radę

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To napiszę może coś od siebie, w końcu. Przerobiłem sobie aparat 400D na wersję robiącą zdjęcia w podczerwieni. Modyfikacja na podstawie opisu z linku:

http://www.lifepixel.com/IR.htm

Zaczerpniętego zresztą z postów wyżej. Sama modyfikacja była dość łatwa, ot, rozbebeszenie aparatu (najgorzej jest z odpinaniem tasiemek, najwięcej roboty), najwięcej zachodu w sumie było ze zdobyciem odpowiedniego filtra, w swoim mam Cokin IR 89B.

Do rzeczy, na filrt naklejamy taśmę malarską, coby się nie porysował i można było naszkicować wymiar filtra. Wycinanie jest proste - ostry nożyk, metalowa linijka i drobnoziarnisty papier. Mi przydała się również grucha i ścierka do czyszczenia filtra, cholernie toto się brudzi. Dalej pozostaje nam poskładanie wszystkiego do kupy i robienie fot.

Ale, w tym temacie jest jeszcze jeden problem - tzw. hot spot, czy jakoś tak , czyli zdatność obiektywów do używania w podczerwieni.

Możnaby zrobić listę kompatybilnych tu, na forum, żeby było w jednym temacie mniej więcej.

Od siebie:
    17-40L - działa wybornie
    24-70L - jak wyżej
    70-200/4 - również
    50/1,2 - na cropie działa bez większych problemów, chociaż czasy były baaardzo krótkie
    28/1,8 - nie zauważyłem problemów.
    Peleng 8mm circ. fisheye - również bez większych problemów.

Obecnie zacząłem się zastanawiać nad nieco większym szaleństwem - przerobionym 5D, bo raz, że nie mam obiektywów pod crop'a, dwa, że naprawdę zacnie wyglądają zdjęcia w BW z tego. Jutro popstrykam, może wrzucę jakieś sample.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Jutro popstrykam, może wrzucę jakieś sample.
    Czekam z zainteresowaniem jak to wychodzi.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Czekam z zainteresowaniem jak to wychodzi.
    Na pierwszy rzut oka, bardzo fajnie - efekty są naprawdę zacne, a i frajda przy odkrywaniu "jak aparat widzi" różne rzeczy jest duża. Przykładowo, materiałowe obicia głośników, które raczej są w ciemnych kolorach, na zdjęciach są białe. Czerwień, zieleń również.

Tłucze bardzo silne kontrasty co miejscami może być problematyczne. W niektórych warunkach oświetleniowych całe zdjęcia wychodzą szare, muszę jeszcze obbadać o co w tym właściwie chodzi. Moim zdaniem, nie ma fajniejszej rzeczy do fotografii B&W, w kolorze to jednak kicz straszny
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uprawnienia umieszczania postów