Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 66

Wątek: 5D MkII - na dolnym listku migawki zgrubienie

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

A zapnij Pan 1.4 i pokaż efekty :P

Niesamowite że nawet w przypadku braku ogniskowania na migawce występują takie uszkodzenia... na prawdę delikatna ta część jest ...

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    A zapnij Pan 1.4 i pokaż efekty :P
    niestety szukaj kogoś kto ma gwarancję...zawsze to jakiś patent żeby wymienić migawkę za free

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Doktor_Zło Zobacz posta
    niestety szukaj kogoś kto ma gwarancję...zawsze to jakiś patent żeby wymienić migawkę za free
    Pytanie, czy od dzisiaj będzie za free

Jak widać na ostatnim zdjęciu, jest kilka miejsc, gdzie farba na migawce zmieniła się w bąbel. To największe uszkodzenie (po środku) ma kształt adekwatny do ruchu słońca, którego cienie przez te 35 minut, nie dość że się wydłużyły, to również zmieniły kąt względem horyzontu. Równiez trzeba pamiętac, że słońce o tej porze dnia i roku bardzo szybko traci na sile.
    Ciekawe, czy pozostałe bąble to efekt flarowania.
    Tak więc na samym środku, czyli na poczatku ekspozycji "dziura" jest wypalona najmocniej. A z czasem słabnie, zgodnie z ruchem słońca na nieboskłonie. Wydaje mi się, że wystarczy znacznie krótszy czas niż te 35 minut, żeby coś takiego się stało. A podejrzewam nawet, że wystarczy naprawdę kilka minut. (Z wiadomych względów nie będę powtarzał eksperymentu, bo juz nie bardzo mam w czym wypalać dziury ) Nie mniej, nie stanie się tak chyba w trakcie normalnego użytkowania MLU etc.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    co jeśli aparat został postawiony Wizjerem w stronę słońca? jest możliwość żeby promienie "wpadły" do środka puszki i zrobiły bałagan ?
    W ta stronę, ew. może się uszkodzić autofokus. Migawce nic nie będzie
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 26-04-2010 o 19:40 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    W ta stronę, ew. może się uszkodzić autofokus. Migawce nic nie będzie
    I ja chyba w sierpniu byłem ofiarą takiego wydarzenia, zostawiłem aparat na oknie wizjerem w stronę słońca ok. godz. 14-15 z obiektywem bez klapki (choć to z tej strony nie ma znaczenia chyba). AF dziwnie się poddał, serwis stwierdził na karcie naprawy "spalony moduł AF". No chyba, że to było zwarcie ale skąd ?
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Słubice

Domyślnie

Dzięki za poświęcenie-kiedyś o zachodzie przepinałem szkła-i zaopserwowałem że tworzy się kilka "ognisk"...ale mrówek nie było
    Ciekawe co na to właściciel ? dalej twierdzi że nowy aparat nie był uzywany w sposób powodujący takie efekty?
    Nie nie był.
    A tym bardziej smalony na słońcu przez 30 minut.
    Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Zastanawiam sie czy taka sytuacja nie powstala podczas filmowania aparatem, wtedy lustro napewno nie przeszkadza a i matryca tez moze pomoc, bo po dluzszym kreceniu tez musi byc bardziej ciepla.
    Filmów w ogóle nie kręciłem. Więc ten wariant odpada.
    Ostatnio edytowane przez Mekwion ; 26-04-2010 o 22:45 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    No i przegrałem flaszkę śliwowicy Na szczęście, albo nieszczęście, sam ze sobą.
    Poświęciłem mój zepsuty aparat i zostawiłem go na 35 minut twarzą do słońca, z zapietym Heliosem 44m-4 na f/4, dzisiaj w godzinach 16:45-17:20.

Podstawowy z tego wniosek, że lepiej się nie mądrzyć, tylko sprawdzić najpierw
    Właśnie Gdy tylko zobaczyłem temat pomyślałem, że wypalenie Słońcem teoretycznie jest możliwe. Sprawdziłem i rzeczywiście podczas 'stanu 'spoczynkowego aparatu, światła dociera do migawki bezpośrednio z obiektywu. Z tego co pamiętam lustro główne ma stosunek transmisji ok 1:3 z czego 1 przepuszcza. Mając podpięte jasne szkło wypalenie migawki jak widać jest możliwe :neutral: Do tego wystarczy, że ostrzyliśmy na jakąś bliższą niż nieskończoność odległość - wtedy nieskończoność skupia się właśnie gdzieś na migawce - ale to nie reguła. Słońce może się skupiać w większym krążku. Metalowa migawka szybko rozprowadza ciepło po miejscu świecenia.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    To do ilu stopni ona sie musiala rozgrzac zeby sie na stale odgiac ? Z czego ta lamelka jest ? Z plasteliny ? Po za tym, jak juz bylo wiele razy tutaj napisane, obiektyw nie skupia swiatla w punkcie na matrycy. Na pelnej klatce, przekatna matrycy ma 43mm. Wiec obiektyw musi dac obraz w postaci okregu o srednicy minimum 43mm. Sprobujcie wziac jakies szklo, i wyjarac dziurke w chociazby kartce/bibulce, rzutujac na nia okrag o takiej srednicy. Ciekawe komu sie uda i po jakim czasie.
    Jakie to ma znaczenie ? Może tworzyć obraz o średnicy metra a święcący punkt i tak będzie odwzorowany jako punkt !

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Po za tym, jak juz bylo wiele razy tutaj napisane, obiektyw nie skupia swiatla w punkcie na matrycy. Na pelnej klatce, przekatna matrycy ma 43mm. Wiec obiektyw musi dac obraz w postaci okregu o srednicy minimum 43mm. Sprobujcie wziac jakies szklo, i wyjarac dziurke w chociazby kartce/bibulce, rzutujac na nia okrag o takiej srednicy. Ciekawe komu sie uda i po jakim czasie.
    Głupoty Pan piszesz.Fizyki w szkole Pan nie miał?

Znalazłem w necie podobny problem z rangefinderami, ale tam nie ma lustra.
    Jeżeli, światło słoneczne może przejść gdzieś pod lustrem i zrobić takie uszkodzenie, to została odkryta wada jasnych stałek, poza ceną

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Niestety, dzisiaj bardzo pochmurno i sie nie zrobi. Postanowiłem poswiecic pozostale lamelki migawki mojego zepsutego aparatu, zeby sprawdzić czy i kiedy przypali sie farba, przy opuszczonym lustrze. Mam nadzije, ze wkrótce chmury rozwieja sie nad raszynskim niebem.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony

Domyślnie

Przypomnienie z podstawówki jak powstaje obraz i dlaczego promienie słoneczne, mimo że nie w ogniskowej się tak mocno skupiają że mogą wypalić dziurę.
    A tutaj, zrobiłem fotkę jak dużo światła przedostaje się przez opuszczone lustro. Sam nie zdawałem sobie sprawy.
    Przepraszam, za rozmiar obrazów. Moje niedopatrzenie.
    Ostatnio edytowane przez rOOmak ; 27-04-2010 o 17:07 Powód: Automerged Doublepost

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów