Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Wątek: Canon 20d IR a 550d proszę o radę

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To napiszę może coś od siebie, w końcu. Przerobiłem sobie aparat 400D na wersję robiącą zdjęcia w podczerwieni. Modyfikacja na podstawie opisu z linku:

http://www.lifepixel.com/IR.htm

Zaczerpniętego zresztą z postów wyżej. Sama modyfikacja była dość łatwa, ot, rozbebeszenie aparatu (najgorzej jest z odpinaniem tasiemek, najwięcej roboty), najwięcej zachodu w sumie było ze zdobyciem odpowiedniego filtra, w swoim mam Cokin IR 89B.

Do rzeczy, na filrt naklejamy taśmę malarską, coby się nie porysował i można było naszkicować wymiar filtra. Wycinanie jest proste - ostry nożyk, metalowa linijka i drobnoziarnisty papier. Mi przydała się również grucha i ścierka do czyszczenia filtra, cholernie toto się brudzi. Dalej pozostaje nam poskładanie wszystkiego do kupy i robienie fot.

Ale, w tym temacie jest jeszcze jeden problem - tzw. hot spot, czy jakoś tak , czyli zdatność obiektywów do używania w podczerwieni.

Możnaby zrobić listę kompatybilnych tu, na forum, żeby było w jednym temacie mniej więcej.

Od siebie:
    17-40L - działa wybornie
    24-70L - jak wyżej
    70-200/4 - również
    50/1,2 - na cropie działa bez większych problemów, chociaż czasy były baaardzo krótkie
    28/1,8 - nie zauważyłem problemów.
    Peleng 8mm circ. fisheye - również bez większych problemów.

Obecnie zacząłem się zastanawiać nad nieco większym szaleństwem - przerobionym 5D, bo raz, że nie mam obiektywów pod crop'a, dwa, że naprawdę zacnie wyglądają zdjęcia w BW z tego. Jutro popstrykam, może wrzucę jakieś sample.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Jutro popstrykam, może wrzucę jakieś sample.
    Czekam z zainteresowaniem jak to wychodzi.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Czekam z zainteresowaniem jak to wychodzi.
    Na pierwszy rzut oka, bardzo fajnie - efekty są naprawdę zacne, a i frajda przy odkrywaniu "jak aparat widzi" różne rzeczy jest duża. Przykładowo, materiałowe obicia głośników, które raczej są w ciemnych kolorach, na zdjęciach są białe. Czerwień, zieleń również.

Tłucze bardzo silne kontrasty co miejscami może być problematyczne. W niektórych warunkach oświetleniowych całe zdjęcia wychodzą szare, muszę jeszcze obbadać o co w tym właściwie chodzi. Moim zdaniem, nie ma fajniejszej rzeczy do fotografii B&W, w kolorze to jednak kicz straszny
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na szybko, zarzucam sampelek z 400D IR

http://www.flickr.com/photos/32501378@N04/4604408994/

Po kliknięciu w "all sizes" jest.. miniaturka 800 na dłuższym

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Charzykowy/Chojnice

Domyślnie

Link nie działa

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Działa, toż to zwykły odnośnik do strony na flikrze.

http://www.flickr.com/photos/3250137...08994/sizes/o/

Lepiej?

I w ramach paru słów od siebie, jak to ma wszystko funkcjonować.

Najlepiej jest ustawić BW na "szarą kartę", wtedy aparat zdejmuje sam czerwony odcień z fot.

Głównym problemem jest tu ogniskowanie, bo jak wiadomo, IR ma nieco inny punkt ostrości, w większości obiektywów jest to oznaczone na skali, niestety w nowych zoom'ach - już nie. Przynajmniej nie w moim 17-40L, 24-70L i 70-200L. Najprościej jest w stałkach, gdzie jest czerwona kropka oznaczająca punkt ostrości dla IR właśnie. Tak mam w 50L, 28/1,8 i TS-E 24L.
    W moim przypadku dało to się prosto obejść, używając autofokusa i małych przysłon, od f/8 na szerokim kącie zaczynając.

Co do naświetlenia, to miałem z tym problem - nie wiem czy chodzi o rozwalony wizjer w 400D, czy ogólny problem - czasem nie mieściłem się w skali +2EV, robiąc na AV. Najlepiej chyba po prostu, po bożemu, punktowym mierzyć, ale w tym ciałku tego nie ma.

Najważniejsze w sumie, jak w każdym B&W, jest odpowiednie ustawienie balansu bieli. W kolorze nie robiłem, bo straszny, przeokrutny kicz wychodzi (moim zdaniem). No, i trzeba uważać na kontrasty, miejscami są aż za duże, już na poziomie aparatu.

Generalnie, to chyba pięta achillesowa cyfry, próbowałem przestrzelać ten filtr na zwykłym aparacie, no i w zamkniętym pomieszczeniu nie wyrabiała piątka na ISO 26 tysięcy z 50mm na f/1,2. Słowem, nonsens.

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Link wciąż nie działa.

P.S.
    Nie zostało Ci trochę tego pociętego filtra do odsprzedania?
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Matkoboska.

Link do profilu, dla tych, co są na flikrze
    http://www.flickr.com/photos/32501378@N04/

No i bezpośredni do zdjęcia:
    http://farm5.static.flickr.com/4036/...b0f6c57c_o.jpg

Pozdrawiam.

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I teraz chodzi. Efekt niezły.

A jak z tym filtrem?
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Chris_11 Zobacz posta
    Nie zostało Ci trochę tego pociętego filtra do odsprzedania?
    Zostawiam go na potem, bo jak mi się toto spodoba, zamierzam przerobić w ten sposób 5D. Tylko nie wiem, co zrobić, żeby puszka miała "któryś focus", żeby trafiała na tym punkcie ostrości IR.

Aha, we wszystkich poradnikach piszą o filtrach 72B bodajże, u mnie jest 89B, czyli ten mocniejszy. O ile nic nie pokręciłem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    BTW, o ile dobrze pamiętam, w Poznaniu macie sklep gdzie sprzedają takie filtry, możesz tam trafić przez Ceneo bodajże. W stówce się zamkniesz, za 72 na Cokin.

Co do modyfikacji, potrzebne narzędzia, do samej podmiany filtra, to nożyk do tapety - polecam firmę Olfa, najostrzejsze i najbardziej wytrzymałe. Do tego taśma malarska i taka srebrna, szeroka, żeby przykleić cały filtr do płaszczyzny na której będziemy kroić. Obowiązkowo metalowa linijka. Przycinamy, niestety filtr jest bardzo łamliwy, więc musimy zostawić margines, który potem spiłujemy papierem ściernym drobnoziarnistym.

Co do wyjmowania filtra - w tym opisie podlinkowanym wyżej nie było napisane, generalnie, w 400D są dwa filtry przed matrycą, ten niebieski jest bardzo łamliwy, mój popękał od wyjmowania przykładowo. Dalej można po prostu złożyć, specjalnie szukałem czarnego silikonu, jak napisali tam - nawet go nie użyłem. Po prostu zamykamy kłapkę i z bani.

A, no i jeszcze - trzeba BARDZO uważać na to, żeby nie pozostawić syfków na matrycy i na filtrze, no i odcisków paluchów. Ciężko się, cholerstwo, zmywa. No i, trza uważać coby prawidłowo przykręcić matrycę, bo będziemy mieli tilt-shift, nie do końca przydatny.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 13-05-2010 o 20:15 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów