Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Canon 20d IR a 550d proszę o radę

Mieszany widok

Domyślnie Canon 20d IR a 550d proszę o radę

Witam serdecznie wszystkich. Po pierwsze mam nadzieję, że nie zaśmiecam forum kładąc mój temat w złe miejsce.

Potrzebuję rady pomocy gdyż chcę się poważnie zająć fotografią w podczerwieni. Mam canona 550d i sporą szklarnię. Robiąc 550d zdjęcia IR mając założony filtr IR nie jestem do końca zadowolony nawet po mniej więcej prawidłowej obróbce w PS. Czas naświetlania często sięga prawie 30 sek. i iso 400 o portrecie nie ma mowy. Nie mam zamiaru ściągać w tym aparacie filtra IR, który jest przed matrycą. Słyszałem, że Canon 20D nie ma już fabrycznie tego filtra i dzięki temu czasy robienia zdjęć IR są na tyle, krótkie, że można robić portrety. Chciałbym uzyskać taki efekt jak na tej stronie

http://www.luminous-landscape.com/re...d%20dslr.shtml

Skoro canon 20d nie ma filtra to na czym miała by polegać modyfikacja o której pisze autor?? wszystkich orientujących się proszę o pomoc pozdrawiam Leon

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

tylko specjalna wersja 20D nie ma filtra, tzw. 20Da
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Dziękuje za odp. czy ktoś się orientuje jaka firma usuwa ten filtr?? lub czy sprawny majsterkowicz za pomocą tutoriali da rade sam go usunąć?? i czy takie rozwiązanie się sprawdza ?? i jeśli canon do fotografii IR to jaki?? pytam bo mam sporo szkieł do IR dziękuje za pomoc

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto-leon.pl Zobacz posta
    Dziękuje za odp. czy ktoś się orientuje jaka firma usuwa ten filtr?? lub czy sprawny majsterkowicz za pomocą tutoriali da rade sam go usunąć?? i czy takie rozwiązanie się sprawdza ?? i jeśli canon do fotografii IR to jaki?? pytam bo mam sporo szkieł do IR dziękuje za pomoc
    W nikonie jest dosc latwo. Koledzy z forum sami sobie przerabiaja (usuniecie filtra i zalozenie przycietego cokina). Mozna tez zakupic za psi pieniadz nikona d40 z kitem. Czasy sa bardzo krotkie, a rezultaty bardzo dobre.
    Jak przerobic 20d - poszukaj tutkow. Moim zdaniem troche szkoda takiego aparatu.
    Firmy oczywiscie sa, ale cenia sie odpowiednio. Pogoogluj.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez P_M_ Zobacz posta
    Moim zdaniem troche szkoda takiego aparatu.
    Niby tak, ale przy jego obecnej cenie...

Tu masz tutek jak 20D przerobić pod IR.
    http://www.lifepixel.com/ir-tutorial...structions.htm

Na stronie jest też sporo tutków do innych modeli.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A tutaj dokładniejszy schemat aparatu jeśli powyższy tutek to za mało:
    http://www.customslr.com/technical/E...%20Catalog.pdf
    Ostatnio edytowane przez MaciekH ; 29-04-2010 o 23:35 Powód: Automerged Doublepost
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Domyślnie

Dziękuje jeszcze raz za odpowiedź. Rozważam kilka opcji Kupno jakiegoś canona i zdjęcie filtru dolnoprzepustowego słyszałem że 20d jest dobry do foto IR.... ale pewnie jak zdejmę filtr z matrycy w modelu np. 350D to pewnie też będą super efekty. A na system nikon nie chciałbym się przenosić bo jak mówiłem mam szklarnię do canona. Nie jestem pewien czy to co napisałem to prawda wiec proszę napiszcie jak wy to widzicie. Jeszcze jedna sprawa. Czy jak zdejmę filtr dolnoprzepustowy np z modelu 20d bądź 350D lub 400d i zamontuje na obiektywnie filtr hoya R72 uzyskam ten sam efekt jak gdybym montował przed lustrem dociętego cokina?? I ostatnie pytanie o ile mogą się skrócić czasy gdy zdejmę ten filtr>?? wystarczy do portretów?? czyli ok 1/50 sek?? przy wyższym iso?? pozdrawiam wszystkie mądre głowy

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A witam. Takie pytanie, co dokładnie się wkłada przed matrycę aparatu, filtr IR taki zwykły, czy co? Można kupić IR od Cokina, przyciąć to i tam wpakować? Jeśli tak to ja się piszę, koszt jakiegoś body pokroju 350D nie jest duży, a cała operacja będzie mnie mniej kosztować, niż porządne filtry IR do moich obiektywów (67, 72 i 77mm). Słowem - jestem zainteresowany )

BTW, tam są instrukcje do przerobienia aparatów EOS 300D, 350D, 10-30D, 5D, D30 i D60, i paru kompaktów chyba. Warto sprawdzić
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

20Da ma ciągle "hot mirror" i odcina prawdziwy IR, czyli do fotografii IR nie nadaje się, tylko do astrofotografii.

Oczywiście po wydłubaniu tej szybki traci się również "low pass filter", czyli może się pojawiać mora. Ale za to jest ostrzej...

Domyślnie

Wyczytałem już nie pamiętam, gdzie że D20 się świetnie nadaje i najlepiej usunąć filtr dolnoprzepustowy który jest przed matrycą. nie wiem czym jest mora ale zobaczcie sami ten gość zrobił te zdjęcie mając 20d i o taki powalający efekt mi chodzi wiec.... czy pytanie nadal bez odpowiedzi jaki canon do foto IR?? biorąc pod uwagę że odrazu chce go przygotować do IR usuwając filtr dolnoprzepustowy http://www.pbase.com/allonkira/canon_20d_ir_converted

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jesli usuniesz filtr dolnoprzepustowy z matrycy, a na jego miejsce wlozysz cokina (cos musi tam byc, bo podobno bez tego nieostro sie robi), to masz normalny pomiar swiatla i normalne czasy ekspozycji. Czasem przy duzym naslonecznieniu trzeba korygowac ekspozycje. Wizjer tez normalnie funkcjonuje. Wciaz pozostaje kwestia malej korekty AF, ale to nie jest wielki problem. Ze szklem apochromatycznym nie ma potrzeby korygowania AF-a.
    Co do szklarni. Nie kazdy obiektyw sie nada. Niektore generuja paskudne spoty na fotkach. Wyglada to tak, ze masz wielokat w ksztalcie przyslony w centrum kadru. To mozesz sobie sam obadac albo poszukac na sieciuni. Zwykle o tym sie pisze na forach, ktore szkielko nadaje sie do IR.
    No i kolorystyka. Najciekawiej spisuje sie filtr r72. Zostawia troche czerwonawego zafarbu, ale za to mozesz sobie zrobic fikusne niebo. Mocniejsze filtry dadza B&W, a ze slabszym zafarb bedzie zbyt intensywny.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów