Ale podostrzenie miniaturek się przydaje bo młodzi albo ich rodzice nie koniecznie wiedzą że tak miało być :P Za MM nie mam pojęcia o co chodzi w 61.
Bardzo drażni ta nieostrość.
Szczerze mówiąc, za to mydło, gdyby to był mój ślub, miałbyś bardzo trudną rozmowę, co do zapłaty.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Na 42. chyba nie wyszło Ci wymazanie siebie z lustra![]()
Canon EOS 450D/Canon EOS 1000F + Sigma 70-300/4-5.6 APO DG, Sigma 28-200/3.8-5.6, Sigma 18-200/3.5-6.3 DC OS
Graj!
Tzn ja tez czasem oddaje nie ostre zdjecia , bo szkoda kadru/stuacji , ale tutaj mam wrazenie jakbys hmm nie wiem mial BF/FF po prostu
no comment...
Dla mnie zdjęcie nie musi być ostre, jeśli kadr jest ciekawy. Ale tutaj są 2 ostre zdjęcia z całej tej serii. Trochę mało.
Pytanie techniczne, czy 5D aż tak szumi przy ISO800 i 1600?
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
---Moje zdjecia na FB---
2 zdjęcia ostre z całej serii ? Eeeee..... chyba mamy różne postrzeganie "ostrości".
Ale na przyszłość przemyślę większe "podostrzanie" w ACR/PS.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to jest głównie ISO 3200 - którego nie omieszkałem używać (stara 5d).
nie chcę na siłę bronić tego co zrobiłem, zresztą myślę że podostrzenie w ACR/PS pomogłoby, ale jeśli chodzi o klientów to są zachwyceni - dla ludzi ważne są kadry, emocje, chwile....
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 11-05-2010 o 22:52 Powód: Automerged Doublepost
Wlasnie tez mnie to bardzo ciekawi bo to juz 2ga galeria gdzie widze szum z 5D przy tak niskich czulosciach a w testach nie widzialem jeszcze tego.
Zgodze sie tez z przedmowcami ze jest nieostro i to bardzo a jakims maniakiem brzytew nie jestem
Kadry w wiekszosci mi sie podobaja tylko mam wrazenie ze czasem przydala by sie lampa by troszke doswietlic zdjecia zamiast rozjasniac cienie kosztem szumow.
Zdjecia 45-50 sa na ISO 1600 i osobiscie na nnich najbardziej ten szum mi przeszkadza i do niego sie odnosze
Ostatnio edytowane przez ElSor ; 11-05-2010 o 23:06 Powód: Automerged Doublepost
---Moje zdjecia na FB---
Obejrzałem jeszcze raz moje foty 45-50 na ISO 1600 i....... kurcze, dla mnie tam nie ma szumów.... SERIO.
Tak jak pisałem wcześniej - następnym razem podostrzę bardziej w ACR/PS.
Co do doświetlania lampą to wolę zaszumione i BEZ lampy niż mniej zaszumione i z lampą....
Lampa dla mnie to zło konieczne, niestety nie da się bez niej żyć na weselu.
Nawet użyta po mistrzowsku to zawsze będzie LAMPA, czyli coś "zewnętrznego", "sztucznego" czego nie było w danej chwili, w danej scenie.
Używanie lampy kłóci się dla mnie z istotą reportażu, czyli z "podglądaniem".
Nie chodzi tylko o jakość obrazka, chodzi o same podejście, "filozofię".
Ale tak jak pisałem - lampa zło konieczne, na weselu trzeba czasem użyć.
tak, zgadza się - wyciągam często w ACR niedoświetlone, bo niestety czas jaki potrzebuje w danej chwili wymusza wysokie ISO i niedoświetlenie.
Ostatnio edytowane przez michal_sokolowski ; 11-05-2010 o 23:26 Powód: Automerged Doublepost